Lighthouse Sessions, μουσικά πορτρέτα: Νίκος Ξυδάκης

 

Η επιτυχημένη σειρά συναυλιών Lighthouse Sessions του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος σε επιμέλεια και παρουσίαση του Αλέξανδρου Δράκου Κτιστάκη, επιστρέφει για δεύτερη χρονιά. Τα φετινά Lighthouse Sessions παρουσιάζουν τέσσερις διαφορετικές μουσικές συμπράξεις με στόχο να αναδείξουν τη δύναμη της μουσικής γλώσσας, συνδέοντας την ελληνική παράδοση και τα ρεμπέτικα με την τζαζ και την κλασική μουσική, σε ένα απρόσμενο αποτέλεσμα, ανοικτό στον αυτοσχεδιασμό και την πειραματική διάθεση. Σε κάθε συνάντηση, ο συνθέτης και ντράμερ Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης συνομιλεί με τους καλεσμένους του για τη ζωή και τις μουσικές αναζητήσεις τους, ενώ, παράλληλα, τους καλεί σε έναν μουσικό διάλογο. Πρώτος καλεσμένος, είναι ο σπουδαίος Έλληνας συνθέτης Νίκος Ξυδάκης, ενώ τους επόμενους μήνες θα ακολουθήσουν ο Ορφέας Περίδης και η Έλλη Πασπαλά. Οι δύο συνθέτες διαφορετικής γενιάς, με διαφορετικά σημεία εκκίνησης, αναζητούν κοινούς κώδικες ενώνοντας τη διαχρονική αξία της παράδοσης με τη δημιουργική ανησυχία του σήμερα σε μια πλούσια σε ήχους και ρυθμούς συναυλία. Οι άλλοτε ιεροί και άλλοτε κοσμοπολίτικοι τόποι της κοντινής Ανατολής, συναντούν την ελληνική ταυτότητα μέσα από ενορχηστρώσεις με στοιχεία από τζαζ και κλασική μουσική, ρίχνοντας φρέσκιες πινελιές στον ούτως ή άλλως πολυσυλλεκτικό καμβά του γνωστού συνθέτη.

Ο Νίκος Ξυδάκης γεννήθηκε στο Κάιρο. Στη δισκογραφία εμφανίστηκε το 1978 με την Εκδίκηση της Γυφτιάς, έναν δίσκο που άλλαξε για πάντα την πορεία του λαϊκού τραγουδιού. Σημαντικός σταθμός υπήρξε επίσης το άλμπουμ Κάιρο - Ναύπλιο - Χαρτούμ (1989). Σταθερός και επίμονος στις συνεργασίες του με στιχουργούς, ερμηνευτές και μουσικούς, δίνει ιδιαίτερο βάρος στους στίχους των τραγουδιών του, συνδυάζοντας επιρροές από ετερόκλητους τόπους με βιώματα αυστηρά προσωπικά. Στη μακρόχρονη πορεία του έχει γράψει μουσική για την αρχαία ελληνική τραγωδία, το νεότερο θέατρο και τον κινηματογράφο. Παίζουν οι μουσικοί: Ντίνος Μάνος - μπάσο, Γιάννης Παπαδόπουλος - πιάνο, Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης - ντραμς, Κώστας Παναγιωτίδης - βιολί, Παναγιώτης Τζιώτης - βιολί, Αγγέλα Γιαννάκη - βιόλα, Δημήτρης Τραυλός - τσέλο.

Την Κυριακή 23 Ιανουαρίου, στις 9μμ, στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ. Θα μεταδοθεί ζωντανά στην ιστοσελίδα του ΚΠΙΣΝ (www.snfcc.org), στη σελίδα του στο Facebook και στο κανάλι του στο YouTube. Προπώληση εισιτηρίων ηλεκτρονικά στον ιστότοπο της Ticket Services ή τηλεφωνικά στο 210 7234567.

 

 

Μότσαρτ και Μπραμς για κουαρτέτο με πιάνο

 

Ο κύκλος Έλληνες σολίστ παρουσιάζει μια βραδιά αφιερωμένη σε δύο αριστουργηματικά έργα μουσικής δωματίου του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ και του Γιοχάννες Μπραμς. Τρεις καταξιωμένοι μουσικοί, ο Νίκος Μάνδυλας (βιολί), η Κρυσταλία Γαϊτάνου (βιόλα) και ο Χριστόφορος Μιρόσνικοφ (βιολοντσέλο), συναντούν την πιανίστα Ντόρα Μπακοπούλου, σε ένα ρεσιτάλ που αναδεικνύει τη συνθετική δεινότητα των δύο μεγάλων μουσουργών. Μέσα από το Κουαρτέτο με πιάνο αρ. 2 σε μι ύφεση μείζονα, ο Mozart πρωτοτυπεί επιλέγοντας να γράψει μια μικρή φόρμα αντί ένα κοντσέρτο για πιάνο, ενώ ο Brahms, με το Πρώτο κουαρτέτο με πιάνο σε σολ ελάσσονα, αρχίζει να αναπτύσσει την προσωπικότητά του ως συμφωνιστής, στρέφοντας το ενδιαφέρον του στον συνδυασμό περιορισμένου αριθμού οργάνων πριν καταπιαστεί συστηματικά με τη σύνθεση έργων για μεγάλα σύνολα. Ο Wolfgang Amadeus Mozart υπήρξε ο πρώτος εγνωσμένου κύρους μουσουργός που καταπιάστηκε με τη σύνθεση έργων για πιάνο και τρίο εγχόρδων. Λέγεται ότι η πρώτη του απόπειρα να γράψει κουαρτέτο με πιάνο, ύστερα από παραγγελία του εκδότη του, απορρίφθηκε από τον τελευταίο λόγω της μεγάλης δυσκολίας και του παράξενου ύφους του κομματιού. Ωστόσο η δεύτερη προσπάθεια του λαμπρού συνθέτη, με το Κουαρτέτο αρ. 2 (1785-1786), στέφθηκε από επιτυχία, καθώς η παρτιτούρα, που έμοιαζε στιλιστικά με μικρογραφία κοντσέρτου για πιάνο, γοήτευσε το κοινό αλλά και πολλούς ομότεχνους του Mozart, ενώ επηρέασε βαθιά μεταγενέστερους συνθέτες. H πρώτη εκτέλεση στα 1861 του Πρώτου Κουαρτέτου με πιάνο σε σολ ελάσσονα του Johannes Brahms έχει συνδεθεί με το όνομα της θρυλικής Clara Schumann [Κλάρα Σούμαν] που ερμήνευσε τα μέρη για πιάνο στην πρεμιέρα του έργου στο Αμβούργο. Το Κουαρτέτο αυτό, στο οποίο είναι εμφανείς οι επιρροές από τη γραφή του Beethoven, παρουσιάστηκε έναν χρόνο αργότερα στη Βιέννη, μαγεύοντας τους Αυστριακούς στο σύνολό του, ενώ το φινάλε του έργου, με το λαμπερό τσιγγάνικο ροντό, άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις ακόμα και στους πιο επιφυλακτικούς ακροατές.

Την Τρίτη 1 Φεβρουαρίου, στις 8.30μμ, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος.

 

 

Ταξίδι στο κέντρο της μουσικής
Το συμφωνικό ποίημα

 

Πώς μπορεί κάποιος να φτάσει στο Κέντρο της Μουσικής; Ποιο ταξίδι μπορεί να μας οδηγήσει κάτω από την επιφάνεια; Και… πώς προσδιορίζεται, πώς προσεγγίζεται το όποιο βάθος; Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών εγκαινιάζει τη σειρά διαδραστικών συναυλιών «Ταξίδι στο Κέντρο της Μουσικής» που παρουσιάζουν ο χαρισματικός συνθέτης - πιανίστας Χρίστος Παπαγεωργίου, μαζί με την διακεκριμένη ιστορικό Μαρία Ευθυμίου, υπό τον καταξιωμένο Λουκά Καρυτινό. Πρόκειται για καινοτόμες συναυλίες στις οποίες συγκλίνουν διαφορετικά μέσα (ομιλίες, βίντεο, μουσική) σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάκου. Σκοπός, η παρουσίαση -κάθε φορά- ενός διαφορετικού συμφωνικού είδους, ξεκινώντας από το Συμφωνικό Ποίημα, μία κομβική καινοτομία που εισήγαγαν ο Εκτόρ Μπερλιόζ και ο Φραντς Λιστ. Παρουσιάζεται η ιστορική πορεία του συμφωνικού ποιήματος, από τις πρώτες ορχηστρικές περιγραφές εικόνων και καταστάσεων, μέχρι τα μεγάλα συμφωνικά ποιήματα του Στράους. Ο στόχος σαφής: μέσα από την σκηνοθετημένη ερμηνεία έργων, τη γνωριμία με τα όργανα και τους μουσικούς, επεξηγηματικές ομιλίες, αλλά και με τη συνδρομή της τεχνολογίας, σκιαγραφείται η διαχρονική αξία της συμφωνικής μουσικής με τρόπο κατανοητό όσο και συναρπαστικό.

Κρατική Ορχήστρα Αθηνών. Μουσική διεύθυνση Λουκάς Καρυτινός.

Την Παρασκευή 28 Ιανουαρίου, στις 8.30μμ, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης.

 

 

Η Ορχήστρα Βασίλης Τσιτσάνης και η Μάρθα Φριντζήλα


Η Ορχήστρα Βασίλης Τσιτσάνης και η Μάρθα Φριντζήλα μας προσκαλούν για να απολαύσουμε τα τραγούδια του κορυφαίου δημιουργού που όλοι έχουμε αγαπήσει. Η Ορχήστρα Βασίλης Τσιτσάνης, μια ορχήστρα προσανατολισμένη στο έργο του μεγαλοφυούς και καινοτόμου συνθέτη, στιχουργού και δεξιοτέχνη του μπουζουκιού, ιδρύθηκε το 2018 από την οικογένεια του δημιουργού και τη Seed Point. Η Ορχήστρα με την καθοδήγηση του Μανώλη Πάππου, δεξιοτέχνη του μπουζουκιού και ουσιαστικού γνώστη του έργου του μεγάλου δημιουργού, μαζί με εξαίρετους μουσικούς και ερμηνευτές, παρουσιάζει τα τραγούδια του σημαντικότερου δημιουργού της ελληνικής λαϊκής μουσικής, τα οποία διατηρούν αμείωτη τη δύναμη και την απήχησή τους και εξακολουθούν να μας συναρπάζουν.

Η Μάρθα Φριντζήλα, μια ολοκληρωμένη και πολύπλευρη καλλιτέχνις, συνεισφέρει και με τη δική της ξεχωριστή φωνή, στην παρουσίαση των αριστουργημάτων του Βασίλη Τσιτσάνη, πάντα με σεβασμό, γνώση και αγάπη.

Παίζουν και τραγουδούν οι: Μανώλης Πάππος (μπουζούκι, επιμέλεια ορχήστρας), Βασίλης Προδρόμου (μπουζούκι, μπαγλαμάς, φωνή), Φώτης Βεργόπουλος (μπουζούκι, φωνή), Θοδωρής Στούγιος (μπουζούκι), Νίκος Γύρας (κιθάρα), Δημήτρης Σίντος (πιάνο) και Μιχάλης Δάρμας (μπάσο).

Την Παρασκευή 28 Ιανουαρίου, στις 10.30μμ, στον Σταυρό του Νότου. Προπώληση εισιτηρίων στο viva.gr. Κρατήσεις στο τηλέφωνο: 210 9226975.

Λιάνα Μαλανδρενιώτη Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet