Τον Μάιο του 1881, μια ομάδα Αγγλίδων ταξίδεψε στο Εδιμβούργο για να παίξει μια σειρά αγώνων εναντίον αντίστοιχης ομάδας της Σκωτίας. Ήταν το πρώτο ματς γυναικείου ποδοσφαίρου στην ιστορία στο οποίο οι Σκωτσέζες επικράτησαν 3-0. Από το 1894, άρχισαν να δημιουργούνται οι πρώτοι γυναικείοι σύλλογοι ποδοσφαίρου και να παίζουν οργανωμένα τουρνουά. Στην Ελλάδα μόλις το 2003, πριν από 19 χρόνια δηλαδή, οργανώθηκε το πρώτο επίσημο ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα γυναικείου ποδοσφαίρου. Τα κορίτσια που αγαπούν τη στρογγυλή θεά τα τελευταία χρόνια προσπαθούν να σπάσουν ένα ακόμα... ανδροκρατούμενο «κάστρο». Στην προσπάθεια περισσότερα κορίτσια να ασχοληθούν με το ποδόσφαιρο η 29χρονη ποδοσφαιρίστρια του Άρη Θεσσαλονίκης Ευρυδίκη Ναλμπάντη αποφάσισε να φτιάξει ένα βίντεο που δείχνει γιατί το ποδόσφαιρο δεν είναι μόνο ανδρική υπόθεση, τον λόγο που οι γυναίκες παίζουν μπάλα δυναμικά και το στερεότυπο των «κοριτσίστικων αθλημάτων». «Με ενοχλεί να μου λένε ότι παίζω σε ανδρικό άθλημα. Ασχολούμαι με την κινηματογράφηση και έτσι αναρωτήθηκα τι στερεότυπα υπάρχουν και προσπαθήσαμε συλλογικά, με τα μέσα που κατέχουμε, να δώσουμε απαντήσεις σε αυτά», αναφέρει χαρακτηριστικά η Ευρυδίκη σε συνέντευξη που παρεχώρησε στο Voria.gr
Η ποδοσφαιρίστρια του Άρη έχει δεχθεί κατά καιρούς υποτιμητικά σχόλια τύπου «πήγαινε πλύνε κάνα πιάτο». «Συνήθως αυτά τα λένε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, αλλά είναι γενικευμένο πρόβλημα της κοινωνίας. Απλές καθημερινές ενέργειές μας τείνουν σε διαχωρισμό αγοριού και κοριτσιού, κάτι που ακουμπά και το ποδόσφαιρο, καθώς είμαστε μεγαλωμένοι με πολλά ταμπού», τονίζει η 29χρονη.
Οι διαφορές
Η Ευρυδίκη Ναλμπάντη άρχισε το ποδόσφαιρο από το δημοτικό, ασχολήθηκε συστηματικά όταν μετακόμισε με την οικογένειά της στο Βέλγιο στην εφηβεία. «Στο Βέλγιο είχαμε σχολική ομάδα και εκεί ασχολήθηκα παραπάνω. Έκανα δοκιμαστικά και ξεκίνησα. Παρότι ήταν σχολικό πρωτάθλημα, υπήρχε οργάνωση, καθώς ήταν διοργάνωση των αμερικανικών σχολείων της Ευρώπης, συγκριτικά με το τι ισχύει στην Ελλάδα». Στην Ελλάδα γύρισε για να σπουδάσει φαρμακευτική στο ΑΠΘ και έτσι συνέχισε την καριέρα της στο ποδόσφαιρο. Η ίδια θεωρεί δύσκολο κάποια κοπέλα να ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο, ειδικά εάν είναι από την επαρχία καθώς υπάρχουν λίγες υποδομές στα περισσότερα μέρη της χώρας, ενώ και οι γονείς επιλέγουν πιο «γυναικεία» αθλήματα. Ένα ακόμη χαρακτηριστικό παράδειγμα που περιγράφει η 29χρονη είναι ότι αρκετά κορίτσια στην επαρχία που θέλουν να παίξουν ποδόσφαιρο παίζουν σε ανδρικές ακαδημίες. Όπως τονίζει, όμως, τα τελευταία χρόνια γίνεται μία προσπάθεια να δημιουργηθούν ακαδημίες, αλλά στα περισσότερα μέρη είναι πίσω συγκριτικά με τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα.
Οι διαφορές μεταξύ γυναικείου και ανδρικού ποδοσφαίρου είναι τεράστιες, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε τον Ιούλιο του 2020 η FIFpro (Ευρωπαϊκή ομοσπονδία ποδοσφαιριστών) ο μέσος μηνιαίος μισθός στο γυναικείο ποδόσφαιρο είναι κάτω από 600 δολάρια και σε αυτόν τον μέσο όρο περιλαμβάνονται και χώρες όπως η Ισπανία, η Γαλλία και η Σουηδία, όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, που προσφέρουν ικανοποιητικούς μισθούς. Όπως αναφέρει η Ευρ. Ναλμπάντη στη χώρα μας κάτω από 20% των αθλητριών αμείβονται με έναν βασικό μισθό. Συνήθως οι συμφωνίες ανάμεσα στις παίκτριες και τις ομάδες περιλαμβάνουν έναν εντοπισμό άλλης δουλειάς ή ενός σπιτιού, ακόμη και σε επίπεδο Α' Εθνικής, γεγονός που δείχνει τις τρομακτικές διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στο ποδόσφαιρο των ανδρών και των γυναικών. Με την ευρωπαϊκή εμπειρία που έχει η Ευρ. Ναλμπάντη αναφέρει: «Ο μόνος τρόπος για να αλλάξει αυτό είναι να αποκτήσει προβολή το άθλημα, να το δείξει η τηλεόραση και να έρθουν χορηγοί. Βλέπεις για παράδειγμα μεγάλες ομάδες με επιτυχίες στο γυναικείο ποδόσφαιρο να μην γνωρίζουν οι οπαδοί τους ότι έχουν γυναικείο τμήμα. Πρόσφατα έδειχνε στην τηλεόραση ποδόσφαιρο γυναικών σε μεγάλη διοργάνωση και το έβλεπε μέχρι και ο παππούς μου και του άρεσε. Αν το άθλημα γίνει οικείο θα πηγαίνει και ο κόσμος στο γήπεδο».
Στηρίζουν οι άνδρες ποδοσφαιριστές
Από τη πλευρά τους οι άνδρες ποδοσφαιριστές προσπαθούν να στηρίξουν τις γυναίκες συναδέλφους τους και προς αυτή την κατεύθυνση ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών πρόσθεσε ένα ακόμη «Π» στο ακρωνύμιο του, αυτό των Ποδοσφαιριστριών, κάνοντας βήμα προς τη συνολική ισότητα ανδρών και γυναικών στο ποδόσφαιρο. «Το ποδόσφαιρο για εμάς ήταν, είναι, και θα είναι πάντα ένα άθλημα που παίζεται από ανθρώπους», θα πει ο πρόεδρος του ΠΣΑΠΠ Γιώργος Μπαντής που στέλνει μήνυμα υπέρ της ισότητας των δύο φύλων και στο ποδόσφαιρο. «Θέλαμε να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα υπέρ της ισότητας των δύο φύλων και να κάνουμε ακόμη ένα βήμα ώστε να εξαλειφθούν οι διακρίσεις σπάζοντας όλα τα στερεότυπα. Στο ποδόσφαιρο και στη κοινωνία γενικότερα είναι αδιανόητο να επικρατούν διακρίσεις. Το ποδόσφαιρο για εμάς ήταν, είναι, και θα είναι πάντα ένα άθλημα που παίζεται από ανθρώπους».
* Το βίντεο της Ευρυδίκης Ναλμπάντη μπορείτε να το δείτε στη διεύθυνση www.youtube.com/watch?v=kq-kUp8MX9Y