Η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου «Nord Stream 2», από τη Ρωσία στη Γερμανία μέσω της Βαλτικής, ξεκίνησε το 2016. Οι ΗΠΑ από την αρχή τάχθηκαν εναντίον και επέβαλαν κυρώσεις, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα την αποχώρηση μεγάλων δυτικών εταιρειών. Η Ρωσία ολοκλήρωσε το έργο στις 10 Οκτωβρίου 2021 με δικές της δυνάμεις. Ο αγωγός έχει δύο γραμμές με συνολική δυνατότητα μεταφοράς 55 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως. Για να μπορέσει να λειτουργήσει τον αγωγό η κοινοπραξία AG χρειάζεται άδεια από ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή. Στις 16 Νοεμβρίου 2021 το ομοσπονδιακό πρακτορείο δικτύων της Γερμανίας πάγωσε τη διαδικασία έκδοσης άδειας λειτουργίας, με τη δικαιολογία ότι προέκυψαν θέματα οργανωτικής και νομικής φύσης. Πλέον αναμένονται οι τελικές άδειες από τη Γερμανία, για την έναρξη της λειτουργίας του αγωγού.
Η νέα γερμανική κυβέρνηση
Η υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ, σε συνέντευξή της στις 17 Ιανουαρίου, ανακοίνωσε ότι για να δοθούν οι τελικές άδειες χρειάζεται να υπάρχει πλήρης αντιστοιχία με το ευρωπαϊκό δίκαιο. Επίσης δήλωσε ότι σε περίπτωση κλιμάκωσης της κατάστασης γύρω από την Ουκρανία, η Γερμανία, σε συνεννόηση με τους συμμάχους, θα λάβει τα «δέοντα μέτρα». Την ίδια μέρα από το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανακοινώθηκε ότι η κατασκευή και η λειτουργία του αγωγού που θα συμβάλλει αποφασιστικά στην ενεργειακή ασφάλεια όλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αντιστοιχεί πλήρως στην ευρωπαϊκή νομοθεσία και σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να πολιτικοποιηθεί και να παραταθεί τεχνητά λειτουργία του. Από γερμανικές πηγές αναφέρεται ότι η λειτουργία του αγωγού θα γίνει εντός του 2022 και θεωρείται ότι μετά από αυτή την εξέλιξη, οι τιμές του φυσικού θα ομαλοποιηθούν. Η πλειοψηφία των χωρών–μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης τάσσονται στον ένα ή τον άλλο βαθμό υπέρ της λειτουργίας του αγωγού, με εξαίρεση τις τρεις πρώην σοβιετικές χώρες της Βαλτικής (Εσθονία, Λεττονία, Λιθουανία) και την Πολωνία. Η Γερμανία έχει ανάγκη από μεγαλύτερες ποσότητες φυσικού αερίου, επειδή απομακρύνεται από την πυρηνική ενέργεια και τον άνθρακα.
Τι υποστηρίζει η Μόσχα
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία ολοκλήρωσε τον αγωγό και πλέον περιμένει την απόφαση των ευρωπαίων για την έναρξη λειτουργίας και μόλις γίνει αυτό θα παραδοθούν μεγάλες επιπλέον ποσότητες, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι θα οδηγήσουν σε μείωση της τιμής του φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ανναλένα Μπέρμποκ επισκέφτηκε αρχικά την Ουκρανία στις 17 Ιανουαρίου. Στις 18 Ιανουαρίου πήγε στη Μόσχα για διαπραγματεύσεις με τον ρώσο ομόλογό της Σεργκέι Λαβρόφ και δήλωσε ότι, κατά τη γνώμη της, ο αγωγός θα διαδραματίσει γεωστρατηγικό ρόλο και είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα απλό οικονομικό σχέδιο. Επίσης ανέφερε ότι η χρησιμοποίηση από τη Ρωσία της ενέργειας ως «όπλο» θα έχει συνέπειες για τον αγωγό Nord Stream 2. Ο εκπρόσωπος της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση Βλαντίμιρ Τσίζοφ δήλωσε ότι το θέμα των καθυστερήσεων των τελικών αδειών από τη Γερμανία είναι πολιτικό θέμα συμπληρώνοντας ότι είναι δύσκολο να γίνει ασφαλής πρόγνωση, επειδή η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει σαφή θέση για τη τύχη του πρότζεκτ.
Κίνδυνος ενεργειακής φτώχειας
Ο νέος καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, κατά τη συνάντησή του στο Βερολίνο με τον ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε υποστήριξε ότι θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν όλα τα διαπραγματευτικά κανάλια με τη Μόσχα και ότι είναι ανάγκη να δημιουργηθεί κοινή αρχιτεκτονική ασφάλειας της Ευρώπης με τη Ρωσία.
Στο ΝΑΤΟ υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις, μεταξύ των μελών του, για τον αγωγό Nord Stream 2, σύμφωνα με δηλώσεις, στην BILD TV, του γενικού του γραμματέα, Γενς Στόλτενμπεργκ.
Εν τω μεταξύ η Νορβηγία, που είναι ο δεύτερος προμηθευτής, μετά τη Ρωσία, φυσικού αερίου στη Γερμανία δήλωσε ότι αν μειωθούν οι ποσότητες από τη Ρωσία, δεν θα μπορέσει να καλύψει τη διαφορά. Ο πρωθυπουργός της Γιόνας Γκαρ Στέρε δήλωσε σε συνέντευξή του στο γερμανικό κρατικό δίκτυο ZDF: «καλύπτουμε το 1/3 των αναγκών της Γερμανίας σε φυσικό αέριο και οι αγωγοί μας είναι γεμάτοι. Δεν διαθέτουμε αποθέματα για κάλυψη ενδεχόμενης έλλειψης». Οι δεξαμενές φυσικού αερίου στη Γερμανία είναι γεμάτες μόνο κατά 50% και αυτό αντιστοιχεί σε κατανάλωση 18 εικοσιτετραώρων. Τα προβλήματα εξόρυξης στην Ολλανδία ενδέχεται να οδηγήσουν σε αύξηση της εξάρτησης της Γερμανίας από το ρωσικό φυσικό αέριο. Ήδη, από τις 20 Δεκεμβρίου, η Γκαζπρόμ δεν στέλνει φυσικό αέριο από τον αγωγό «Γιαμάλ-Ευρώπη». Εν τω μεταξύ οι αντίστροφες ροές φυσικού αερίου από τη Γερμανία στην Πολωνία αυξήθηκαν κατά τέσσερις φορές. Η ουκρανική «Ναφτογκκάζ» κατηγορείται ότι κλέβει από το φυσικό αέριο που προορίζεται για άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, αν ληφθεί υπόψη, ότι ο βαρύς χειμώνας τώρα αρχίζει, ουσιαστικά, στην Ευρώπη. Είναι γεγονός ότι τόσο σοβαρά θέματα δεν ρυθμίζονται μέσω της κερδοσκοπίας των χρηματιστηριακών δεικτών.