Μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις για τα πάρτι που έκανε το επιτελείο του Μπόρις Τζόνσον (με συμμετοχή και του ιδίου) την περίοδο που η υπόλοιπη χώρα ήταν σε αυστηρό λοκντάουν, όλοι περιμένουν από στιγμή σε στιγμή την παραίτηση του πρωθυπουργού. Ο τελευταίος έχει επανειλημμένα αρνηθεί τις κατηγορίες, μέχρι που παρουσιάστηκε και φωτογραφικό υλικό στο οποίο ο ίδιος, η σύζυγός του, το σκυλάκι τους, καθώς και πολλοί συνεργάτες του έπιναν κρασιά στον κήπο της πρωθυπουργικής κατοικίας τον Μάιο του 2020. Η αντίδραση του Τζόνσον ήταν ανάλογη του ήθους του: στην αρχή παρουσίασε το πάρτι σαν επαγγελματικό γεύμα και όταν αυτή η αφήγηση κατέρρευσε, ισχυρίστηκε ότι δεν ήξερε τους κανόνες, στους οποίους φυσικά ο ίδιος είχε υποβάλλει την υπόλοιπη χώρα.

Φυσικά τα κορονοπάρτι (υπάρχουν φήμες για τουλάχιστον δέκα από τον Μάιο μέχρι τον Δεκέμβρη του 2020) δεν είναι το μεγαλύτερο αμάρτημα του Τζόνσον, του ανθρώπου που αρχικά είχε αρνηθεί τη σοβαρότητα της πανδημίας και που μετά τα παλαμάκια στο νοσηλευτικό προσωπικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αρνήθηκε μια αξιοπρεπή αύξηση του μισθού αυτών των ανθρώπων. Τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της πανδημίας, όμως, αφορούν την τεράστια σπατάλη δημοσίου χρήματος για την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων (track and trace), τα οποία όχι μόνο ανέλαβαν ιδιωτικές εταιρείες, αλλά και απέτυχαν παταγωδώς. Αν και δεν έχουμε ακόμα τα πραγματικά νούμερα, υπολογίζεται ότι τα συμβόλαια της εταιρείας Serco είναι της τάξεως των 410 εκατομμύριων λιρών, ενώ της γαλλικής εταιρείας Sitel 310 εκατομμύρια. Η λίστα δεν σταματά εκεί: Συμβάσεις για τη διαχείριση της προμήθειας αναπνευστήρων, προστατευτικού υλικού, ακόμη και η εργασία παρακολούθησης όλων αυτών των συμβάσεων –που θα μπορούσε να θεωρηθεί ως βασικές κυβερνητικές αρμοδιότητες– έχουν όλα ανατεθεί σε συμβούλους και μάνατζερ για εκατοντάδες εκατομμύρια λίρες.

Γιατί, λοιπόν, έχει ξεσηκωθεί τώρα η κοινή γνώμη, το πολιτικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένου και του Συντηρητικού κόμματος; Η απάντηση έχει να κάνει, κατά τη γνώμη μου, με το πώς αντιλαμβάνεται ο βρετανικός λαός τη δημοκρατία, από τη μία, και, από την άλλη, με την υπάρχουσα συγκυρία. Ο Μπόρις Τζόνσον ανήκει σε αυτή την τάξη που πιστεύει (και όχι χωρίς βάση) ότι η χώρα τους ανήκει. Σπουδαγμένος στο Ήτον και την Οξφόρδη, έχει μάθει από μικρός ότι δεν είναι όλα τα ζώα ίδια και τα ζώα του κύκλου του είναι οι ηγέτες του υπόλοιπου κοπαδιού. Όμως σε μια ώριμη δημοκρατία υπάρχουν όρια για να μπορεί να λέγεται δημοκρατία και να μην καταρρεύσει. Η δικαιοσύνη, παραδείγματος χάριν, είναι αν όχι ανεξάρτητη, τουλάχιστον πρέπει να παρουσιάζεται ως τέτοια. Και οι κανόνες ισχύουν για όλους. Τα προαναφερθέντα σκάνδαλα είναι οικονομικού χαρακτήρα και συνάδουν τόσο με το ιδεολογικό πλαίσιο των Συντηρητικών, όσο και του φιλελευθερισμού (και νεο-φιλελευθερισμού) γενικότερα, με άλλα λόγια δεν αντιμάχονται την έννοια της φιλελεύθερης δημοκρατίας. Κατά ποσό αυτή η δημοκρατία είναι ουσιαστική είναι άλλο θέμα. Τα δύο μέτρα – δύο σταθμά που φέρνουν στο φως τα κορονοπάρτι του Τζόνσον, υποσκάπτουν τις βασικές αρχές αυτής καθαυτής της φιλελεύθερης δημοκρατίας και προκαλούν την κοινή γνώμη.

Όμως υπάρχει και η πραγματική κεφαλή του κράτους, που ακόμα και αυτή φροντίζει να μην παρουσιάζεται σαν υπεράνω του νόμου: η βασίλισσα. Όταν, λοιπόν, η βασίλισσα θρηνεί μόνη της τον θάνατο του συζύγου της (η ανάλογη φωτογραφία είχε τρομερή συναισθηματική επίδραση στο βρετανικό κοινό) ακολουθώντας τους κανόνες της πανδημίας, τα πάρτι του Τζόνσον παίρνουν άλλη διάσταση, θα μπορούσε να πει κάνεις ανάλογης της εσχάτης προδοσίας.

Μέχρι την ώρα που γραφόταν αυτό το κείμενο, ο Τζόνσον ήταν ακόμα πρωθυπουργός, όμως το τέλος πλησιάζει. Οι καινούργιες κατηγορίες που βαραίνουν αυτόν (και τους συνεργάτες του) είναι ότι προκειμένου να αποφύγουν το μοιραίο, εκβιάζουν και εκφοβίζουν όσους Συντηρητικούς βουλευτές έχουν καταθέσει, ή πρόκειται να καταθέσουν, πρόταση μομφής κατά του πρωθυπουργού, πράγμα που θα δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερες εντάσεις μέσα στο κόμμα. Έπειτα υπάρχουν και οι δημοτικές εκλογές του Μαΐου, που προβλέπονται δύσκολες για τους Συντηρητικούς μετά τα σκάνδαλα. Αν ο Τζόνσον φύγει πριν από αυτές, η ζημιά μπορεί να είναι διαχειρίσιμη. Αν όμως παραμείνει μέχρι τον Μάιο και τα αποτελέσματα είναι αρνητικά, το άστρο του θα σβήσει για πάντα.

Μαρίνα Πρεντουλή Η Μαρίνα Πρεντουλή είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια Πολιτικών Επιστημών και Επικοινωνίας, Πανεπιστήμιο Ανατολικής Αγγλίας, UK. Περισσότερα Άρθρα
Πρόσφατα άρθρα ( Ευρώπη )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet