Φωτογραφία: Νικόλας Κοκοβλής

 

 

 

Mε αίτημα τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και του εισοδήματός τους οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο «Χίλτον» πραγματοποιούν κινητοποιήσεις ενάντια στα σχέδια της εργοδοσίας που τους οδηγούν μέσω «οικειοθελών» αποχωρήσεων στην ανεργία.
Η ιδιοκτήτρια εταιρεία «Ιονική Επιχειρήσεις και Ξενοδοχεία ΑΕ» του ομίλου ΤΕΜΕΣ, συμφερόντων Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου, που έχει εξαγοράσει το ξενοδοχείο, ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά στις 11 Ιανουαρίου ότι στο τέλος του μήνα διακόπτει τη λειτουργία του και ξεκινά εκτεταμένες εργασίες ανακαίνισης, ώστε να συνδυάσει την ξενοδοχειακή χρήση, με ιδιωτικές κατοικίες, ιδιωτική λέσχη μελών, πολλαπλά εστιατόρια, θεματικούς εμπορικούς χώρους, δραστηριότητες αναψυχής και ευεξίας.

Για την υλοποίηση της επένδυσης που θα φθάσει τα 130 εκατ. ευρώ, η εταιρεία υπολογίζει ότι θα χρειαστούν εργασίες που θα διαρκέσουν πάνω από δύο χρόνια, οπότε η επαναλειτουργία της μονάδας προβλέπεται στα τέλη του 2024.

 

Στο μεταξύ, η εργοδοσία δεν έχει καμία πρόθεση να διασφαλίσει τις θέσεις εργασίας και το εισόδημα των 350 εργαζομένων, σπρώχνοντάς τους στην εθελούσια αποχώρηση, εκμεταλλευόμενη τις αντεργατικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης και το γενικότερο κλίμα ασυδοσίας που έχουν ευνοήσει οι κυβερνητικές πολιτικές με στόχο στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα.
Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της φιλοεργοδοτικής πολιτικής της κυβέρνησης, ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης απαγόρευσε οι τριμερείς συναντήσεις να γίνονται στο υπουργείο και τις μετέφερε στον ΟΜΕΔ, με το κράτος να παίζει τον ρόλο του Πόντιου Πιλάτου, μπροστά στην αυθαιρεσία του επενδυτή.
Οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν γενική συνέλευση την Παρασκευή 14 Ιανουαρίου, στην οποία απέρριψαν την πρόταση της εργοδοσίας και αποφάσισαν δυναμικές κινητοποιήσεις για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους.
Στην ανακοίνωσή της η Ένωση Υπαλλήλων Χίλτον Αθήνας αναφέρει ότι σκοπός της εταιρείας είναι «να προχωρήσει ουσιαστικά σε ομαδικές απολύσεις, εξαγοράζοντας τη συναίνεση των εργαζομένων στην οριστική απόλυσή τους» και καταγγέλλει ότι «ουδέποτε διαπραγματεύτηκε με τους εκπροσώπους του σωματείου ως όφειλε, αντιθέτως υπό μορφή τελεσιγράφου έδωσε δύο επιλογές στους εργαζόμενους, οι οποίες έχουν ως κοινή συνισταμένη την απόλυση, χωρίς να διασφαλίζονται πουθενά οι θέσεις εργασίας και το εισόδημα των 350 ανθρώπων που εργάζονται στο ξενοδοχείο, για το διάστημα που το ξενοδοχείο θα παραμείνει κλειστό λόγω ανακαίνισης αλλά και μετά όταν θα επαναλειτουργήσει». «Απαιτούμε από την κυβέρνηση και τους εργοδότες τώρα να διασφαλίσουν τις θέσεις εργασίας, το εισόδημα και την υγεία των εργαζομένων», τονίζει η ανακοίνωση.
Τη Δευτέρα 17 Ιανουαρίου οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε στάση εργασίας και συγκεντρώθηκαν έξω από το ξενοδοχείο Χίλτον. Στο πλευρό τους βρέθηκε το Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων Αττικής, το Δίκτυο εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό, καθώς και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και του τμήματος Εργατικής Πολιτικής του κόμματος με επικεφαλής την τομεάρχη Εργασίας της Κ.Ο., Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Στη συγκέντρωση έδωσαν επίσης το «παρών» και μέλη του ΚΚΕ με επικεφαλής τον βουλευτή Νίκο Καραθανασόπουλο.
Χαιρετισμούς στην κινητοποίηση απηύθυναν εργαζόμενοι από τα σωματεία των «S.G. Lycabetus», «Intercontinental», «Zafolia», «Athens Plaza», «Μεγάλη Βρετανία», «Royal Olympic», «Athens Marriott», «Caravel» και του καζίνο της Πάρνηθας.
Η δυναμική κινητοποίηση των εργαζομένων άσκησε πίεση στην εργοδοσία που κάθισε τελικά στο τραπέζι του διαλόγου, έμεινε όμως ανυποχώρητη στην απόφαση για απομάκρυνση των εργαζομένων με εθελουσία με το 120% της αποζημίωσης ή για παραμονή τους στα μισθολόγια της εταιρείας για έναν μόλις χρόνο και με απολαβές μειωμένες στο 40%. Εξοργιστική ήταν η πρόταση για απορρόφηση εργαζομένων σε άλλο τομέα του ομίλου της ΤΕΜΕΣ, όπως το ξενοδοχειακό συγκρότημα «Costa Navarino» που βρίσκεται στη... Μεσσηνία.
Οι εργαζόμενοι σε νέα γενική συνέλευση αποφάσισαν κλιμάκωση του αγώνα τους. Την Παρασκευή 21 Ιανουαρίου πραγματοποίησαν στάση εργασίας και πορεία από το Χίλτον στο υπουργείο Εργασίας, ενώ εξήγγειλαν 48ωρη απεργία για τη Δευτέρα και την Τρίτη, οπότε λήγει και η διορία που τους έχει δοθεί από την εργοδοσία να απαντήσουν στην πρότασή της, με τη συνάντηση να έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Τετάρτη.

Πρόσφατα άρθρα ( Εργασία )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet