Ο Φιλοζωικός Σύλλογος Οινουσσών είναι μια μικρή ομάδα που δημιουργήθηκε πρόσφατα κάτω από δύσκολες συνθήκες, καθώς στο νησί μας το αίσθημα της φιλοζωίας και του εθελοντισμού είναι μηδαμινό.

Πρώτο μας μέλημα ήταν η περισυλλογή εγκαταλελειμμένων σκυλιών από ερημικές βραχονησίδες. Είναι δυστυχώς χρόνιο και σύνηθες φαινόμενο άνθρωποι να παρατάνε ζώα σε βραχονησίδες όταν δεν εξυπηρετούν πλέον τις ανάγκες τους. Νησίδες ξεχασμένες από τον κόσμο και υπό την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας από τη γείτονα χώρα.

Μετά από πολλές τρικλοποδιές, προβλήματα και γραφειοκρατικές άδειες μετάβασης που χρειαζόμασταν καταφέραμε να οργανώσουμε μια μεγάλη επιχείρηση διάσωσης που όμοια της δεν έχει ξαναγίνει στην Ελλάδα. Με ψαρόβαρκα, θαλάσσιο ταξί και κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες με πολλά μποφόρ και βροχή καταφέραμε να περισυλλέξουμε έντεκα περιπλανώμενες ψυχές. Έξι ενήλικα σκυλιά και πέντε κουτάβια τα οποία είχαν γεννηθεί εκεί. Φαντάσματα που πάλευαν καθημερινά για την επιβίωση κάτω από αντίξοες συνθήκες.

Καθώς η βοήθεια των ντόπιων ήταν απούσα και εμείς δεν έχουμε ακόμα τον κατάλληλο εξοπλισμό, καλέσαμε από την Αθήνα την ομάδα Alma Libre, μια υπέροχη ομάδα διάσωσης ζώων, που ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα μας. Ο Αλέξη Μαντζώρος, ο Πέτρος Μπολιεράκης και ο Δημήτρης Γραμματικάκης ήρθαν άμεσα στις Οινούσσες με τον εξοπλισμό τους.

Μέσα σε τρεις μέρες και με τη βοήθεια μελών του συλλόγου μας και της προέδρου του συλλόγου Χίου κατάφεραν με παγίδες, δίχτυα και δολώματα ψητού κοτόπουλου να πιάσουν τα σκυλιά.

Με χρήματα που μαζέψαμε από λαχειοφόρο αγορά και πώληση ημερολογίων καταφέραμε να καλύψουμε σημαντικά έξοδα που προέκυψαν κατά τη διάσωση. Ο Δήμος Οινουσσών και ο Σύλλογος Φίλοι Οινουσσών κάλυψαν τα έξοδα μετάβασης, παραμονής, εισιτηρίων και φαγητού των διασωστών. Μένει τώρα να καλύψουμε και τα έξοδα των κτηνιάτρων για στειρώσεις, περίθαλψη, αποπαρασίτωση, εξετάσεις αίματος και εμβολιασμό. Οποιαδήποτε βοήθεια είναι ευπρόσδεκτη.

Από αυτές τις ψυχές που σώσαμε, ένας ενήλικος σκύλος έχει βρει την αγάπη στο σπίτι της κας Σεραφίνας Αβραμίδου, αντιδημάρχου Αττικής και το έχει παραλάβει ήδη. Τα τρία ενήλικα βρήκαν φιλοξενία στην Αθήνα, με τη βοήθεια του αντιδημάρχου Αγίου Δημητρίου Αττικής Γιάννη Παναγόπουλου. Όταν γιατρευτεί το σώμα και η ψυχή τους θα προωθηθούν για υιοθεσία. Τα πέντε κουτάβια βρήκαν φιλοξενία στην Αθήνα από την κα Σταματίνα Σταματάκου και δίνονται για υιοθεσία. Τέλος, δύο από τα ενήλικα σκυλιά δεν έχουν βρει ακόμα σπίτι. Ελπίζω να ανοίξει κάποιος το σπίτι του για δυο ζωάκια τα οποία απορρίφθηκαν και εγκαταλείφθηκαν χωρίς να φταίνε σε κάτι.

Όλο αυτό ήταν ένα τεράστιο μάθημα για την κλειστή κοινωνία μας, ο κόσμος είδε ότι υπάρχει δράση και ότι κάποιοι νοιάζονται έμπρακτα. Προσπαθούμε με θετικό τρόπο και κινήσεις να αναδείξουμε τη φιλοζωία και τον εθελοντισμό, σε αυτό χρειαζόμαστε και τη δική σας βοήθεια.

Δίνοντας μας την ώθηση που χρειαζόμαστε θα καταφέρουμε ακόμη περισσότερα, είμαστε πολλοί απλά πρέπει να γίνουμε μια γροθιά και να δώσουμε τέλος στις κακοποιήσεις.

Η κακοποίηση ενός ανθρώπου δεν διαφέρει από την κακοποίηση ενός ζώου. Απλά το ζώο είναι σίγουρο ότι δεν θα το πει ποτέ. Δεν μπορεί να το καταγγείλει. Ας το κάνουμε εμείς γι’ αυτά! Ας γίνουμε η φωνή τους...

 

Για όποιον θέλει να συνδράμει οικονομικά, ο τραπεζικός λογαριασμός είναι: Alpha Bank, ΙΒΑΝ GR3401404390439002002000043. Όνομα δικαιούχου: Φιλοζωικός Σύλλογος Χίου. Στην αιτιολογία γράψτε Φιλοζωικός Σύλλογος Οινουσσών.

Κωνσταντίνος Ντουσλαζης Ο Κωνσταντίνος Ντουσλαζης είναι πρόεδρος του Φιλοζωικού Συλλόγου Οινουσσών. Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet