Φωτογραφία: Νικόλας Κοκοβλής

 Αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πρωθυπουργός που έβλεπε τις τιμές να πετούν (κατά το πρωτοσέλιδο της «Εποχής» της προηγούμενης εβδομάδας), η Νίκη Κεραμέως είναι η υπουργός που βλέπει τα κρούσματα κορονοϊού στη σχολική κοινότητα να αυξάνονται χωρίς να αντιδρά, επιμένοντας ότι το σχέδιο που έχει εκπονήσει είναι επιτυχημένο.
Τα νούμερα διαψεύδουν την υπουργό και το κυβερνητικό αφήγημα (το οποίο επαναλαμβάνεται σε κάθε ευκαιρία και από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο). Κατά το τριήμερο 17–19/1 ο ΕΟΔΥ κατέγραψε 20.870 νέα κρούσματα στις ηλικίες έως 17 ετών, ενώ το αντίστοιχο νούμερο για το τριήμερο 10–12/1 ήταν 19.668. Υπάρχει, δηλαδή, μία σαφέστατη αυξητική τάση.
Επίσης, τις τελευταίες ημέρες το 34% των νέων διαγνώσεων γίνεται σε παιδιά, κάτι που σημαίνει ότι η διασπορά στη σχολική κοινότητα είναι πλέον πολύ μεγάλη και θεωρείται δύσκολο να ανακοπεί με μέτρα όπως το 50+1, τα οποία έχουν δεχθεί δικαίως σφοδρή κριτική. Τα τμήματα, όμως, δεν κλείνουν εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, με αποτέλεσμα η υπουργός να πανηγυρίζει έχοντας αυτό ακριβώς το επιχείρημα: αφού δεν κλείνουν τμήματα, τα πάντα πάνε μια χαρά.
Μάλιστα. Πάνε μια χαρά. Με 6% αύξηση κρουσμάτων σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα στις νεαρές ηλικίες, με testing το οποίο κάλλιστα μπορεί να θεωρηθεί εντελώς αναποτελεσματικό, με τους γονείς να επωμίζονται σχεδόν όλο το κόστος της προστασίας των παιδιών τους σε μάσκες και αντισηπτικά, με το παιδιατρικό νοσοκομείο της Πεντέλης να βάζει προσωρινό λουκέτο για να μετατραπεί σε εμβολιαστικό κέντρο, όλα πάνε μια χαρά. Να το γράψουμε για πολλοστή φορά, οι λέξεις έχουν χάσει το νόημά τους.
Ευτυχώς κάποιοι δήμοι, όπως αυτός του Χαλανδρίου, προσφέρουν ανάσες ανακούφισης τουλάχιστον στους δημότες τους. Την Πέμπτη ο δήμαρχος Σίμος Ρούσσος γνωστοποίησε ότι κατόπιν ενεργειών του δήμου, εξασφαλίστηκαν μοριακά τεστ για τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους γονείς τους στην προνομιακή τιμή των 24 ευρών, ενώ το πλαφόν που έχει ορίσει η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί στα 47. Ο δήμος Σπετσών από την πλευρά του έκρινε ότι πρέπει να κλείσουν όλα τα σχολεία στο νησί χθες, έτσι ώστε να απολυμανθούν τα σχολικά κτίρια μετά την εμφάνιση συνεχών κρουσμάτων σε μαθητές και εκπαιδευτικούς και αυτό έπραξε με συνοπτικές διαδικασίες.

Αυξάνονται τα κενά και οι τραμπουκισμοί

Όπως γίνεται αντιληπτό, η περαιτέρω διασπορά του ιού στα σχολεία αυξάνει και τα κενά εκπαιδευτικών σ' αυτά. Έμπειρες εκπαιδευτικές πηγές που μίλησαν στην «Εποχή» τόνιζαν ότι τα κενά υπολογίζονται πλέον σε 8.000 με 8.500 σε όλη την Ελλάδα στις πρώτες βαθμίδες της εκπαίδευσης, εκ των οποίων μόνο τα μισά και αν καλύπτονται από τους διορισμούς (με τρίμηνες συμβάσεις) που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας.
Το φαινόμενο των καταλήψεων, παράλληλα, δείχνει να αποκλιμακώνεται. Τα σχολεία που παρέμειναν υπό κατάληψη την τελευταία εβδομάδα είναι σαφώς λιγότερα σε σχέση με αυτά της προηγούμενης, με τις εντάσεις μάλιστα κατά τόπους να μην λείπουν. Δεν είναι λίγοι οι γονείς που επιχείρησαν να αντιδράσουν «δυναμικά», προκειμένου να λύσουν την κατάληψη στο σχολείο των παιδιών τους (στο Μαράσλειο προσήχθησαν μαθητές από την αστυνομία και διανυκτέρευσαν στο τμήμα μετά από καταγγελία γονέα), ενώ πολλές φορές τα φώτα των «παραδοσιακών» ΜΜΕ έριξαν τα φώτα τους σε καταλήψεις στις οποίες προξενήθηκαν ζημιές είτε από καταληψίες, είτε από εξωσχολικούς (για να αρχίσει εν συνεχεία και η γνωστή αδιέξοδη συζήτηση περί ασφάλειας). Την ίδια ώρα ακραία στοιχεία που προσποιούνταν τους αγανακτισμένους (παλιά τους τέχνη κόσκινο), έκαναν τη βρώμικη δουλειά. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα στο 2ο Λύκειο Ευόσμου, για το οποίο εκδόθηκε και σχετική ανακοίνωση από την Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων της Κεντρικής Μακεδονίας.
«Είναι οι ίδιοι γνωστοί “μαθητές” που με τραμπούκικες και φασιστικές κινήσεις θέλουν να εμποδίζουν τους μαθητές να διεκδικούν οργανωμένα με γενικές συνελεύσεις με αιτήματα μέσα στα σχολεία», ανέφερε, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση, η οποία επίσης τόνισε πως «δεν θα ανεχτούμε τα σχολεία μας να γίνουν εκκολαπτήρια κάθε φασίστα! Δεν θα επιτρέψουμε το φόβο και τις απειλές μέσα και έξω από τα σχολεία. Καλούμε τις Ενώσεις και τους Συλλόγους Γονέων να συμβάλλουν με δράσεις μέσα στα σχολεία που θα αποκαλύπτουν την εγκληματική δολοφονική φύση του φασισμού, που θα αναδεικνύουν τις αξίες της αλληλεγγύης, της οργανωμένης δράσης του συλλογικού αγώνα. Διεκδικούμε μαζί με γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς μόρφωση και ζωή με δικαιώματα».

«Πρόστιμο» στους γονείς

Σαν να μην έφτανε αυτή η όντως ζοφερή εικόνα που επικρατεί στα σχολεία, έρχεται η ενέργεια του υπουργείου Εργασίας για τις άδειες ειδικού σκοπού να προκαλέσει χάος σε χιλιάδες σπίτια εργαζόμενων. Ο Κωστής Χατζηδάκης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο γονιός που θα κάθεται σπίτι για να φροντίζει το παιδί του που νοσεί από κορονοϊό, θα δει τις αποδοχές του να μειώνονται κατά 50% για τις ημέρες της άδειας ειδικού σκοπού. Mετά τις μεγάλες αντιδράσεις, το υπουργείο Εργασίας αποφάσισε ότι η 4η μέρα θα πληρώνεται κατά 100% από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Με άλλα λόγια, οι γονείς που δεν έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν από το σπίτι όσο το παιδί τους νοσεί, θα τιμωρούνται μ' αυτό το «πέναλτι» σαν να είναι αυτοί οι κυρίως υπεύθυνοι της νόσησης. Όταν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όμως, ζητούσαν άδειες ειδικού σκοπού για τους γονείς που έχουν παιδιά θετικά στον ιό, προφανώς δεν εννοούσαν αυτό. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε ήδη τροπολογία που προβλέπει άδειες ειδικού σκοπού με πλήρεις αποδοχές χωρίς εξαιρέσεις και αστερίσκους.

Τηλεκπαίδευση: Το υπουργείο συνεχίζει το κρυφτό

Ακόμα και σε αυτό το πεδίο, η κυβέρνηση δείχνει να τα έχει χαμένα. Όταν ανακοινώθηκε η απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, η οποία αποτελεί κόλαφο για το υπουργείο, η κα Κεραμέως έσπευσε να απειλήσει με προσφυγή στη δικαιοσύνη! Τώρα, δύο μήνες μετά, φαίνεται ότι οι σχέσεις των δύο πλευρών αποκαταστάθηκαν. Το υπουργείο μάλιστα έχει παραδώσει στην αρχή υπόμνημα στο οποίο υποτίθεται ότι παρατίθενται αναλυτικά οι ενέργειές του για τη συμμόρφωση με την απόφαση της αρχής. Γράφουμε υποτίθεται, διότι ουδέποτε δόθηκε το σχετικό υπόμνημα στη δημοσιότητα.
Η αρχή, με δική της ανακοίνωση στις 16 Ιανουαρίου, γνωστοποίησε ότι βρίσκεται σε διαρκή επαφή με το υπουργείο, το οποίο με τη σειρά του παραδέχθηκε για πρώτη φορά δημοσίως ότι υπάρχουν ζητήματα προς επίλυση. Όλα αυτά ενώ η χρονική προθεσμία που η ίδια η αρχή είχε δώσει στο υπουργείο να συμμορφωθεί με τον νόμο, έχει ήδη εξαντληθεί!
Την ίδια ώρα, η τηλεκπαίδευση, τουλάχιστον στη θεωρία, συνεχίζεται (μετ' εμποδίων λόγω και της αποχής της ΟΛΜΕ) στα υπό κατάληψη σχολεία, αν και πλέον η παραδοχή ότι ο κανονισμός περί προσωπικών δεδομένων έχει παραβιαστεί τους προηγούμενους μήνες είναι επίσημος (έστω και αν το υπουργείο κρύβεται πίσω από φράσεις όπως «τεχνικά ζητήματα προς επίλυση»). Είναι πάντως να απορεί κανείς πως μετά από δύο σχεδόν χρόνια, το υπουργείο Παιδείας δεν έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα αξιόπιστο, ασφαλές και σύννομο σύστημα τηλεκπαίδευσης για τους μαθητές και τις μαθήτριες της χώρας, αλλά και να παράσχει στους εκπαιδευτικούς το σχετικό εξοπλισμό, όπως ο νόμος ορίζει. Άλλη μία «επιτελική» επιτυχία.

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet