Ένα κάλεσμα που όλους μας ενώνει καταφέρνει να συσπειρώσει ένα μεγάλο εύρος συλλογικοτήτων που συμμετέχουν στην πανελλαδική μέρα δράσης για την υγεία και την αξιοπρέπεια. Το Σάββατο 22 Ιανουαρίου, στις πλατείες όλης της Ελλάδας, στις 12 το μεσημέρι συλλογικότητες αλληλεγγύης, σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι, κοινωνικά ιατρεία, επιτροπές γειτονιάς καλούν τους πολίτες να διεκδικήσουν:

* Στήριξη του ΕΣΥ με προσλήψεις προσωπικού και ενίσχυση του εξοπλισμού και υποδομών. Ενίσχυση της πρωτοβάθμιας υγείας και του μαζικού εμβολιασμού. Επίταξη των ιδιωτικών κλινικών. Άμεση αύξηση των δαπανών για την υγεία.

* Μέτρα προστασίας στα σχολεία και χώρους εργασίας. Ενίσχυση των ΜΜΜ, αύξηση δρομολογίων. Αποτελεσματικό σύστημα ιχνηλάτησης.

* Οικονομική στήριξη ανέργων και εργαζομένων, των επαγγελμάτων που πλήττονται από την πανδημία.

* Δωρεάν PCR τεστ σε όλες και όλους, διανομή μασκών FFP2/KN95, επαρκής χρόνος καραντίνας πληρωμένης αδείας.

* Άμεσα και μεγάλης κλίμακας μέτρα ενάντια στην ακρίβεια, την ενεργειακή φτώχεια και τη στεγαστική επισφάλεια. Απαγόρευση εξώσεων και πλειστηριασμών και διακοπών παροχής.

* Όχι στη διαχείριση της πανδημίας με αυταρχισμό και καταστολή, όχι στα μέτρα περιορισμού των ελευθεριών, τα πρόστιμα και τις απολύσεις.

Στόχος είναι το μαζικό κάλεσμα να αποτελέσει αφετηρία πολύμορφων δράσεων σε κάθε πόλη και γειτονιά. Στη Θεσσαλονίκη σημείο συγκέντρωσης είναι το Άγαλμα Βενιζέλου, ενώ στην Αθήνα η πλατεία Συντάγματος και ακολουθούν κεντρικές πλατείες σχεδόν όλων των μεγάλων πόλεων της χώρας.

Μεταξύ πολλών άλλων στο κάλεσμα συμμετέχει η Αλληλεγγύη για Όλους και το Κοινωνικό Ιατρείο Αθήνας. Όπως σημειώνει στην Εποχή η εθελόντρια Λένα Κουγέα, «ξέρουμε πώς ήταν πριν από 3-4 χρόνια η δυνατότητα των πολιτών να προσέρχονται στα νοσοκομεία και βλέπουμε πώς έχει φτάσει να είναι για μια σειρά ασθενών που πάσχουν από διάφορες παθήσεις και έχουν ανάγκη από μια σειρά εξετάσεις. Η κυβέρνηση εξαγγέλλει κάθε τόσο ότι τελειώσαμε με την πανδημία, στην πραγματικότητα ξέρουμε ότι αυτοί που "τελειώνουμε" είμαστε εμείς, οι ασθενείς και η δυνατότητα πρόσβασής μας σε δωρεάν, δημόσιες υπηρεσίες υγείας όλων των βαθμίδων».

Παράλληλα, ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ανδρέας Ξανθός, με δήλωσή του επισημαίνει ότι: το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και οι άνθρωποι του δίνουν αυτή την περίοδο μια άνιση μάχη με την πανδημία, σε συνθήκες αποδιοργάνωσης των νοσοκομείων και εξουθένωσης του προσωπικού, με λιγότερες δυνάμεις, με μια κυβέρνηση που έχει αφήσει το ΕΣΥ χωρίς την παραμικρή στήριξη. Και, κυρίως, με μια κυβέρνηση που ανοικτά δηλώνει πως στόχος της είναι η απαξίωση και συρρίκνωση δημόσιων δομών υγείας για να υλοποιηθεί το σχέδιο των ΣΔΙΤ και της ιδιωτικοποίησης των «φιλέτων» του ΕΣΥ. […] Και με το σχέδιο της για το «Νέο ΕΣΥ», η κυβέρνηση και ο υπουργός Υγείας επιχειρούν να δώσουν τη «χαριστική βολή» στη δημόσια περίθαλψη. Απέναντι σ’ αυτή την «ανθυγιεινή» και αντικοινωνική στρατηγική, η μόνη απάντηση είναι ένα ισχυρό υγειονομικό, κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο που θα υπερασπιστεί το ΕΣΥ, τις δομές και το προσωπικό του. Η κινητοποίηση και τα συλλαλητήρια υπέρ του Δημόσιου Συστήματος Υγείας που διοργανώνουν φορείς των υγειονομικών και της κοινωνίας, είναι σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Γι’ αυτό και ο Τομέας Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καλεί όλους τους πολίτες που αντιλαμβάνονται την αξία των δημόσιων δομών υγείας, να συμμετέχουν.

Tags:
Πρόσφατα άρθρα ( Υγεία )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet