Το υπουργείο Υγείας στις 7 Ιανουαρίου ανακοίνωσε την αναστολή των 24ωρων εφημεριών του Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης, με στόχο τη μετατροπή του σε mega εμβολιαστικό κέντρο παιδιών. Η απόφαση αυτή αιφνιδίασε, δεδομένου ότι αφορά ένα από τα τέσσερα -μόνο- δημόσια παιδιατρικά νοσοκομεία της χώρας που εξυπηρετεί μεγάλο αριθμό παιδιών όχι μόνο από την Αττική αλλά και από γειτονικούς νομούς, ένα νοσοκομείο που από τον Σεπτέμβριο έως σήμερα έχει εξετάσει πάνω από 11.000 παιδιά, από τα οποία 750 Covid θετικά, και έχει νοσηλεύσει μόνο στην Παιδιατρική Κλινική πάνω από 1.300 παιδιά, σύμφωνα με στοιχεία της ΟΕΝΓΕ.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δείχνει ότι δεν διστάζει να προχωρήσει  σε «ακρωτηριασμό» της δημόσιας παιδιατρικής περίθαλψης τη στιγμή μάλιστα που η πανδημία είναι σε έξαρση και η πίεση των νοσοκομείων στις εφημερίες είναι αφόρητη. Επιπλέον, η ανάθεση του εμβολιασμού των παιδιών στα νοσοκομεία και όχι σε δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας αποτελεί πρωτοφανή πρακτική διεθνώς, δεδομένου ότι ενισχύει τη δυσπιστία των πολιτών για την ασφάλεια των εμβολίων.

Γιατροί και μέλη του νοσηλευτικού προσωπικού του Παίδων Πεντέλης, αντιδρώντας στη διαλυτική για το νοσοκομείο απόφαση, προχώρησαν σε απεργία την Πέμπτη 13 Ιανουαρίου. Στα αιτήματά τους: η απρόσκοπτη συμμετοχή του νοσοκομείου στο πρόγραμμα εφημεριών του Λεκανοπεδίου Αττικής και η λειτουργία του εμβολιαστικού κέντρου με ενδεχόμενη αύξηση των εμβολιαστικών γραμμών στο μέτρο των δυνατοτήτων.

Η αυταρχική απάντηση του υπουργού Υγείας ήταν η άμεση κατάθεση αγωγής για να κριθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία. «Με την υπ. Αριθμ. 33/2022 απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών κηρύχθηκε παράνομη η απεργία εργαζομένων στο Παίδων Πεντέλης. Οι εμβολιασμοί των παιδιών μας και η λειτουργία της δομής συνεχίζεται κανονικά», ανακοίνωσε ο Θ. Πλεύρης.

Σφοδρές ήταν οι αντιδράσεις τόσο των εργαζομένων όσο και των συνδικαλιστικών φορέων που προανήγγειλαν συνέχιση των κινητοποιήσεων και συγκέντρωση διαμαρτυρίας  στο υπουργείο Υγείας. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) ανέφερε ότι είναι «ντροπή, απαράδεκτο, αντιδημοκρατικό ο υπουργός Υγείας να προσφεύγει στη Δικαιοσύνη για να βγάλει παράνομη και καταχρηστική την απεργιακή κινητοποίηση». Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) τόνισε σε ανακοίνωσή της ότι: «Η επίδειξη πυγμής από την κυβέρνηση δείχνει ότι μας φοβούνται. Στον αυταρχισμό της κυβέρνησης απαντάμε με δυνάμωμα των αγώνων μας».

Ο τομεάρχης Υγείας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ανδρέας Ξανθός, αντιδρώντας στην ενέργεια του υπουργού έκανε λόγο για «πολιτική "σιδηράς πυγμής" εναντίον των γιατρών του Παίδων Πεντέλης» και για «πρωτοφανή αντιδημοκρατικό και αυταρχικό κατήφορο που προκαλεί και προσβάλλει τους ανθρώπους του ΕΣΥ και όλη την κοινωνία».

Πρόσφατα άρθρα ( Υγεία )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet