Σκίτσο: John Antóno

 

 

 

«Εδώ δικάζεται ο φόνος του, όχι ο ίδιος. Μην τον κατηγορείτε. Σταματήστε και σεβαστείτε», ήταν η αντίδραση της μητέρας του Ζακ Κωστόπουλου, στην όγδοη δικάσιμο. Η υπεράσπιση των κατηγορουμένων συνέχισε και ενέτεινε την προκλητική γραμμή της στρατηγικής της έντασης, απειλώντας με μηνύσεις και συλλήψεις μάρτυρες. Πρώτα απείλησε με κράτηση τον εμπειρογνώμονα σε θέματα γνησιότητας ψηφιακών πειστηρίων, Γεώργιο Καραθανάση, όταν ανάφερε ότι φαίνεται από το βίντεο ότι τη βιτρίνα του κοσμηματοπωλείου σπάσανε με λακτίσματα οι δύο κατηγορούμενοι απέξω και όχι το θύμα από μέσα. Στη συνέχεια, ζήτησε να διωχθεί ο μάρτυρας και δημοσιογράφος του omniatv Λουκάς Σταμέλος, διότι απέδωσε ομοφοβική συμπεριφορά στον έναν εκ των κατηγορουμένων, τον μεσίτη Αθανάσιο Χορταριά. Έφτασε δε στο σημείο να απειλεί τη συνήγορο Πολιτικής Αγωγής Κλειώ Παπαπαντολέων όταν εκείνη διαμαρτυρήθηκε λέγοντας «κάθε μάρτυρα πλέον θα απειλείτε; Να αναλάβει τις ευθύνες του ο εντολές σας γι’ αυτά που έχει γράψει». Όταν ο κ. Φίλος κατηγόρησε την Κλ. Παπαπαντολέων ότι διαπράττει ποινικό και πειθαρχικό αδίκημα, εκείνη του απάντησε «ό,τι δεν προλάβατε να το δείρετε, θα το συλλάβετε!».

Ο δημοσιογράφος και εκδότης του The Press Project, Κωνσταντίνος Πουλής, είναι από τους λίγους που έχουν διαπίστευση να παρακολουθούν τη δίκη στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών. Σε προηγούμενη δικάσιμο στοχοποιήθηκε και ο ίδιος, αφού η υπεράσπιση αιτήθηκε να αποκλειστεί από την αίθουσα του δικαστηρίου, αίτημα που απορρίφθηκε. Μιλήσαμε με τον Κ. Πουλή για την πορεία της δίκης, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων ότι «ο πήχης είναι πολύ χαμηλά ότι μπορεί να τιμωρηθούν αστυνομικοί για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου». Όπως υπογράμμισε ο ίδιος «είναι βέβαιο ότι η ένταση επιδιώκεται. Τόσο οι προσβολές προς την οικογένεια και η αναφορά σε χρηματικό κίνητρο, όσο και οι απειλές για μηνύσεις προς τους εμπειρογνώμονες, τους δημοσιογράφους ή τους μάρτυρες γίνονται συνειδητά. Είναι μέρος μιας στρατηγικής όξυνσης και πολιτικοποίησης της δίκης. Δεν είναι τυχαίες οι υποτιμητικές αναφορές στην Αριστερά ή η αναφορά στην κατάθεση του κοσμήτορα του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Παντείου Δημήτρη Χριστόπουλου ως «υποψήφιου ευρωβουλευτή με τον ΣΥΡΙΖΑ» και ο χαρακτηρισμός «συριζοφυλλάδας του Βαξεβάνη» της εφημερίδας Documento. Είναι προφανές ότι επιδιώκεται να προσλάβει η δίκη πολιτικό χαρακτήρα και να τρομοκρατηθεί η άλλη πλευρά.»

Η δημοσιογραφική κάλυψη της δίκης αρκείται σε τηλεγραφήματα του ΑΠΕ, αφού έχει απαγορευθεί η είσοδος στους δημοσιογράφους γενικώς και επιτρέπεται η παρουσία μονάχα τεσσάρων κάθε φορά διαπιστευμένων δημοσιογράφων, οι οποίοι εναλλάσσονται. Ακόμα έχει απαγορευθεί η είσοδος σε φωτορεπόρτερ και πλέον εισέρχονται στην αίθουσα σκιτσογράφοι, οι οποίοι -πάλι με εναλλαγές- αποτυπώνουν στιγμιότυπα από την εκδίκαση της υπόθεσης. Το κλίμα που μας μετέφερε ο Κ. Πουλής είναι ότι «με τους όρους που διεξάγεται η δίκη δεν υπάρχει επαρκής δημοσιογραφική κάλυψη. Το αντίθετο. Μάλιστα, η δημοσιότητα είναι πολύ σημαντική, ώστε να εξασφαλίσουμε ότι αυτό που επιδιώκει η υπεράσπιση δεν θα είναι το αποτέλεσμα της δίκης. Νιώθω ότι πρέπει συνεχώς να επαναφέρουμε πρώτον αυτό που είδαμε με τα μάτια μας, δηλαδή τον άγριο, σαδιστικό, απάνθρωπο ξυλοδαρμό του Ζακ, που οδήγησε στο θάνατό του και δεύτερον τις προκαταλήψεις που λειτούργησαν στο μυαλό αυτών των ανθρώπων σε αυτή τη βιαιότητα. Από την πρώτη στιγμή της δολοφονίας του Ζακ υπάρχει μια τρομακτική διαδικασία συγκάλυψης από τη γειτονιά και τις διωκτικές αρχές. Επειδή πρόκειται για ένα δικαστήριο με ενόρκους, με εκπροσώπους της κοινωνίας, θα πρέπει να καταρρίπτονται συνεχώς τα επιχειρήματα της υπεράσπισης, τα οποία μάλιστα είναι από μόνα τους αλληλοαποκλειόμενα. Το ένα είναι ότι ήταν τόσο ασθενική η υγεία του, που δεν έπαιξε ρόλο ο ξυλοδαρμός στην κατάρρευσή του. Το δεύτερο είναι ότι ο Ζακ είναι ένας επικίνδυνος εγκληματίας, ένας δημόσιος κίνδυνος, που κρατούσε μαχαίρι, με σκοπό να σφάξει όποιον περνούσε. Είναι πολύ σημαντικό να δούμε από το αποτέλεσμα της δίκης τι μήνυμα θα στείλει η κοινωνία. Διότι φαίνεται πως σε πολύ μεγάλο βαθμό συμμερίζεται τις προκαταλήψεις που ήταν ενεργές τη στιγμή της δολοφονίας του Ζακ, πως συμμερίζεται την εχθρότητα με την οποία οι άνθρωποι αυτοί αντιμετώπισαν τον Ζακ. Πρέπει αυτού του τύπου τα στερεότυπα που επικράτησαν τότε, τώρα να απορριφθούν».

Η δίκη συνεχίζεται με μαρτυρικές καταθέσεις και τα αναγνωστέα στις 28 Ιανουαρίου. Οι δικάσιμοι του Φεβρουαρίου έχουν οριστεί στις 1, 4, 11, 15, 22 και 25 του μήνα. Η συνέχιση αναμένεται να είναι γροθιά στο στομάχι. Χαρακτηριστική είναι η κατάθεση διασώστη, προϊσταμένου στο ΕΚΑΒ, ο οποίος περιέγραψε περιστατικά που δεν καταγράφονται σε βίντεο, όπως ότι ο Ζακ επιτέθηκε με μαχαίρι στους αστυνομικούς και παρατήρησε ότι ο Ζακ είχε γίνει μπλε, ότι δεν ανέπνεε, ότι μπήκε στο ασθενοφόρο και ξεψύχησε με δεμένα χέρια, αλλά ταυτόχρονα δήλωσε ότι «δεν είδα κάτι που να ανησυχήσει εμένα. Αφού ήθελα να πω στον συνάδελφο μήπως να μην πάει στο νοσοκομείο και να πάει στο αστυνομικό τμήμα». Η φρίκη που αναβλύζει κάθε δικάσιμος είναι ανεξάντλητη. Η απόδοση ευθυνών και η καταδίκη όλων των εμπλεκόμενων είναι η λιγότερη δικαίωση για αυτό το έγκλημα.

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet