Με καθημερινή παρακολούθηση το Παρατηρητήριο Πειραϊκής από την έναρξη του φαραωνικού εγκλήματος για νέο λιμάνι στην θάλασσα της Πειραϊκής (1/4/20) έχει στη διάθεσή του φωτογραφικό υλικό, το οποίο αποδεικνύει ότι οι ανεύθυνες και τελικά εγκληματικές ενέργειες και πρακτικές της COSCO, σε ό,τι αφορά στη ρύπανση της θάλασσας και γενικότερα του περιβάλλοντος είναι σοβαρές και διαρκείς. Το έγκλημα της Πειραϊκής δεν τελείται μόνο στο φυσικό περιβάλλον, αλλά εκτείνεται επίσης επί της δημόσιας υγείας και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το Παρατηρητήριο Πειραϊκής και 24 κάτοικοι προσέφυγαν για πρώτη φορά στα δικαστήρια του Πειραιά ζητώντας ασφαλιστικά μέτρα, όταν εν μέσω καταιγίδας τον Δεκέμβριο του 2020 διαλύθηκαν 20.000 τόνοι επιχωματώσεων, προερχόμενων από κατεδαφίσεις της λιμενοβιομηχανικής ζώνης της προβλήτας Ικονίου, μέσα στη θάλασσα, καθώς επίσης και τοξικά βυθοκορήματα, προερχόμενα από την θραύση τεράστιου κυψελωτού τσιμεντοκιβωτίου (κεσόν). Το γεγονός αυτό αποσιωπήθηκε και κρατήθηκε μυστικό όχι μόνο από τις εταιρείες COSCO –ΤΕΚΑΛ, αλλά και από τις αρμόδιες υπηρεσίες, οι οποίες διαβεβαίωναν το δικαστήριο ότι ουδέποτε συνέβη οτιδήποτε παρόμοιο. Πέραν των υπηρεσιών κεντρικού λιμεναρχείου Πειραιά και περιφέρειας Αττικής, ανάλογη στάση κράτησε το υπουργείο Πολιτισμού και η εφορία εναλίων αρχαιοτήτων πιστοποιώντας στο δικαστήριο ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τα αρχαία μνημεία και το ταφικό μνημείο του Θεμιστοκλή. Επιστρατεύτηκε ακόμη και η μαρτυρία του ανεξάρτητου μηχανικού, αμειβόμενου από την COSCO, ο οποίος προμήθευσε τις εταιρείες με πιστοποιητικά «αθωότητας», ενώ από τη σύμβαση παραχώρησης του 2016 (άρθρο. 7 παρ.8) είναι ο υπεύθυνος να επιβλέπει το έργο. Παρά τις διαρκείς περιβαλλοντικές παραβάσεις, δεν έχει μέχρι στιγμής οτιδήποτε παραβατικό να καταμαρτυρήσει, ούτε ανταποκρίνεται για παροχή πληροφοριών.

Δεν πέτυχαν, όμως, να υποβαθμίσουν τα εγκληματικά γεγονότα ενώπιον του δικαστηρίου, όπου κατά τις ακροαματικές διαδικασίες ο μάρτυρας του Παρατηρητηρίου Πειραϊκής, καθηγητής Θαλασσίου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Πειραιά, Βασίλης Τσελέντης, απέδειξε την τεραστίου μεγέθους διάχυση τοξικών ουσιών στη θάλασσα, τη συνεπακόλουθη βλάβη στο θαλάσσιο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία και την εγκληματική καταπάτηση των περιβαλλοντικών όρων του έργου. Σε αλλεπάλληλες δικαστικές αποφάσεις τα γεγονότα της υπόθεσης έγιναν αποδεκτά και διακόπηκαν επί 13 μήνες οι από ξηράς επιχωματώσεις πλησίον του μνημείου του Θεμιστοκλή, ενώ οι εταιρείες υποχρεώθηκαν να κοινοποιούν στο Παρατηρητήριο Πειραϊκής και το Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά τα αποτελέσματα μετρήσεων ποιότητας των υδάτων, που προτάθηκαν από το Παρατηρητήριο. Επίσης το δικαστήριο υποχρεώνει τις εταιρείες να κοινοποιήσουν βυθομετρικό χάρτη που να

αποδεικνύει την πλήρη απομάκρυνση του σπασμένου κεσόν.

Στο σημείο αυτό ένα νέο θρίλερ πρόκειται να ξετυλιχθεί, καθώς το σπασμένο κεσόν ουδέποτε ανακτήθηκε πλήρως, όπως προβλέπεται από τις αποφάσεις. Το σπασμένο κεσόν ενταφιάστηκε στη θάλασσα από τις εταιρείες μετά από ένα χρόνο προσπαθειών τους για καθαίρεσή του, ενώ δηλώθηκε ως εξαχθέν. Το μπάζωμα του σπασμένου κεσόν δεν διέφυγε από την προσοχή του Παρατηρητηρίου Πειραϊκής, που με δικό του σκάφος και βυθομετρικό όργανο προέβη σε αυτοψία και αποτύπωσε ότι το σπασμένο κεσόν δεν ανακτήθηκε από τον βυθό με βάση τις απαιτήσεις του δικαστηρίου. Οι γεωαναφερμένοι χάρτες έχουν ήδη κατατεθεί στον εισαγγελέα Πειραιά προ τριμήνου.

Όλα τα παραπάνω αν και δεν απέφεραν την αποτροπή της άχρηστης κατασκευής νέου λιμανιού στην Πειραϊκή, ανέδειξαν για πρώτη φορά στον Πειραιά ένα νέο περιβαλλοντικό φορέα γύρω από τον οποίο συσπειρώθηκαν οι κάτοικοι, έτοιμοι να αντισταθούν στην ανεξέλεγκτη αυθαιρεσία των συμφερόντων της COSCO–ΤΕΚΑΛ. Η ρύθμιση της σύμβασης παραχώρησης του λιμένα για έναν ανεξάρτητο μηχανικό που θα ασκούσε έλεγχο στην δραστηριότητα της COSCO εφ’ όλης της ύλης, απεδείχθη πλήρως ανεδαφική. Η απάντηση δόθηκε από τους ίδιους τους πολίτες, οι οποίοι με την καθημερινή παρακολούθηση, φωτογραφικό υλικό και καταγγελίες συγκρότησαν το Παρατηρητήριο Πειραϊκής, αναδεικνύοντας συνεχώς και επιτυχώς τις εγκληματικές παραβάσεις, προκειμένου να προστατέψουν την πόλη τους, την υγεία τους και την πολιτιστική τους κληρονομιά, επιβεβαιώνοντας ότι «καμία δημοκρατία δεν μπορεί να πετύχει αν δεν εμπεριέχει μια ομάδα ανθρώπων εμποτισμένη με τις αρχές της δικαιοσύνης και της τιμής».

Δήμητρα Βήνη Η Δ. Βήνη είναι Κοινοτική Σύμβουλος Α΄ Κοινότητας Πειραιά με την παράταξη Όχι Λιμάνι στην Πειραϊκή Περισσότερα Άρθρα
Πρόσφατα άρθρα ( Περιβάλλον )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet