Τα παιδιά με covid μέχρι πριν μια εβδομάδα περίμεναν κάτω από μια τέντα στο νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία». Και η τέντα πλέον κατέρρευσε υπό το βάρος του χιονιού.

 

 

 

Άλλο ένα φυσικό φαινόμενο, μετά τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες, το χιόνι, ήρθε να υπογραμμίσει αυτό που φωνάζουν βαθμιαία όλο και πιο εκκωφαντικά εδώ και δύο χρόνια οι «σκληροί» –όπως χαρακτηρίζονται για άλλους λόγους από τους επιστήμονες– δείκτες της διαχείρισης της πανδημίας στη χώρα μας που έχουν… «σταθεροποιηθεί» στους περί τους 100 θανάτους συμπολιτών μας καθημερινά. Ότι δεν είναι απλώς πως ο νεοφιλελευθερισμός απειλεί το περιβάλλον επικίνδυνα ώστε να γεννά ακραία φαινόμενα, αλλά και ότι η διαχείρισή τους, εφόσον εκκινεί από νεοφιλελεύθερες εμμονές, δεν ωφελεί την κοινωνία. Και με χιόνια λοιπόν, σταθερός παρέμεινε ο δείκτης θετικότητας του κορονοϊού στη χώρα μας, αν και λόγω κακοκαιρίας δεν έγιναν πολλά διαγνωστικά τεστ.

 

Όπως σημειώθηκε στην ενημέρωση της Πέμπτης, τα ενεργά κρούσματα παραμένουν ιδιαίτερα υψηλά στις 150.000 σε όλη την επικράτεια και ο κυλιόμενος δείκτης του προηγούμενου επταημέρου κινήθηκε στα 18.000 κρούσματα ημερησίως. Παράλληλα, περίπου 5000 ασθενείς με κορονοϊό εξακολουθούν να νοσηλεύονται. Όλα αυτά ενώ φαίνεται ότι έχει επικρατήσει και στη χώρα μας η μετάλλαξη Όμικρον, που είχε δημιουργήσει σε άλλους προσδοκίες υποχώρησης των «σκληρών» δεικτών και σε άλλους προώθησης μιας ανοσίας της αγέλης. Το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2 ανακοίνωσε ότι η γονιδιωματική ανάλυση σε 935 δείγματα, που έχουν επιλεγεί τυχαιοποιημένα ή στοχευμένα και αφορούν στην περίοδο 27 Δεκεμβρίου 2021 έως 16 Ιανουαρίου 2022, ανέδειξε συνολικά 872 δείγματα με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος, εκ των οποίων τα 739 αφορούν στο στέλεχος Όμικρον και τα 133 αφορούν στο στέλεχος Δέλτα.

Την ίδια μέρα, το  Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (ECDC), σε ανάλυσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα, σημειώνει ότι αν και το τρέχον συνολικό ποσοστό κρουσμάτων, «είναι τέσσερις φορές υψηλότερο από το μέγιστο που έχει παρατηρηθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας μέχρι σήμερα, τα ποσοστά νοσηλείας και η θνησιμότητα είναι χαμηλότερα από τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν σε παλαιότερα πανδημικά κύματα». Κάτι που στην Ελλάδα δεν έχει παρατηρηθεί. Μάλιστα, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, δήλωσε επ’ αυτού ότι «ξέρουμε ότι η μείωση [των διασωληνωμένων και των θανάτων] ακολουθούν. Βλέπουμε τις νέες διασωληνώσεις και τους ανθρώπους που χάνονται, ότι είναι άνθρωποι που είχαν νοσήσει πριν από τα Χριστούγεννα. Είναι λογικό να ξέρουμε ότι αυτοί οι δείκτες θα μειωθούν πολύ πιο αργά». Πάντως, την ίδια μέρα ο υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης ανακοίνωσε χαλάρωση των μέτρων με επάνοδο της μουσικής και του κανονικού ωραρίου λειτουργίας στην εστίαση, με καθήμενους πελάτες.

Στην ανάλυσή του, το ECDC σημειώνει επίσης ότι «δεδομένου ότι το ποσοστό εμβολιασμού ποικίλλει μεταξύ των χωρών της ΕΕ (από 28,4% ως 82,9%, μέσος όρος 69,4%) και δεδομένου ότι η πρόσληψη των αναμνηστικών δόσεων εξακολουθεί να είναι σε κατώτερα επίπεδα στην πλειονότητα των χωρών (κάτω του 60%), ο αναμενόμενος αντίκτυπος της Όμικρον θα ποικίλλει, αλλά οι χώρες με χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμού αναμένεται να αντιμετωπίσουν το υψηλότερο βάρος της νόσου. Επιπλέον, […] οι χώρες με πολύ υψηλά ποσοστά εμβολιασμού πιθανότατα θα υποστούν επίσης μια περίοδο σημαντικής πίεσης στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψής τους και στα λειτουργία του κοινωνικού συνόλου (κυρίως μέσω της απουσίας από την εργασία και την εκπαίδευση). Καταλήγοντας, το ECDC τονίζει ότι «αν και αναμένουμε να κινηθούμε προς μια πιο βιώσιμη κατάσταση με την Covid-19 να κυκλοφορεί σε διαχειρίσιμα επίπεδα, επί του παρόντος παραμένουμε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία και είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ακόμη και σε μια φάση μετά την πανδημία θα μπορούσε ακόμα να προκαλεί περιοδικά υψηλά επίπεδα πίεσης στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης». Πόσο πιο λιανά να το θέσει κάποιος: το ΕΣΥ χρειάζεται να παραμείνει προσβάσιμο σε όλους, με σταθερή και διαρκή ενδυνάμωση σε υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό.

Την ίδια στιγμή, σε άρθρο του στους «New York Times», που δημοσίευσε το capital.gr, ο επιδημιολόγος στο Harvard T.H. Chan School of Public Health και συνδιευθυντής του Center for Communicable Disease Dynamics, William Hanage, επισημαίνει: «Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί με σιγουριά ότι η Όμικρον σηματοδοτεί το τέλος της πανδημίας, αλλά πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι οι μελλοντικές εξάρσεις κρουσμάτων, είτε λόγω της Όμικρον είτε οποιασδήποτε νέας παραλλαγής, θα έχουν ως αποτέλεσμα λιγότερο σοβαρές νοσήσεις από ό,τι προηγουμένως. Αυτό δεν σημαίνει ότι το ποσοστό των σοβαρών νοσήσεων είναι το μόνο που έχει σημασία. Για παράδειγμα, δεν έχει περάσει αρκετός καιρός ακόμα ώστε να καθοριστεί ποια είναι η συμβολή της Όμικρον στη long Covid. Και ο όλεθρος που "έσπειρε” η Όμικρον δεν είναι αμελητέος – βλέπουμε τις επιπτώσεις, με τα πλημμυρισμένα νοσοκομεία και τα κλειστά σχολεία. Μπορεί να έρχονται πολύ καλύτερες μέρες. Αλλά όπως έχουν δείξει τα δύο τελευταία χρόνια, μόνο οι ανόητοι με "κοντή” μνήμη δίνουν υποσχέσεις εν μέσω πανδημίας».

Ο έλληνας πρωθυπουργός πάντως δεν φείδεται υποσχέσεων: τρεις φορές ανακοίνωσε το 2021 πως τελειώνει η πανδημία, τον Φεβρουάριο διανύαμε «το τελευταίο μίλι», τον Απρίλιο «φτάναμε στο τέλος» και τον Ιούλιο «βλέπαμε το τέλος του τούνελ». 

 

 

 

 

Ο Κύκλος της Αλληλεγγύης είναι εδώ

 

Ο Κύκλος Αλληλεγγύης είναι μια εθελοντική τηλεφωνική γραμμή συμβουλευτικής στήριξης που δημιουργήθηκε μέσα στην πανδημία και παρέχει στήριξη και καθοδήγηση, με έμφαση σε νοσούντες από Covid-19. Παρέχει πολύπλευρη πληροφόρηση για την ανάγκη του εμβολιασμού, την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του κορονοϊού και στήριξη σε ανθρώπους με ψυχολογικές και κοινωνικές δυσκολίες που εντείνονται στο πλαίσιο της πανδημίας.

Ψυχή του είναι η Αλληλεγγύη για Όλους αλλά και άλλες εθελοντικές οργανώσεις και όπως λέει στην Εποχή ο ψυχίατρος Δημήτρης Πλουμπίδης, μέλος του Κύκλου Αλληλεγγύης, «πρόκειται για μια γραμμή που στοχεύει και στην ιατρική συμβουλευτική αλλά και στην ψυχολογική. Στην αρχή αυτά τα δύο βάδιζαν χέρι-χέρι. Στη συνέχεια, όμως, φάνηκε ότι το μεγάλο έλλειμμα και το μεγάλο αίτημα των ανθρώπων είναι τα ιατρικά ζητήματα. Δεχόμαστε κυρίως ερωτήσεις σχετικά με τα εμβόλια και με το πότε χρειάζεται ένας ασθενής με κορονοϊό να πάει στο νοσοκομείο. Τον τελευταίο καιρό μάλιστα τα ερωτήματα αφορούν τις μακροχρόνιες συνέπειες της νόσησης, αυτό που λέμε long covid. Πρόκειται για ένα πεδίο που οπωσδήποτε δεν έχουμε εξερευνήσει επαρκώς ακόμα».

Ως προς τα συναισθήματα με τα οποία μας έχει φέρει αντιμέτωπους η πανδημία και η διαχείρισή της, η εμπειρία της εθελοντικής γραμμής δείχνει ότι «υπάρχει μια τεράστια δυσφορία που όμως δεν ξέρει πώς να την διαχειριστεί και πώς να την εκτονώσει ο κόσμος. Όλη αυτή η δυσφορία δεν παίρνει τελικά συγκεκριμένη μορφή. Η τηλεργασία και η τηλεκπαίδευση γεννούν νέα προβλήματα, όπως και η ψηφιακή πραγματικότητα που αποτελεί ένα καινούργιο τοπίο. Παρατηρούμε πολύ μεγάλη δυσαρέσκεια για τις διαχειριστικές παλινωδίες και για όλα όσα στερούνται οι άνθρωποι. Φόβος, θυμός και οργή είναι τα κυρίαρχα συναισθήματα με τα οποία ερχόμαστε αντιμέτωποι», επισημαίνει ο Δ. Πλουμπίδης.

Πώς λειτουργεί η γραμμή: Tηλεφωνείστε στο 210 3802037 από Δευτέρα έως Παρασκευή, τις ώρες 4-7μμ. Το αίτημά σας καταγράφεται από τη γραμματεία του τηλεφωνικού κέντρου και μέσα στην ημέρα επικοινωνεί μαζί σας ο/η διαθέσιμος/η ειδικός.

Πρόσφατα άρθρα ( Υγεία )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2025 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet