Φωτογραφία: Νικόλας Κοκοβλής

 

 

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην εισήγηση του στο έκτακτο υπουργικό συμβούλιο, πέρα από τη «συγγνώμη» για το χάος που προκλήθηκε από την κακοκαιρία και την αναγνώριση... αστοχιών, κάλυψε απολύτως τα κυβερνητικά του στελέχη. Δεν έκανε, όμως, το ίδιο με τον περιφερειάρχη Γιώργο Πατούλη, για τον οποίο άφησε έμμεσες αιχμές. «Προβλήματα όμως, ας είμαστε ειλικρινείς, δεν υπήρξαν μόνο στην Αττική Οδό. Υπήρξαν και σε κεντρικούς δρόμους του λεκανοπεδίου. Είναι σαφές ότι και εκεί τα πράγματα δεν πήγαν καλά και πρέπει να εξετάσουμε τις αιτίες που οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση και να αναπροσαρμόσουμε τους σχεδιασμούς μας», ανέφερε με νόημα ο Μητσοτάκης. Είχε προηγηθεί σφοδρή επίθεση στον «γαλάζιο» περιφερειάρχη Αττικής από την «Ομάδα Αλήθειας» (η οποία ανεπισήμως εκφράζει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τη Νέα Δημοκρατία). Σε βίντεο με τίτλο «Ευτυχώς ήταν έτοιμη» παρουσίασε τον Γ. Πατούλη, μπροστά από εκχιονιστικά, πριν από την έναρξη της χιονόπτωσης, να δηλώνει ότι η περιφέρεια Αττικής είναι απολύτως έτοιμη να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που θα προκύψουν από την κακοκαιρία.

Από την πλευρά του ο Γ. Πατούλης, πάντως, δεν φάνηκε να έχει καμία διάθεση να γίνει το εξιλαστήριο θύμα και να χρεωθεί μόνος την πλήρη κατάρρευση του επιτελικού κράτους. Περιφερόμενος στα κανάλια επέρριψε ευθύνες τόσο στην κυβέρνηση –και ιδίως στο υπουργείο Εσωτερικών– για το ότι δεν πάρθηκε η απόφαση να κηρυχθεί αργία την ημέρα της προαναγγελθείσας κακοκαιρίας, όσο και στους δήμους. Δηλώνοντας πως «το γαϊτανάκι ότι για όλα φταίει ο Πατούλης πρέπει να τελειώνει», κάλεσε «να βγουν με ανδρεία όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

 

«Αλήθεια δεν έχετε πολιτική ευθύνη, κ. Πατούλη;»


Τη διοίκηση Πατούλη εγκαλεί η «Δύναμη Ζωής» για την τεράστια ταλαιπωρία που υπέστησαν οι πολίτες που εγκλωβίστηκαν σε δρόμους αρμοδιότητάς της. Με επερώτησή της στο περιφερειακό συμβούλιο, κάνει λόγο για «συγκεκριμένες ευθύνες που συμπυκνώνουν όλα τα μέχρι σήμερα χαρακτηριστικά του τρόπου με τον οποίο ασκεί διοίκηση, την έλλειψη προγραμματισμού, την προχειρότητα, την αδιαφάνεια, τις απευθείας αναθέσεις, πάντα με όρους επικοινωνίας σε βάρος της αποτελεσματικής και χρηστής διοίκησης, σε βάρος των πολιτών και του περιβάλλοντος». Ο περιφερειάρχης καλείται να αναλάβει την πολιτική ευθύνη για όσα έχει την κατά νόμο αρμοδιότητα και να ζητήσει συγγνώμη από τους πολίτες της Αττικής για τις τραγικές συνθήκες που έζησαν κατά την κακοκαιρία.
Συγκεκριμένα η «Δύναμη Ζωής» καταγγέλλει ότι η περιφέρεια Αττικής εμφανίστηκε απροετοίμαστη απέναντι στην κακοκαιρία, γιατί δεν διέθετε ενεργή εργολαβία αποχιονισμού, καθώς, εξαιτίας μεθοδεύσεων της διοίκησης, ο σχετικός διαγωνισμός (για εργολαβία προϋπολογισμού 1.994.000) καθυστέρησε και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2022, ενώ δεν διέθετε, επίσης, ενεργή σύμβαση προμήθειας αντιπαγετικού αλατιού.
Η «Δύναμη Ζωής» τονίζει ότι οι σοβαρές πλημμέλειες της διοίκησης είχαν ως αποτέλεσμα η όλη εργασία αποχιονισμού να γίνει με… απευθείας αναθέσεις, τις οποίες «φρόντισε να εγκρίνει και μάλιστα εγκαιρότατα».

Ενδεικτικά αναφέρεται η απόφαση μόλις στις 18 Ιανουαρίου 2022, με την οποία εγκρίνεται ποσό 500.000 ευρώ για τις εργασίες αποχιονισμού με τη διαδικασία διαπραγμάτευσης, χωρίς δημοσίευση προκήρυξης. Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι εγκρίνεται τιμή μονάδος για ένα ερπυστριοφόρο «πολυμηχάνημα» (χωρίς ουδεμία άλλη προδιαγραφή) ύψους 4.320 ευρώ ανά ημέρα (180 ευρώ ανά ώρα). Δυστυχώς τα μηχανήματα αυτά φάνηκαν χρήσιμα μόνο για... φωτογραφίες και δημοσιεύματα που τα χαρακτήριζαν «θηρία», ενώ δεν επρόκειτο για τα στιβαρά αποχιονιστικά μηχανήματα που απαιτούνται σε τέτοιες περιπτώσεις.
Τέλος, η «Δύναμη Ζωής», παρατηρεί δύο γεγονότα που μαρτυρούν το μέγεθος των ευθυνών και της αδιαφορίας της διοίκησης Πατούλη. Το γεγονός ότι το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας του Βορείου Τομέα συνήλθε μόλις την ημέρα της προαναγγελθείσας κακοκαιρίας, ενώ στη συνεδρίαση δεν συμμετείχαν οι υπεύθυνοι, από άποψη επιχειρησιακή ή κρατικής εποπτείας, της Νέας Οδού και της Αττικής Οδού, με συνέπεια τον πλήρη αποσυντονισμό και, τελικά, το χάος με τους εκατοντάδες εγκλωβισμένους οδηγούς.
Και, δεύτερον, το γεγονός ότι η διοίκηση της περιφέρειας Αττικής απέρριψε, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του 2022, την εναλλακτική πρόταση της «Δύναμης Ζωής», να διατεθεί ποσό 4.500.000 ευρώ για να μην στερηθούν τα ευάλωτα νοικοκυριά της Αττικής το κοινωνικό αγαθό του ηλεκτρικού ρεύματος, κάτι που οδήγησε πολλά νοικοκυριά να περάσουν τον χιονιά χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.
 

Ο εξαφανισμένος Μπακογιάννης

 

Ενώ τόσο ο ίδιος ο πρωθυπουργός, όσο και τα ΜΜΕ που στηρίζουν την κυβέρνησή του, έβαλαν στο κάδρο των ευθυνών για το «επιτελικό» χάος και τους δημάρχους της Αττικής, ο γόνος της οικογενείας Μητσοτάκη και δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, απουσίασε και προστατεύτηκε επιμελώς.

Κι όμως, η εικόνα της πρωτεύουσας μετά τη χιονόπτωση ήταν τουλάχιστον ντροπιαστική. Ακόμα και κεντρικοί δρόμοι παρέμειναν δύο και τρεις ημέρες κλειστοί από το χιόνι και τον πάγο. Τα ακλάδευτα δέντρα που έσπασαν ή έπεσαν, διαλύοντας αυτοκίνητα και κόβοντας καλώδια ρεύματος, παρέμειναν για μέρες εμποδίζοντας την κυκλοφορία. Τα αποτελέσματα τραγικά. Νοσοκομεία και άλλες σημαντικές υποδομές αποκόπηκαν από την υπόλοιπη πόλη και ολόκληρες γειτονιές έμειναν αποκλεισμένες.

«Σε αυτό το σκηνικό παραίτησης και ανασφάλειας, η δημοτική αρχή σιωπά και κρύβεται, περιμένοντας απλά να λιώσουν τα χιόνια. Δεν κάνει τα στοιχειώδη, δεν παίρνει πρωτοβουλίες, δεν διεκδικεί τα αυτονόητα από την περιφέρεια ή την κυβέρνηση που είναι επίσης τραγικά αδρανείς. Η Αθήνα αξίζει καλύτερα», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η «Ανοιχτή Πόλη», η οποία προτίθεται να αναδείξει την έλλειψη σωστής προετοιμασίας και σχεδιασμού αντιμετώπισης του φαινομένου στο προσεχές Δημοτικό Συμβούλιο.

Να σημειωθεί ότι η δημοτική κίνηση στάθηκε αλληλέγγυα και κάλεσε τους πληττόμενους δημότες να επικοινωνήσουν με τους δημοτικούς της συμβούλους ή το τηλεφωνικό κέντρο του δήμου Αθηναίων και να αναφέρουν τα προβλήματα που αντιμετώπισαν στην καθημερινότητα της πόλης, παρά τις προσπάθειες των δημοτικών υπαλλήλων.

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet