Με το Μπλόκο της Αριστεράς να δίνει μια μάχη για την κοινωνική δικαιοσύνη και την αξιοπρέπεια, με ένα πρόγραμμα που υπερασπίζεται το δημόσιο σύστημα υγείας, την εργασία, την κοινωνική ασφάλιση και την κλιματική δικαιοσύνη, γίνονται αύριο οι βουλευτικές εκλογές στην Πορτογαλία. Απέναντι στην αλαζονεία του Αντόνιο Κόστα που οδήγησε τη χώρα σε πρόωρες εκλογές στοχεύοντας στην αυτοδυναμία, ενώ σε περίπτωση μη επίτευξής της δείχνει ότι προτιμά να συγκυβερνήσει με το δεξιό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, μόνο η ενίσχυση της Αριστεράς είναι αυτή που μπορεί να προωθήσει πολιτικές προτάσεις προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας, αναφέρει στην «Εποχή» η βουλεύτρια του Μπλόκο της Αριστεράς Φαμπιόλα Καρντόσο.

 

                                                                                                                                                         

Ποιο το διακύβευμα των εκλογών της Κυριακής;

Αυτές οι βουλευτικές εκλογές θα καθορίσουν το μέλλον της Πορτογαλίας για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων θα προκύψουν πολλές προκλήσεις. Το Μπλόκο της Αριστεράς  πηγαίνει στις εκλογές με ένα πρόγραμμα που έχει ως στόχο να εγγυηθεί μια πιο ισότιμη, ελεύθερη και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνία. Οι πρόσφατες εμπειρίες στην Πορτογαλία απαιτούν μια τέτοια ατζέντα, από τον κύκλο της λιτότητας που επέβαλαν η τρόικα και η πορτογαλική Δεξιά, ο οποίος διακόπηκε με τις πολιτικές συμφωνίες που έγιναν με το Σοσιαλιστικό Κόμμα μεταξύ 2015 και 2019, έως την σημερινή περίοδο της στασιμότητας στους κύριους τομείς της δημόσιας ζωής. Η πανδημική κρίση έχει επιφέρει βαθιές προκλήσεις που πρέπει να συνεχίσουν να αποτελούν στόχο για τα επόμενα χρόνια, αλλά έχει επίσης επιδεινώσει και τις προϋπάρχουσες κοινωνικοοικονομικές ευπάθειες. Ως εκ τούτου, η σημασία των εκλογών της Κυριακής είναι τεράστια. Για αυτό το λόγο το Μπλόκο συμμετέχει σε αυτές με την ίδια αποφασιστικότητα όπως πάντα, προωθώντας ένα πρόγραμμα που δεσμεύεται να εγγυηθεί την προστασία όλων των ανθρώπων, την αξιοπρέπεια της εργασίας, την υγειονομική ασφάλεια, και την κλιματική δικαιοσύνη.

 

Ποια είναι η περιρρέουσα ατμόσφαιρα;

Το πολιτικό τοπίο επισκιάζεται σε μεγάλο βαθμό από την προσπάθεια του Σοσιαλιστικού Κόμματος να πείσει τους ψηφοφόρους ότι η απόλυτη πλειοψηφία είναι ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλιστούν η σταθερότητα και η πρόοδος, ενώ, στην πραγματικότητα, οι απόλυτες πλειοψηφίες έχουν αποδειχθεί καταστροφικές στο παρελθόν, τόσο για τη δημοκρατία όσο και για τον πορτογαλικό λαό. Επίσης, στα αξιοσημείωτα  των ημερών είναι ότι η ακροδεξιά προσπαθεί με μανία να σκορπίσει το μίσος και τον διχασμό, για να εξασφαλίσει περισσότερες έδρες στο κοινοβούλιο και να πιέσει το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα να αποδεχθεί μελλοντικές κυβερνητικές συμφωνίες. Ακόμα και έτσι όμως, η προεκλογική εκστρατεία διεξάγεται με κανονικούς ρυθμούς, παρά την αύξηση των κρουσμάτων του Covid-19 που έχουμε στην Πορτογαλία.

 

Ποια είναι η κριτική που ασκεί το Μπλόκο στον Αντόνιο Κόστα και στο Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS);

Το 2019 το PS αρνήθηκε να αλλάξει την εργατική νομοθεσία και να εργαστεί για μια συμφωνία με τo Μπλόκο της Αριστεράς. Αυτή η απόφαση άνοιξε έναν δρόμο προσέγγισης του PS με τη Δεξιά σε πολλούς τομείς. Πιο πρόσφατα, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων που έκανε η Δεξιά με το PS για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2022, το Μπλόκο της Αριστεράς παρουσίασε εννιά προτάσεις με στόχο την ενίσχυση της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας, της κοινωνικής ασφάλισης, και της προστασίας της εργασίας. Μετά από αρκετούς μήνες διαπραγματεύσεων, η κυβέρνηση αθέτησε για άλλη μια φορά τη δέσμευσή της με την Αριστερά και αποφάσισε να απορρίψει και τις εννιά προτάσεις μας, μέσα στις οποίες ήταν και κάποιες που υπήρχαν στο πρόγραμμα του PS. Έτσι, αυτές οι εκλογές γίνονται λόγω της αδιαλλαξίας του PS στη διαπραγμάτευση του προϋπολογισμού με την Αριστερά, και χρησιμοποιούνται από τον Αντόνιο Κόστα ως ένα μέσο για την επίτευξη της απόλυτης πλειοψηφίας που επιδιώκει. Η στρατηγική αυτή αντικατοπτρίζει την συνεχή άρνηση του στα στοιχειώδη κοινωνικά μέτρα και στις φιλολαϊκές προτάσεις που έθεσε η Αριστερά, σεβόμενη την εντολή που είχε, ως προϋπόθεση για την έγκριση του προϋπολογισμού. Εάν η απόλυτη πλειοψηφία αποτελεί την προτεραιότητα του PS, ο δευτερεύων στόχος του φαίνεται ότι είναι να κυβερνήσει μαζί με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα. Αυτή η μετατόπιση δείχνει ότι προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία και να συνεχίσει να εμποδίζει τα μέτρα που είναι απαραίτητα απέναντι στην αποστράγγιση της εθνικής υπηρεσίας υγείας από τον ιδιωτικό τομέα και στην καθήλωση των μισθών, ο Αντόνιο Κόστα θα είναι διαθέσιμος να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τον Ρούι Ρίο, τον ηγέτη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος. Η ιστορία αποδεικνύει ότι μια τέτοια κεντρώα λύση θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις, σε υποβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών και σε υψηλότερα επίπεδα φτώχειας. Πιστεύουμε ότι μόνο η ενίσχυση της Αριστεράς είναι αυτή που σταματά το κοινωνικό τέλμα και προωθεί πολιτικές προτάσεις που υπερασπίζονται τον πορτογαλικό λαό.

 

Να μιλήσουμε επομένως και για το πρόγραμμά σας. Ποια είναι τα κύρια σημεία της εκλογικής σας ατζέντας;

Το Μπλόκο της Αριστεράς έχει ένα πρόγραμμα προστασίας των ανθρώπων από αυτήν την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε και στοχεύει να σχηματίσει μια πλειοψηφία στη βουλή. Έχουμε τέσσερα βασικά σημεία στην ατζέντα μας. Το πρώτο, είναι να αποτραπεί η κατάρρευση της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας (SNS). Το Σοσιαλιστικό Κόμμα εφαρμόζει μια πολιτική που οδηγεί στη διάλυση της SNS και έχει παρατείνει την κατάσταση ανεπάρκειας και υπερφόρτωσης που άφησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Η υποεπένδυση, σε συνδυασμό με την αυξημένη πίεση από τους ιδιωτικούς ομίλους στο προσωπικό της SNS, για να μην αναφέρουμε την εξάντλησή του λόγω της πανδημίας, απαιτεί μέτρα με πραγματικό αποτέλεσμα, τόσο στη διαθεσιμότητα του ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, όσο και στον ιατρικό εξοπλισμό. Το δεύτερο είναι να τερματιστεί η μακροχρόνια στασιμότητα του μέσου μισθού στην Πορτογαλία. Μια από τις πιο σημαντικές επιπτώσεις της υποβάθμισης της νομικής προστασίας των εργαζομένων, που επιταχύνθηκε έντονα από την τρόικα, ήταν η μισθολογική στασιμότητα. Το ίδιο το κράτος προώθησε αυτήν την κατάσταση, παγώνοντας όλους τους μισθούς, που στο μεταξύ δεν απορροφήθηκαν από τις επικαιροποιήσεις του κατώτατου μισθού. Ταυτόχρονα, το κράτος ενθάρρυνε και την εξωτερική ανάθεση σε αναπτυσσόμενες περιοχές, γεγονός που έχει ενισχύσει την συμπίεση των μισθών και την εργασιακή ανασφάλεια. Το σύνολο των μέτρων που υπερασπίζεται το Μπλόκο θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των μισθών, επιτρέποντας παράλληλα στους εργαζόμενους να απαιτούν περισσότερα δικαιώματα και υψηλότερους μισθούς. Το τρίτο είναι ο εκσυγχρονισμός του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Με τις προτάσεις μας συμβάλουμε στην ενίσχυση της προστασίας του. Υπερασπιζόμαστε τη δημιουργία ενός κοινωνικού ταμείου έτσι ώστε όλα τα θύματα της επισφάλειας και της άτυπης απασχόλησης να είναι πάνω από το όριο της φτώχειας. Το τέταρτο και τελευταίο σημείο είναι η εφαρμογή του νόμου για το κλίμα, με συγκεκριμένα βήματα για την μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Ένα εξίσου σημαντικό βήμα θα ήταν η επέκταση του σημερινού δικτύου δημόσιων συγκοινωνιών, και το άνοιγμα του δρόμου προς τη δωρεάν δημόσια συγκοινωνία. Αυτά τα μέτρα είναι απαραίτητα για να καταστεί δυνατή η αποτελεσματική κινητικότητα και η ενεργειακή μετάβαση.

 

Ποιος είναι ο στόχος του Μπλόκο σε αυτές τις εκλογές;

Ο στόχος μας είναι πολύ ξεκάθαρος: να παραμείνουμε η τρίτη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη και να αυξήσουμε τον αριθμό των βουλευτών μας στο κοινοβούλιο. Εκτός από τη διασφάλιση ότι η πολιτική συζήτηση θα στοχεύει σε θεμελιώδη ζητήματα, όπως οι μισθοί, η υγεία, οι δημόσιες υπηρεσίες, και η αντιμετώπιση του κλίματος, αυτό το σενάριο θα σημάνει επίσης μια ήττα για την ακροδεξιά και θα βοηθήσει στον περιορισμό της εμφάνισής της, ενώ θα επιβάλει την ανάγκη για μια προοδευτική και ανεκτική ατζέντα.

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet