Η κατάσταση γύρω από την Ουκρανία «μυρίζει μπαρούτι» και μοιάζει σαν να βρίσκονται οι αντιμαχόμενες πλευρές ένα βήμα πριν τον πόλεμο. Τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου η κατάσταση κορυφώθηκε. Οι απειλές πολέμου εκτοξεύονταν εκατέρωθεν. Οι ΗΠΑ διέρρεαν ότι θα επιβάλλουν σκληρές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, στους τομείς της οικονομίας, του πιστωτικού συστήματος, της άμυνας και των νέων τεχνολογιών. Η Μόσχα δήλωσε ότι θα απαντήσει το ίδιο σκληρά. Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της αξίας των μετοχών των μεγάλων ρωσικών επιχειρήσεων και την καταβαράθρωση του ρουβλίου σε σχέση με τα άλλα νομίσματα και κυρίως με το δολάριο και το ευρώ. Το κλίμα πυροδοτήθηκε επίσης από φήμες, ότι ενισχύονται οι στρατιωτικές δυνάμεις στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, ότι μεταφέρονται οπλικά συστήματα και πυρομαχικά κυρίως από τις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία, ότι επιστρέφουν διπλωμάτες και οι οικογένειές τους από το Κίεβο. Η Μόσχα θεωρεί, ότι όλα αυτά ήταν στοιχεία μιας ενορχηστρωμένης από τη Δύση «υστερίας πληροφοριών» με στόχο το Κίεβο να συρθεί σε πολεμικές επιχειρήσεις για το Ντονμπάς( Ντονιέτσκ και Λουγκάνσκ). Το ΝΑΤΟ μεταφέρει πολεμικά πλοία και βομβαρδιστικά στη Μαύρη Θάλασσα και την Ανατολική Ευρώπη, με τη δικαιολογία ότι θα αποκρουστεί ενδεχόμενη ρωσική εισβολή. Οι ΗΠΑ συμβουλεύουν τους αμερικανούς που βρίσκονται στην Ουκρανία να φύγουν με οποιοδήποτε διαθέσιμο μέσο και επίσης το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών καλεί τους Αμερικανούς να μην επισκέπτονται την Ρωσία. Από την άλλη, υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία.

Την Τρίτη 25 Ιανουαρίου και μετά τις απειλές της Ρωσίας ότι θα μεταφέρει στρατεύματά της στην Κούβα, τη Βενεζουέλα και τη Νικαράγουα, οι τόνοι άρχισαν να πέφτουν. Τόσο η ουκρανική κυβέρνηση, όσο και δυτικοί ηγέτες πλέον όλο και λιγότερο μιλούν για ένα μεγάλο πόλεμο που θα τον προκαλούσε μια ρωσική επέμβαση. Συνεχίζονται βέβαια οι απειλές για πολύ επώδυνες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας και του ίδιου του Βλαντίμιρ Πούτιν.

 

 Το «κουαρτέτο της Νορμανδίας» και οι συμφωνίες του Μινσκ

 

 Τα φώτα στράφηκαν στις διαπραγματεύσεις για το Ντονμπάς στο Παρίσι, στις 26 Ιανουαρίου, από το «κουαρτέτο της Νορμανδίας», στο οποίο συμμετέχουν εκπρόσωποι της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας. Η συνάντηση του «κουαρτέτου της Νορμανδίας» συνέπεσε με τις διαβουλεύσεις της «τριμερούς ομάδας συμφωνίας για την Ουκρανία» , στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι της Ρωσίας, της Ουκρανίας και του Οργανισμού για την ασφάλεια και τη συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Οι διαπραγματεύσεις για το Ντονμπάς, στο πλαίσιο του «κουαρτέτου της Νορμανδίας», επανέρχονται μετά από διακοπή μισού χρόνου. Η τελευταία συνάντηση έγινε τον Αύγουστο του 2021, χωρίς συγκεκριμένα αποτελέσματα. Οι ΗΠΑ το τελευταίο διάστημα υποστηρίζουν τις συμφωνίες του Μινσκ. Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, σε συνέντευξή του στις 19 Ιανουαρίου στη «φωνή της Αμερικής» κατά την επίσκεψή του στο Κίεβο, δήλωσε ότι οι συμφωνίες του Μινσκ δεν χρειάζονται τροποποίηση για να ισχύσουν, ότι είναι ο μοναδικός τρόπος για την επίλυση της σύγκρουσης στο Ντονμπάς και ότι υπάρχουν συγκεκριμένα βήματα που πρέπει να γίνουν από όλους, συμπεριλαμβανομένης και της Ουκρανίας. Ο ουκρανός αξιωματούχος Αντρέι Ερμάκ το προηγούμενο διάστημα δήλωνε ότι οι συμφωνίες του Μινσκ δε μπορούν να υλοποιηθούν. Στη συνέντευξή του στο κανάλι ICTV στις 24 Ιανουαρίου ανασκεύασε, δηλώνοντας ότι οι συμφωνίες αυτές «είναι η μοναδική πλατφόρμα, πάνω στην οποία μπορούμε να δουλέψουμε», συμπληρώνοντας ότι «όλοι οι νόμοι που απορρέουν από τις συμφωνίες του Μινσκ μπορούν να εγκριθούν από το ουκρανικό κοινοβούλιο (Ράντα) μετά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στο Ντονμπάς». Οι συμφωνίες του Μινσκ προβλέπουν, μεταξύ άλλων, διεξαγωγή εκλογών και ειδικό στάτους για τις περιοχές του Ντονιέτσκ και του Λουγκάσκ στο ουκρανικό σύνταγμα, κάτι που δεν δεχόταν μέχρι πρόσφατα η ουκρανική κυβέρνηση.

Ήδη αποσύρθηκε από την ουκρανική βουλή σχέδιο νόμου, είτε υπό πίεση, είτε για να επιδείξει διαλλακτικότητα, όπου η Ρωσία θα χαρακτηριζόταν «κράτος-κατακτητής» και θα αναφερόταν ότι η Κριμαία, το Ντονιέτσκ και το Λουγκάνσκ ευρίσκονται υπό ρωσική κατοχή. Το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου αποτέλεσε «κόκκινο πανί» για την Μόσχα. Ο εκπρόσωπός της στην «τριμερή ομάδα συμφωνίας για την Ουκρανία» δήλωσε ότι το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου σηματοδοτεί τη μονομερή αποχώρηση της Ουκρανίας από τις συμφωνίες του Μινσκ.

Οι τόνοι έχουν πέσει και κραυγές για μεγάλο πόλεμο έχουν μετριαστεί. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μετά τη συνεδρίαση του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας κα άμυνας δήλωσε, ότι «δουλεύουμε για την αποκλιμάκωση της κατάστασης μέσω ειρηνικής επίλυσης». Ο υπουργός Άμυνας Αλεξέι Ρέζνικοφ αναδιπλώθηκε και διέψευσε τις πληροφορίες ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να εισβάλει στη χώρα του. Ο Ζοζέπ Μπορέλ, μετά τη συνάντησή του με τον Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι δεν υπάρχει απειλή επέμβασης της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν προκρίνει τη διπλωματική αποκλιμάκωση της έντασης και συζήτησε με τους ομολόγους του της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Επίσης τόνισε ότι η χώρα του επιθυμεί να συμμετέχει στην απάντηση στις ρωσικές προτάσεις για την ασφάλεια και ότι πρέπει να αποκατασταθούν οι σχέσεις με τη Ρωσία.

 

Οι προτάσεις της ρωσικής Αριστεράς

 

Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), ως κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, απευθύνθηκε στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και το ρωσικό κοινοβούλιο (Ντούμα) και ζήτησε να αναγνωριστούν από τη Ρωσία οι δύο αυτοανακηρυγμένες και μη αναγνωρισμένες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ. Ο βουλευτής του ΚΚΡΟ Σεργκέι Ομπούχοφ ανέφερε στα ειδησεογραφικά πρακτορεία ότι το σχέδιο που προτείνεται πρέπει να συζητηθεί στην Κάτω Βουλή, όπου μαζί με το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας αποτελούν τα ανώτατα αντιπροσωπευτικά και νομοθετικά όργανα του κοινοβουλίου. Ο επικεφαλής του ΚΚΡΟ Γκενάντι Ζιουγκάνοφ ανέφερε στις 20 Ιανουαρίου ότι στο συγκεκριμένο σχέδιο γίνεται λόγος για την εγγύηση της ασφάλειας ρώσων πολιτών και υπενθύμισε, ότι στο Ντονμπάς κατοικούν πάνω από 600.000 ρώσοι πολίτες, οι οποίοι δεν μπορούν να αφεθούν στη μοίρα τους. Στη συνέχεια συμπλήρωσε, ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα εκτιμήσει θετικά την πρωτοβουλία της Αριστεράς. Στις 20 Ιανουαρίου ο εκπρόσωπος τύπου του ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η ρωσική κυβέρνηση έχει ενημερωθεί για το περιεχόμενο της συγκεκριμένης πρότασης, αλλά θα μπορούσε να κάνει δηλώσεις, αν ήταν απόφαση του κοινοβουλίου και όχι ενός κόμματος.

Με την πρόταση του ΚΚΡΟ συμφωνεί και το άλλο αριστερό κόμμα του κοινοβουλίου «Δίκαιη Ρωσία- για την αλήθεια». Ο επικεφαλής του κόμματος Σεργκέι Μιρόνοφ δήλωσε την υποστήριξή του στο σχέδιο. Ο πρώτος αντιπρόεδρος της επιτροπής του κοινοβουλίου για θέματα Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών (ΚΑΚ) και βουλευτής του κυβερνητικού κόμματος της «Ενωμένης Ρωσίας» Βίκτωρ Βοντολάτσκι δήλωσε, ότι «αν το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ απορρίπτουν τις προτάσεις μας, τότε θα αρχίσει να ενεργοποιείται σχέδιο-Β και η υλοποίηση της συγκεκριμένης πρότασης». Ρώσοι πολιτικοί αναλυτές θεωρούν ότι η πρόταση του ΚΚΡΟ έγινε σε συνεννόηση με το Κρεμλίνο για την ενίσχυση της διαπραγματευτικής ισχύος της Μόσχας στις δύσκολες διαβουλεύσεις με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Ο ρώσος πολιτικός αναλυτής Κωνσταντίν Καλατσόφ θεωρεί ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση το Κρεμλίνο και η Αριστερά παίζουν το παιχνίδι του καλού και του κακού αστυνομικού.

Μιχάλης Ρένεσης Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet