Κάρλα Μπέσα «Κι έτσι τότε εγώ απόμεινα δίχως το παιδί εκείνο», εισαγωγή -μετάφραση: Νίκος Πρατσίνης, εκδόσεις Σκαρίφημα, 2021

 

Το βιβλίο αυτό αποτελεί καλή ευκαιρία να γνωρίσουμε την βραζιλιάνα συγγραφέα Κάρλα Μπέσα, παιδί του Ρίο ντε Ζανέιρο. Το πρώτο βιβλίο της, «Κι έτσι τότε εγώ απόμεινα δίχως το παιδί εκείνο», εκδόθηκε το 2017 ενώ η συγγραφέας –με σπουδές υποκριτικής και σκηνοθεσίας– ζούσε ήδη δεκαπέντε χρόνια στην Γερμανία δουλεύοντας σε γερμανικά, ελβετικά και αυστριακά θέατρα ως ηθοποιός και σκηνοθέτρια. Λίγα χρόνια πριν την κυκλοφορία των διηγημάτων της ξεκίνησε τη μετάφραση στη μητρική της γλώσσα έργων των Μαξ Φρις, Κρίστα Βολφ και Ίνγκεμποργκ Μπάχμαν, παράλληλα με βιβλία εφηβικής και παιδικής λογοτεχνίας. Μικρής φόρμας αφηγήσεις της εμφανίζονταν σε λογοτεχνικά περιοδικά, σε μπλογκ και στο διαδίκτυο. Η δεύτερη συλλογή διηγημάτων της, «Urubus», απόσπασε το πιο σημαντικό λογοτεχνικό βραβείο της Βραζιλίας.

Η καλοδουλεμένη φόρμα της Μπέσα, μεγεθύνει τις λεπτομέρειες, δεν φωνασκεί, δεν καταγγέλλει με οργή, αλλά ντοκουμεντάρει με μπρεχτική αποστασιοποίηση και με συμπόνια τους εμπλεκόμενους. Το Ρίο ντε Ζανέιρο είναι ο αληθινός πρωταγωνιστής των δεκαέξι τραγικά ειρωνικών ιστοριών, το οποίο ενίοτε στοιχειώνουν με καθημερινούς θανάτους – τις συνέλλεξε από περαστικούς, «στη στάση του λεωφορείου, στην αναμονή μέχρι να ανάψει το φανάρι, στην ουρά για το ταμείο, στη μέση του δρόμου, στην παραλία, κάτω από μια μαρκίζα, περιμένοντας να κοπάσει η βροχή», ή τις ανακάλυψε στην εφημερίδα, και την τηλεόραση.

Στην εκτενή εισαγωγή ο μεταφραστής Νίκος Πρατσίνης κατατάσσει την Μπέσα στην παράδοση του βραζιλιάνικου μοντερνισμού με ύφος, μάλλον, θεατρικό ένεκα της μεγάλης θητείας της ως ηθοποιού και σκηνοθέτριας, ενώ μιλάει για τη βία που διαχέεται στους δρόμους, στις φαβέλες, ή στις πολυτελείς πολυκατοικίες της Κοπακαμπάνα – «της έμφυλης βίας, της αστυνομικής, της οικογενειακής, της ταξικής, της κρατικής, της βίας των συμμοριών, των ιεροκηρύκων… αλλά και της βίας των εξαρτήσεων… της ανέχειας… της μοναξιάς».

Αντώνης Ν. Φράγκος Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet