Χαρίλαος Τρουβάς «Ο Λάκης έλειπε. Ο Λάκης Καραλής απ’ το "Supermarket" ως το "Βαφείο"», εκδόσεις Βιβλιοπωλείον της Εστίας, 2021

 

Μια βιογραφία με τον τρόπο του παζλ: αυτό στήνει ο (και επί χρόνια συνεργάτης της Εποχής) Χαρίλαος Τρουβάς μέσα από μαρτυρίες, συνεντεύξεις, κείμενα, αναμνήσεις, αποκόμματα εφημερίδων και άλλα, για να ιχνηλατήσει και να αποτυπώσει στις σελίδες ενός βιβλίου τη ζωή του μουσικού και σκηνοθέτη Λάκη Καραλή.

Οι ιδιότητες του μουσικού και του σκηνοθέτη, βασικές ίσως, αλλά δεν μπορούν να απεικονίσουν πλήρως την πολυσύνθετη, και ιδιαίτερη, καλλιτεχνική προσωπικότητα του Καραλή. Ο Βολιώτης καλλιτέχνης σπούδασε βυζαντινή μουσική, μαθαίνει κιθάρα, τραγουδάει στις μπουάτ της Πλάκας, το 1967 πάει στο Λονδίνο, το 1971 συμμετέχει στον δίσκο του Μίκη Θεοδωράκη Τα τραγούδια του αγώνα, την ίδια χρονιά κυκλοφορεί ο προσωπικός του δίσκος, το περίφημο Supermarket, γυρίζει στην Ελλάδα και καταδικάζεται από το χουντικό στρατοδικείο, μετά τη χούντα δουλεύει στη Θεατρική Λέσχη Βόλου, στήνει με τον Αλέξη Δαμιανό θεατρική ομάδα στην Εύβοια, γίνεται η ψυχή στο Θεατρικό Εργαστήρι Λαυρίου, δουλεύει στο θέατρο και στο σινεμά, στήνει το θέατρο Βαφείο… Και άλλα πολλά, πάρα πολλά, μέχρι το καλοκαίρι του 2009 που πέθανε, σε ηλικία 66 ετών.

Ο Τρουβάς, μέσα από τα λόγια άλλων, ανασυνθέτει όλη τη βιογραφία και το έργο αυτού του καλλιτέχνη. Πέρα από το αρχείο του και τα δημοσιεύματα γι’ αυτόν, τα οποία μελέτησε σε βάθος, ο συγγραφέας συνομίλησε με σχεδόν 50 ανθρώπους που γνώριζαν τον Καραλή σε διάφορες φάσεις της ζωής του. Ο τίτλος του βιβλίου, μάλιστα, προέρχεται από ποίημα του φίλου του, Περικλή Κοροβέση, που μελοποίησε ο Καραλής.

Πρέπει να τονιστεί ότι ο Τρουβάς δεν γράφει αγιογραφία: δεν διστάζει να περιλάβει στο βιβλίο και τις αρνητικές κριτικές και τα επικριτικά δημοσιεύματα σχετικά με τον Καραλή και με δουλειές στις οποίες έχει συμμετάσχει.

Το βιβλίο κλείνει με λίγες λέξεις του Γιώργου Βότση, από την Ελευθεροτυπία, και ένα μεγάλο «Συνεχίζεται»… Κάπως έτσι λοιπόν θα κλείσει και αυτό το, αναγκαστικά σύντομο, σημείωμα, αφού υπάρχουν πολλά ακόμα να συζητηθούν, όπως π.χ. το θέμα της πολιτικής και της στενής σχέσης της με το έργο του Καραλή και άλλα πολλά.

(Ο τίτλος προέρχεται από τη μαρτυρία της Αλέκας Παπαρήγα για τον Καραλή.)

Κώστας Αθανασίου Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet