Οι δυο πρόσφατες δημοσκοπήσεις, της Pulse και της Prorata, έφεραν ικανοποίηση στη Χαριλάου Τρικούπη, καθώς το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ καταγράφεται πλέον με διψήφια ποσοστά, περί το 14%. Ωστόσο, είναι διάχυτος ο προβληματισμός στα στελέχη του κόμματος για το εάν αυτό το ποσοστό είναι διατηρήσιμο ενόψει των επόμενων εκλογών ή όχι. Παραδέχονται, όμως, ότι το ταβάνι της εκλογικής επίδοσης είναι εκεί, στο 14 – 15%, ο στόχος για δεύτερο κόμμα είναι ακόμη μακριά. Είναι επίσης υπό διερεύνηση εάν αυτή η «δημοσκοπική» επιτυχία οφείλεται στην ακτινοβολία του νέου προέδρου ή στην επικοινωνιακή χορηγία που παρέχεται αφειδώς στον Νίκο Ανδρουλάκη.

Από τις προαναφερθείσες δημοσκοπήσεις φαίνεται πως το στρατήγημα της αυτόνομης πολιτικής παρουσίας, υπό τον μανδύα του στόχου για «σοσιαλδημοκρατική διακυβέρνηση», έχει αποδώσει καρπούς. Το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ «τσιμπάει» 3% από τους ψηφοφόρους της ΝΔ και 3% από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ. Οι ίσες αποστάσεις από τα δύο μεγάλα κόμματα αποτελούν τον ζωτικό χώρο που έχει ανάγκη το κόμμα για να αναπτύξει απρόσκοπτα τη δυναμική του, λένε τα στελέχη του. Βεβαίως, δεν έχει περάσει απαρατήρητη η επιθετική αντιπολίτευση προς την κυβέρνηση σε όλα τα τρέχοντα μεγάλα θέματα όπως είναι η ακρίβεια, η πανδημία και οι φυσικές καταστροφές. Το γεγονός αυτό μαζί με την «κοινοβουλευτική ορθότητα», την οποία επισήμανε και ο Ε. Βενιζέλος, οδήγησαν την Κ.Ο. του κόμματος να υπερψηφίσει την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ προς την κυβέρνηση, την περασμένη Κυριακή. Οι ίσες αποστάσεις, όμως, επέβαλαν την αντιφατική θέση «εμείς δεν ζητούμε εκλογές εν μέσω πανδημίας». Εκείνη που ενοχλήθηκε περισσότερο από αυτή τη στάση είναι η ΝΔ, που βλέπει αφενός να καταρρέει το αντι- ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο και αφετέρου να απομακρύνεται η προοπτική αυτοδυναμίας με οποιοδήποτε εκλογικό νόμο.

Εξ αυτού και το άγριο μπούλινγκ του πρωθυπουργού και υπουργών του εναντίον του Νίκου Ανδρουλάκη και η αναφορά τους στην υπόθεση Novartis. Ο Κ. Μητσοτάκης, ως πρόεδρος της ΝΔ, κάλυψε εσκεμμένα τα στελέχη της ΝΔ που εμπλέκονται στο σκάνδαλο αυτό, όχι όμως και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να εξαναγκάσει τον πρόεδρό του να πάρει θέση και να μπει, με τον τρόπο αυτό, σε δορυφορική τροχιά γύρω από το κυβερνόν κόμμα. Είναι πάντως χαρακτηριστική η αντίδραση του Ε. Βενιζέλου, που ζήτησε την θεσμική κάλυψη από τον Κ. Μητσοτάκη και όχι από το πολιτικό του τέκνο, τον Ν. Ανδρουλάκη. Ίσως για να τον διευκολύνει. Όμως, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, η αντίδραση του Ανδρέα Λοβέρδου ήταν οργίλη απέναντι στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ. «Άστραψε και βρόντηξε» ο πρώην υπουργός και υπενθύμισε με νόημα ότι το 1/4 των 270.000 ψηφοφόρων του κόμματος προτίμησε εκείνον για πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Μπορεί το επεισόδιο να μην είδε το φως της δημοσιότητας, όπως η δήλωση του Σπύρου Καρανικόλα – εκπροσώπου του Α. Λοβέρδου στην εκλογική διαδικασία– αλλά το μήνυμα ήταν κάτι παραπάνω από σαφές. Ήδη, στο στενό επιτελείο του Ν. Ανδρουλάκη ανησυχούν για τον κίνδυνο να ανακοπεί η ανοδική πορεία του κόμματος είτε εξαιτίας μιας αποχώρησης Λοβέρδου από το κόμμα, είτε εξαιτίας νέων πολιτικών εκβιασμών από την πλευρά της κυβέρνησης. «Ο Μητσοτάκης ελέγχει όλα τα κέντρα εξουσίας. Μήπως το ζήτημα της Novartis είναι μόνο η αρχή;», αναρωτήθηκε με δέος, κορυφαίο στέλεχος που βρίσκεται κοντά στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ. Άλλο στέλεχος εκτίμησε πως «ίσως ήρθε η ώρα να τελειώνουμε με τον Λοβέρδο, όποιο κι αν είναι το κόστος». Όλα τα στελέχη του κόμματος, πάντως, συμφωνούν: «η περίοδος χάριτος για τον Νίκο Ανδρουλάκη έληξε. Ήρθε η ώρα να βγει και να αναμετρηθεί με τα κρίσιμα θέματα. Με τα εσωκομματικά, με τη φυσιογνωμία και τους στόχους του κόμματος και, κυρίως, με τη διαμόρφωση ενός προοδευτικού σχεδίου για το μέλλον της χώρας».

Το ίδιο αναμένουν και οι πολίτες ανεξάρτητα από την πολιτική τους προτίμηση, παρ’ όλο που είναι πανθομολογούμενο ότι το κρίσιμο θέμα των μετεκλογικών συνεργασιών θα κριθεί όχι από τη ρητορική, αλλά από το αποτέλεσμα των ίδιων των εκλογών.

Μαρίνος Μουζακίτης Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet