Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο εξελίχθηκε σε μεγάλο Βατερλό για τη Νίκη Κεραμέως (ειδικότερα) και την κυβέρνηση (γενικότερα).

Η έγκριση από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, αλλά και από το υπουργείο, του προγράμματος της Εταιρείας Προγεννητικής Αγωγής για τα γυμνάσια της χώρας –ενός προγράμματος σαφώς αναχρονιστικού, αφού υιοθετούσε τη θεωρία ότι η ζωή αρχίζει με τη σύλληψη, υπέρμετρα συντηρητικού και απαξιωτικού για τις γυναίκες– προκάλεσε τόσο μεγάλες αντιδράσεις, που ανάγκασε την υπουργό σε άτακτη υποχώρηση.

Ήδη από την προηγούμενη Παρασκευή το βράδυ, και μετά το σχετικό ρεπορτάζ του TVXS με το οποίο γνωστοποιήθηκε το θέμα, η κα Κεραμέως βρέθηκε σε πολύ δύσκολη θέση. Αρχικά δεν αντέδρασε, θέλοντας να καταγράψει προφανώς και το ακριβές αποτύπωμα της γκάφας, όταν όμως διαπίστωσε ότι υπάρχει πολύ μεγάλη δυσαρέσκεια ακόμα και σε φιλελεύθερους, αποφάσισε να δικαιολογηθεί δημοσίως. Όχι βέβαια αναλαμβάνοντας την ευθύνη, αλλά πετώντας το μπαλάκι στο ΙΕΠ, σαν να έπρεπε να πάρει μόνο αυτό το κρίμα στον λαιμό του.

Δεν σταμάτησε όμως εκεί. Σε μία προσπάθεια να εμπλέξει και τον ΣΥΡΙΖΑ στο δικό της epic fail, η υπουργός Παιδείας ισχυρίστηκε δημοσίως ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε χρηματοδοτήσει την εν λόγω εταιρεία. Παρουσίασε μάλιστα και έγγραφο του 2017 από τη Διαύγεια για να στηρίξει τον ισχυρισμό της. Αυτή η κίνηση πανικού εξέθεσε ανεπανόρθωτα την υπουργό, αφού αποδείχθηκε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το μόνο που έκανε ήταν να ρίξει τους τίτλους τέλους σ' ένα πρόγραμμα ΕΣΠΑ, στο οποίο η εταιρεία είχε ενταχθεί επί κυβέρνησης Σαμαρά–Βενιζέλου. Ακόμα και το site Ellinika Hoaxes, που δεν συνηθίζει να διαψεύδει κυβερνητικά στελέχη, αναγκάστηκε να υποστηρίξει ότι η Νίκη Κεραμέως έλεγε ψέματα.

Ίσως τα παραπάνω δεν έχουν μεγάλη ουσία, αφορούν περισσότερο την επικοινωνία. Η ουσία είναι άλλη. Όπως δηλώνει στην «Εποχή» άνθρωπος με σαφή γνώση των λειτουργιών του υπουργείου «είναι σχεδόν αδύνατον να μην είχε περάσει για έγκριση από το γραφείο υπουργού το πρόγραμμα». Πράγματι, το σχετικό πρωτόκολλο προβλέπει ότι η κάθε πρόταση που αφορά τα προγράμματα σπουδών υποβάλλεται πρώτα στο υπουργείο και από εκεί πηγαίνει στο ΙΕΠ για αναλυτικότερη εξέταση. Άλλωστε, το εν λόγω πρόγραμμα εγκρίθηκε με υπογραφή του γενικού γραμματέα Αλέξανδρου Κόπτση, ο οποίος παραμένει στη θέση του σαν να μην έχει συμβεί τίποτα.

Μέσα στην εβδομάδα που διανύσαμε, το υπουργείο ανακοίνωσε ότι προχωρά «στην άμεση τροποποίηση των διαδικασιών και την ενίσχυση του ελέγχου κατά την εξέταση και έγκριση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και δράσεων, που υλοποιούνται εκτός του υποχρεωτικού ωρολογίου προγράμματος». Η κα Κεραμέως φέρεται επίσης να «ξήλωσε» τα δύο στελέχη του ΙΕΠ που εισηγήθηκαν ότι το πρόγραμμα είναι κατάλληλο για τους μαθητές και μαθήτριες του γυμνασίου. Μοιάζει, όμως, σαν να πυροβολεί τα πόδια της. Τα μέλη του ΔΣ του ΙΕΠ αποτελούν δικές της επιλογές (συμβαίνει με κάθε υπουργό αυτό), ενώ ο πρόεδρός του, Ιωάννης Αντωνίου, ήταν μέλος του και την περίοδο 2013–2015, είναι, άρα, μία κομματική επιλογή. Οπότε, η κυρία υπουργός μπορεί να κοιτάξει στον καθρέφτη αν αναζητά τον πραγματικά υπεύθυνο.

Πρόσφατα άρθρα ( Παιδεία )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet