Το τριήμερο της συζήτησης στη Βουλή της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης και, δύο εικοσιτετράωρα μετά, το δημοσίευμα του Euractiv ότι η Κομισιόν, σε συνεννόηση με μεγάλα «ονόματα» της Ε.Ε., θα πιέσουν για σχηματισμό κυβέρνησης τεχνοκρατών μετά από πρόωρες εκλογές τον Σεπτέμβριο.

Τα δύο αυτά έδωσαν το πολιτικό προφίλ της εβδομάδας που πέρασε, κηρύσσοντας ταυτόχρονα –ατύπως μεν ουσιαστικά δε-- την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, που ήδη υπέβοσκε αλλά πλέον αποκτά διακριτά χαρακτηριστικά.

Η πρόταση μομφής δεν προκάλεσε άμεσες πολιτικές εξελίξεις. Δεν ήταν, έτσι κι αλλιώς, αυτή η πρόθεσή της. Η «πρόκληση» είχε διπλή απεύθυνση: προς την ήσσονα αντιπολίτευση, η οποία ανταποκρίθηκε υπερψηφίζοντας… αρραγώς την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και προς τους πολίτες, δίνοντας χώρο και χρόνο στην έκφραση της αυξανόμενης λαϊκής δυσαρέσκειας, αποτέλεσμα της παταγώδους αποτυχίας της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, και κυρίως των καταστροφικών επιδόσεών της στα μέτωπα της πανδημίας και της ακρίβειας.

Στα δύο αυτά μέτωπα οι επιδόσεις της κυβέρνησης δεν είναι απλώς κάκιστες, προδικάζουν περαιτέρω επιδείνωση του κόστους διαβίωσης του πολίτη, που συμπαρασύρει το κόστος πολιτικής επιβίωσης και της ίδιας. Το τελευταίο δεκαπενθήμερο η χώρα καταγράφει πανενωσιακό ρεκόρ θανάτων από τον ιό, πίσω μόνο από την Κροατία και τη Βουλγαρία. Οι κυβερνητικοί ισχυρισμοί ότι η χώρα τα πήγε καλύτερα από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο ηχούν πλέον κούφιοι.

Με τις τιμές στην ενέργεια να εκτινάσσουν το κόστος διαβίωσης αυξάνοντας τις τιμές πλήθους προϊόντων και υπηρεσιών, ούτε στο μέτωπο της ακρίβειας οι επιδόσεις της κυβέρνησης κατατάσσουν τη χώρα σε καλύτερες θέσεις πανευρωπαϊκά. Η χώρα της οποίας το μέσο κατά κεφαλή εισόδημα είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη καταλαμβάνει την πρώτη θέση ανά μεγαβατώρα ηλεκτρισμού. Με όρους καθημερινότητας, αυτήν την αναντιστοιχία ο μέσος πολίτης έχει αρχίσει να την «εισπράττει» στην «τσέπη» του, με ό,τι αυτό σημαίνει για μια κυβέρνηση που ποντάρει στην οικονομική ανάπτυξη και, δι’ αυτής, στην ενίσχυση του λαϊκού εισοδήματος. Η επανάπαυση των κυβερνόντων στο «trickle down effect» της πολυδιαφημισμένης ταχείας υλοποίησης των επενδύσεων εξαντλεί ταχύτατα τα όρια της πειθούς της, καθώς κάτι τέτοιο δείχνει ακατόρθωτο για το 2022, ενώ ούτε και για το 2023 οι ενδείξεις δικαιολογούν αισιοδοξία. Δικαιολογούν, αντιθέτως, την αυξανόμενη διαπίστωση ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει χάσει τον βηματισμό της και επιλέγει την οδό της πόλωσης και της διχαστικής αντιπαράθεσης για να επιτύχει παράταση ζωής, σε αναζήτηση της καταλληλότερης για την ίδια ευκαιρίας προκήρυξης εκλογών.

Θα μπορούσε η ευκαιρία αυτή να «κατασκευαστεί» με τη μορφή μιας νέας αλλαγής του εκλογικού νόμου, ο οποίος να ισχύσει μετά τις εκλογές με απλή αναλογική, ώστε το όριο της αυτοδυναμίας να κατέβει στο 36% από το 38% που έχει θέσει ο εκλογικός νόμος Μητσοτάκη-Βελόπουλου; Ακούγεται. Αλλά δεν φαίνεται να ενθουσιάζει ούτε εντός της κυβερνώσας παράταξης. Η αλλαγή για δεύτερη φορά του εκλογικού νόμου από μια κυβέρνηση στην ίδια θητεία της θα ισοδυναμούσε με παραδοχή ότι η κυβέρνηση αυτή ουσιαστικά αναγνωρίζει ότι δεν θα επιτύχει στην πρώτη αναμέτρηση την αυτοδυναμία. Αυτοδυναμία την οποία, με τόση επαρμένη αυτοπεποίθηση και αλαζονεία έναντι της ήσσονος αντιπολίτευσης, προέβαλλε μέχρι και πρότινος ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως σωστά επισημαίνει φιλοκυβερνητική πηγή: «Μια τέτοια κίνηση θα τσαλακώσει τη θεσμική ακεραιότητα της κυβέρνησης και θα εκπέμψει ηττοπάθεια».

Ψίθυροι, χαμηλόφωνες προτροπές για αυτοσυγκράτηση.

Τις οποίες, ούτως ή άλλως, ήλθε να επικαλύψει ο πάταγος από το δημοσίευμα μιας πηγής τόσο έγκυρης όπως ο Euractiv, σύμφωνα με τον οποίο, «η Κομισιόν, σε συνεννόηση με μεγάλα κράτη όπως η Γερμανία και η Γαλλία, θα πιέσουν για κυβέρνηση εθνικής ενότητας, με τεχνοκράτες εγνωσμένου κύρους».

Η διάψευση (την οποία, κατά πληροφορίες, ζήτησε η κυβέρνηση) από τον εκπρόσωπο της Κομισιόν, Ερίκ Μαμέρ, ήταν αναμενόμενη. Διαφορετικά θα συνιστούσε εξωτερική επέμβαση στις πολιτικές εξελίξεις κυριάρχου κράτους.

Παραμένει, μολαταύτα, το ότι, σύμφωνα με το δημοσίευμα, το βασικό επιχείρημα των Βρυξελλών είναι ο τεράστιος όγκος χρημάτων που θα εισρεύσουν στην ελληνική οικονομία με το Ταμείο Ανάκαμψης μέχρι το 2026 και, συνακόλουθα, ο φόβος ότι η ελληνική κυβέρνηση, «έρμαιο ισχυρών πιέσεων και δεσμεύσεων σε μια περίκλειστη ομάδα Ελλήνων επιχειρηματιών», θα εμποδίσει το άνοιγμα της ελληνικής οικονομίας σε ευρωπαϊκές και ξένες επενδύσεις.

Ο σχεδιασμός των δυνάμεων που αποφασίζουν στοχεύει στην «αξιοποίηση» των πόρων του Ταμείου στην κατεύθυνση της συγκέντρωσης της οικονομικής δραστηριότητας σε πολύ λιγότερες μονάδες σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, και στον εξοβελισμό χιλιάδων επιχειρήσεων «ζόμπι». Αυτό προϋποθέτει μια κυβέρνηση που θα συγκεντρώνει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση, διότι θα προκληθεί ισχυρός κλονισμός της κοινωνικής συνοχής και της οικονομικής δραστηριότητας, εξαιτίας του βίαιου αναπροσανατολισμού του σχήματος κοινωνία-οικονομία. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αποτύχει παταγωδώς στα, κατά την κρίση των Βρυξελλών, ελάσσονα –πανδημία και ακρίβεια— και πλέον εισπράττει την απόρριψη από τους εκλογείς με αυξανόμενο ρυθμό, άρα δεν συγκεντρώνει τις προϋποθέσεις που απαιτεί ο σχεδιασμός των ισχυρών της Ε.Ε.

Το δημοσίευμα του Euractiv αποτελεί άραγε την πρώτη δημόσια (διερευνητική;) νύξη μιας σχεδιαζόμενης αντιπαράθεσης του γερμανικού και του γαλλικού κεφαλαίου με την κρατικοδίαιτη οικονομική ολιγαρχία στην Ελλάδα; Ίσως. Το βέβαιο είναι ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη, ως ο κατ’ εξοχήν πολιτικός πυλώνας στήριξης αυτής της οικονομικής ελίτ, απορρίπτεται. Και επειδή στους σχεδιασμούς αυτούς μια συσπείρωση προοδευτικών δυνάμεων με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία --συσπείρωση με κυβερνητική προοπτική και ισχυρή υποψηφιότητα γι’ αυτό—είναι σαφώς αντίθετη, ανιχνεύουν διαθεσιμότητες αλλού. Σε χώρους και σε πρόσωπα που έχουν παράξει έργο σε ανάλογα εγχειρήματα παραμερισμού της λαϊκής ετυμηγορίας, βλ κυβέρνηση Παπαδήμου.

Αποδίδει; Θα φανεί οπωσδήποτε αρκετά πιο πριν από τον Σεπτέμβριο.

Κωστής Γιούργος Περισσότερα Άρθρα
Πρόσφατα άρθρα ( Πολιτική )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet