Ο υπουργός Μετανάστευσης Ν. Μηταράκης δηλώνει υπερήφανος που μείωσε τις ροές κατά 88%  και τους διαμένοντες στα νησιά κατά 79%. Όπως είπε στη Βουλή κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας «η Ελλάδα έχει ανακτήσει τον έλεγχο και δεν αποτελεί κύρια πύλη εισόδου». Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, «δημιουργούμε διόδους νόμιμης μετανάστευσης (…) Για όσους δικαιούνται και χρειαζόμαστε να έρθουν να εργαστούν στη χώρα μας. Με κανόνες και νομιμότητα».

Με αυτά τα λόγια ο υπουργός Μετανάστευσης μίλησε για τις παράνομες επαναπροωθήσεις 16.000 μεταναστών το 2021 και για τη θέσπιση δουλεμπορίου στην Ελλάδα. Ο υπουργός Μετανάστευσης την περασμένη βδομάδα βρέθηκε στο Πακιστάν και το Μπαγκλαντές και γύρισε πίσω με δεσμεύσεις φτηνών εργατικών χεριών. Το Μνημόνιο με το Μπαγκλαντές, όπως σημειώνει το υπουργείο, «δίνει τη δυνατότητα σε έως 15.000 ήδη διαμένοντες να εργαστούν εποχικά σε αγροτικές εργασίες. Θα πρέπει να φεύγουν 3 μήνες κάθε χρόνο και στο τέλος περιόδου πέντε ετών θα φύγουν οριστικά από τη χώρα». Όπως διευκρινίστηκε, οι μετανάστες αυτοί θα έχουν δικαίωμα μόνο να εργαστούν. Δεν θα έχουν δικαίωμα να αιτηθούν ασύλου, ούτε να φέρουν στην Ελλάδα την οικογένειά τους. Νομιμοποιεί τις «Μανωλάδες» η κυβέρνηση, με εκείνη να κρατά ουσιαστικά τα διαβατήρια των ανθρώπων, αντί για τους εργοδότες που το έκαναν όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Παράλληλα, συνεχίζει να κάνει δυσβάσταχτη τη ζωή στους πρόσφυγες. Στην Σάμο το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, το Human Rights Legal Project, οι Avocats Sans Frontieres France και η Κίνηση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα – Αλληλεγγύη στους Πρόσφυγες –Σάμος καταγγέλλουν την επιβολή απαγόρευσης εξόδου από την Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή Σάμου αδιακρίτως. Οι οργανώσεις κατέθεσαν νέα αναφορά στον Συνήγορο του Πολίτη, τονίζοντας και τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης.

Στην Χίο οι θυελλώδεις άνεμοι την περασμένη εβδομάδα ξήλωσαν τις σκηνές 254 προσφύγων και μεταναστών, οι οποίοι κρατούνται υπό περιορισμό στο χώρο της παλιάς ιχθυόσκαλας στο λιμάνι της Χίου. Οι δικαστικές αρχές του νησιού προσπαθούν να επιβάλλουν τη σιωπή απέναντι σε όσους αντιδρούν στην απάνθρωπη αυτή πολιτική. Κλήσεις για προκαταρκτική εξέταση για παρακώλυση συγκοινωνιών και παράνομη βία λαμβάνουν τις τελευταίες μέρες από το λιμεναρχείο Χίου πολίτες που συμμετείχαν στον αποκλεισμό του πλοίου «Πελαγίτης», όταν επιχείρησε –ανεπιτυχώς- να αποβιβάσει μηχανήματα που θα έφτιαχναν νέο κέντρο προσφύγων στο Θόλος. Μεταξύ των κληθέντων για ανωμοτί κατάθεση είναι ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης, ο αντιπεριφερειάρχης Χίου Παντελής Βρουλής και ο επικεφαλής της παράταξης «Χίος Μπροστά» Γιάννης Καραβασίλης. Ο Α. Μιχαηλίδης δήλωσε «θα ζητήσω να αρθεί η βουλευτική μου ασυλία και να βρεθώ μαζί με τους υπόλοιπους ενώπιον της δικαιοσύνης, υπερασπιζόμενος αυτά που έχει αποφασίσει ο χιώτικος λαός μέσα από τα συλλογικά του όργανα».

Πρόσφατα άρθρα ( Πολιτική )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet