Ανατρέχοντας στην ιστορία δε πρόκειται να συναντήσει κανείς κάποια «επανάσταση» που να ξεκίνησε από τους φορτηγατζήδες. Συνεπώς όσοι ενθουσιάστηκαν από το «κονβόι της ελευθερίας» των καναδών οδηγών, οι οποίοι ξεσηκώθηκαν εναντίον των μέτρων κατά του κορονοϊού, μάλλον θα απογοητευτούν. Είναι άγνωστο ακόμα πώς θα καταλήξει η κατάληψη της Οττάβα, το μπλοκάρισμα γεφυρών και οι διαδηλώσεις σε άλλες πόλεις, που ξεκίνησαν από περίπου 2.000 οδηγούς και κατέληξαν σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας όλων των «αρνητών» του κορονοϊού ή του εμβολίου ή και των δύο.

Δεν είναι όλοι οι αρνητές ακροδεξιοί, αλλά σχεδόν όλοι οι ακροδεξιοί είναι αρνητές. Αυτό είναι κάτι που δεν απαλλάσσει από την υποχρέωση να ασχοληθεί κανείς με την απήχηση που είχε αυτή η πρωτοβουλία, αλλά και τη μιντιακή της προβολή, που έδωσε μάλιστα την ιδέα σε κάποιους ευρωπαίους οδηγούς να επιχειρήσουν κάτι ανάλογο στις Βρυξέλλες την ερχόμενη Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου. Πάντως τόσο η βελγική, όσο και η γαλλική κυβέρνηση πήραν ήδη τα μέτρα τους, απαγορεύοντας την είσοδο των φορτηγών στις δύο πρωτεύουσες, ενώ η Γαλλία ανακοίνωσε ότι θα εμποδίσει και τις «προσυγκεντρώσεις», που ήταν προγραμματισμένες από την Παρασκευή στο Παρίσι και άλλες πόλεις.

 

Αιφνιδιάστηκε η κυβέρνηση

 

Όλα ξεκίνησαν όταν οι εμπνευστές αυτής της διαμαρτυρίας έφτασαν σχετικά απροσδόκητα στην Οττάβα, διαμαρτυρόμενοι για μέτρα καραντίνας σε σχέση με τα ταξίδια τους στις ΗΠΑ. Η κυβέρνηση του Καναδά μάλλον είχε υποτιμήσει τη «δυναμική» τους και πιάστηκε στον ύπνο. Ίσως να συνέβαλε σε αυτό το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τρυντό βρισκόταν σε καραντίνα, έχοντας ασθενήσει από κορονοϊό.

Οι «καταληψίες» βρήκαν υποστήριξη από ένα ετερόκλητο κίνημα που αποτελείτο από ακροδεξιούς, «εναλλακτικούς» εναντίον των φαρμάκων και των εμβολίων γενικώς, επαγγελματίες κατηγοριών που υποχρεώνονται σε εμβολιασμό, αλλά και «χαβαλέδες», που βρήκαν ιδιαίτερα πρωτότυπο να διοργανώνουν «γκριλ πάρτις» στο κέντρο της πόλης. Η όλη διαμαρτυρία άρχισε να αποκτά και χαρακτηριστικά «χάπενιγκ».

Όλα αυτά σε μια χώρα που και το ποσοστό εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού είναι αρκετά υψηλό (περίπου 80% με διπλή δόση και 40% με ενισχυτική), ενώ ακόμα υψηλότερα καταγράφονται τα ποσοστά και για τους επαγγελματίες οδηγούς. Δεν πρόκειται δηλαδή σε καμιά περίπτωση για ένα πλειοψηφικό κίνημα με οποιαδήποτε χαρακτηριστικά συνολικής αμφισβήτησης της κυβέρνησης ή της «εξουσίας» γενικά, άσχετα αν βρήκαν την ευκαιρία να εισχωρήσουν σε αυτό και κάποια λούμπεν στοιχεία ή φανατικοί αντίπαλοι του Τρυντό. Αντιθέτως, η πλειοψηφία των κατοίκων της Οττάβα μάλλον ενοχλημένη δείχνει, όσο τραβάει σε μάκρος ο αποκλεισμός και οι πιο φανατικοί καλούν την κυβέρνηση να επιβάλει την τάξη με τον στρατό. Όσο γράφονταν αυτές οι γραμμές ο Τρυντό αρνείτο να κάνει κάτι τέτοιο. Η Οττάβα παράμενε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τις αρχές της εβδομάδας με απόφαση του δημάρχου της, ο οποίος μίλησε με σκληρό λεξιλόγιο ενάντια στους «καταληψίες» και κάλεσε την αστυνομία να εξαντλεί όλα της τα εργαλεία εναντίον των διαδηλωτών. Ήδη από την Τετάρτη είχαν ξεκινήσει δεκάδες συλλήψεις.

 

Η αμερικανική «συνιστώσα»

 

Η αναταραχή στον Καναδά έχει αναπόφευκτα προσελκύσει το ενδιαφέρον ομοϊδεατών από τις ΗΠΑ. Ανάμεσα σε αυτούς που στηρίζουν τους φορτηγατζήδες «ηθικά» και οικονομικά μέσω της ηλεκτρονικής συλλογικής χρηματοδότησης (crowdfunding) είναι και ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ποτέ δεν είχε κρύψει την απέχθειά του για τον, κατά την γνώμη του, «ακροαριστερό» Τρυντό, που «οδηγεί την πατρίδα του στην καταστροφή». Ακραίοι συντηρητικοί Ρεπουμπλικάνοι πολιτικοί, όπως ο γερουσιαστής Τεντ Κρουζ, έχουν προσπαθήσει να συγκρίνουν αυτό τον «λαϊκό ξεσηκωμό» με την εισβολή ακροδεξιών στο Καπιτώλιο στην Ουάσιγκτον, πριν από 13 μήνες. Σφοδρή κριτική στην προσπάθεια τέτοιων κύκλων να αποσταθεροποιήσουν τον Καναδά έχουν εκφράσει πάντως αρκετοί πολιτικοί των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ.

Ευκαιρίες πολιτικής κερδοσκοπίας διαβλέπουν, όμως, ακροδεξιές δυνάμεις και πέραν του Ατλαντικού, καθώς ιστορίες για τον «ξεσηκωμό των Καναδών» πλημμυρίζουν τα κοινωνικά δίκτυα, διανθισμένες με δήθεν πληροφορίες για σύλληψη του πρωθυπουργού ή για «καταδίκες που έρχονται για τους ξεπουλημένους πολιτικούς παγκοσμίως».

Θα έχει ενδιαφέρον να δει κανείς πώς θα τελειώσει αυτή η ιστορία σε μια από τις πλουσιότερες χώρες της Δύσης, μέλους του G7 και φαντασιακό προορισμό για επίδοξους μετανάστες από ευρωπαϊκές χώρες σε κρίση. Έχει όμως και ενδιαφέρον για την Αριστερά να αναλογιστεί, γιατί εδώ και αρκετούς μήνες ζούμε παγκοσμίως μια κατάσταση, όπου είναι πολύ πιο εύκολο για ακροδεξιούς ή για διακινητές θεωριών συνωμοσίας να κατεβάζουν στον δρόμο χιλιάδες ανθρώπους και μάλιστα με μανδύες «αντισυστημισμού και αμφισβήτησης». Κάτι που ολοένα και περισσότερο δυσκολεύεται να κάνει η ίδια η Αριστερά για πολύ πιο δίκαια και κυρίως ρεαλιστικά αιτήματα, στην εποχή που αχνοφαίνεται ένα τέλος της πανδημίας.

Πρόσφατα άρθρα ( Διεθνή )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet