Ο Βλαντίμιρ Πούτιν επισκέφτηκε το Πεκίνο κατά την έναρξη των χειμερινών ολυμπιακών αγώνων. Ήταν η τρίτη έξοδος στο εξωτερικό του ρώσου προέδρου, από την αρχή της πανδημίας. Η πρώτη ήταν στη Γενεύη για τη συνάντησή του με τον Τζο Μπάιντεν και η δεύτερη ήταν στην Ινδία. Στην κινεζική πρωτεύουσα πραγματοποίησε ευρεία συνάντηση και υπέγραψε νέες μεγάλες συμφωνίες με τον κινέζο ομόλογό του και γενικό γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας Σι Τζινπίνγκ. Στο επίκεντρο της συνάντησης των δύο ηγετών ήταν η ενεργειακή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. Το 2021, οι εμπορικές συναλλαγές Κίνας-Ρωσίας ξεπέρασαν τα 140 δισ. δολάρια, σύμφωνα με δήλωση του Σι Ζινπίν. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανέφερε ότι τα επόμενα χρόνια θα φτάσουν τα 200 δισ. δολάρια. Μεταξύ άλλων, συμφωνήθηκε η αύξηση των ποσοτήτων ρωσικού φυσικού αερίου προς την Κίνα κατά 10 δισ. κυβικά μέτρα από τους αγωγούς της Άπω Ανατολής. Μετά από αυτή τη συμφωνία μεταξύ της ρωσικής Γκαζπρόμ και της κινεζικής CNPC, ο όγκος των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου μέσω αγωγών προς την Κίνα θα φτάσει τα 48 δισ. κυβικά μέτρα, ετησίως. Το νέο πρότζεκτ θα συνδέει τον αγωγό «Σαχαλίνη-Χαμπάροβσκ-Βλαδιβοστόκ» με την Κίνα. Επίσης, υπογράφτηκε συμφωνία μεταξύ της «Ροσνιεφτ» και μεγάλων κινεζικών επιχειρήσεων για προμήθεια επιπλέον 100 εκατ. τόνων υδρογονανθράκων, μέσω του Καζακστάν σε διάρκεια δέκα ετών. Το υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης της Ρωσικής Ομοσπονδίας συνυπέγραψε με το υπουργείο Εμπορίου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας σειρά συμφωνιών για επενδύσεις στην πράσινη οικονομία.

Για τις διεθνείς σχέσεις βγήκε κοινή ανακοίνωση, όπου οι δύο χώρες εκφράζουν την αντίθεσή τους στην επέκταση του ΝΑΤΟ. Επίσης τάχθηκαν εναντίον της δημιουργίας κλειστών επιθετικών συμμαχιών, στις περιοχές της Ασίας και του Ειρηνικού, υπονοώντας την AUKUS. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «η φιλία μεταξύ των δύο κρατών δεν έχει σύνορα, η συνεργασία τους δεν έχει απαγορευτικές ζώνες, η ενίσχυση της διμερούς στρατηγικής αλληλεπίδρασης δε στρέφεται εναντίον τρίτων χωρών». Μεταξύ άλλων υπογράφτηκαν συμφωνίες στην αεροναυτική και την κατασκευή επιβατικών αεροπλάνων. Οι δύο χώρες συνεχίζουν τις κοινές μελέτες, που ξεκίνησαν μέσα στην πανδημία, για την κατασκευή αεροπλάνου 280 θέσεων που θα πετάει σε απόσταση 12 χιλιάδων χιλιομέτρων. Επίσης οι δύο ηγέτες εξέτασαν το θέμα της αμοιβαίας αναγνώρισης των εμβολίων των δύο χωρών, για την αντιμετώπιση της πανδημίας., χωρίς να καταλήξουν σε απόφαση. Στις συνομιλίες συζητήθηκαν η επέκταση των συναλλαγών με εθνικά νομίσματα. Επίσης συζητήθηκε το άνοιγμα των μεταξύ τους συνόρων, αλλά δήλωσαν ότι αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία της πανδημίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν συναντήθηκε στις 9 Φεβρουαρίου, στην Μελβούρνη της Αυστραλίας με τους ομολόγους του της QUAD (ΗΠΑ, Αυστραλία, Ιαπωνία, Ινδία) που δημιουργήθηκε πριν 15 χρόνια και έχει αντικινεζικό χαρακτήρα. Στη συνέχεια επισκέφτηκε τα νησιά Φίτζι και είχε συναντήσεις με 18 ηγέτες μικρών γειτονικών χωρών του Ειρηνικού, που επηρεάζονται οικονομικά από την Κίνα. Η περιοδεία του Άντονι Μπλίνκεν συμπίπτει με την όξυνση της αντιπαράθεσης μεταξύ Δύσης και Ρωσίας γύρο από το ουκρανικό, θέλοντας να υπογραμμίσει ότι, παρά τα μεγάλα προβλήματα στο κέντρο της Ευρώπης, η Κίνα παραμένει ο κύριος αντίπαλος των ΗΠΑ. Τα προηγούμενα χρόνια οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έμειναν πίσω στη θάλασσα της Νότιας Κίνας, ενώ το Πεκίνο προχώρησε στη δημιουργία τεχνητών νησιών και βάσεων στην περιοχή. Ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας Πίτερ Ντάτον θεωρεί ότι η Δύση «κινδυνεύει να χάσει και την επόμενη δεκαετία», αν δεν αντιπαρατεθεί στην κινεζική επέκταση στην περιοχή. Ήδη η κυβέρνηση Μπάιντεν υποσχέθηκε ότι θα παρουσιάσει το οικονομικό της πρόγραμμα για τις χώρες του Ινδικού και του Ειρηνικού, στους τομείς του ψηφιακού εμπορίου, των ημιαγωγών και των οικολογικά καθαρών τεχνολογιών.

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet