Οι συνομιλίες μεταξύ Βλαντίμιρ Πούτιν και Εμμανουέλ Μακρόν στη Μόσχα ήταν, σύμφωνα με δηλώσεις τους, εποικοδομητικές και πολύ περιεκτικές. Κύριο θέμα ήταν η ασφάλεια στην Ευρώπη μετά την απαίτηση της Ρωσίας για μη επέκταση του ΝΑΤΟ και τις κατηγορίες της Δύσης ότι η Μόσχα ετοιμάζει επέμβαση στην Ουκρανία. Επίσης, τέθηκε το θέμα της διευθέτησης της αντιπαράθεσης στο Ντονμπάς, με βάση τις συμφωνίες του Μινσκ. Πολιτικοί παρατηρητές θεωρούν ότι ο διπλωματικός μαραθώνιος του Μακρόν σχετίζεται και με τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές τον Απρίλιο. Η Γαλλία συμμετέχει στο «κουαρτέτο της Νορμανδίας» και είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Σκοπός του γάλλου προέδρου είναι να αναδείξει τον ηγετικό του ρόλο στην εξωτερική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ρωσία, θέτοντας το θέμα των εγγυήσεων για την ευρωπαϊκή ασφάλεια απευθύνθηκε στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, αγνοώντας τις Βρυξέλλες. Το τελευταίο διάστημα, όμως, εμφανίζεται μεγάλη διπλωματική κινητικότητα από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Τη Μόσχα επισκέφτηκαν, εκτός από τον Μακρόν οι υπουργοί Εξωτερικών της Κροατίας και της Γερμανίας Γκόρνταν Γκρλιτς- Ραντμάν και Ανναλένα Μπέρμποκ και ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτωρ Όρμπαν. Ο Πούτιν συνομίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Φινλανδίας Σάουλι Νιινίστο, με τους πρωθυπουργούς της Ιταλίας και της Μεγάλης Βρετανίας Μάριο Ντράγκι και Μπόρις Τζόνσον. Στις 10 Φεβρουαρίου, επισκέφτηκε τη Μόσχα η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας και στις 11 Φεβρουαρίου ο υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Μπενς Γούαλας. Γίνεται προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης.

 

Σφαίρες επιρροής στην Δυτική Αφρική

 

Στη συζήτηση μεταξύ των δύο προέδρων τέθηκε και το θέμα της Δυτικής Αφρικής, όπου τα τελευταία χρόνια μειώνεται η επιρροή της Γαλλίας και αυξάνεται ο ρόλος της Ρωσίας. Η νέα στρατιωτική κυβέρνηση του Μάλι απέλασε τον γάλλο πρέσβη, όταν το Παρίσι την αποκάλεσε «παράνομη χούντα». Στο Μάλι κατέφθασαν εκατοντάδες ρώσοι στρατιώτες κυρίως από την ιδιωτική στρατιωτική επιχείρηση «Βάγκνερ». Η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία με πρωτεύουσα το Μπανγκούι επίσης ζήτησε από τη Μόσχα να στείλει στρατιωτικούς συμβούλους για την αντιμετώπιση των επιθέσεων από ένοπλες στρατιωτικές ομάδες. Εκτός από το Μάλι, γίνονται συχνά επιθέσεις στη Μπουρκίνα Φάσο και το Νίγηρα από ακραίες ομάδες τζιχαντιστών που έχουν σχέση με την Αλκάιντα και το «ισλαμικό κράτος». Η Γαλλία με τους συμμάχους της προσπάθησε να ελέγξει τη Δυτική Αφρική, δημιουργώντας δίκτυο στρατιωτικών βάσεων στο Τσαντ, τη Μπουρκίνα Φάσο, τη Μαυριτανία, τη Σενεγάλη και την Ακτή Ελεφαντοστού με στόχο την εκδίωξη των τζιχαντιστών. Οι μεγάλες στρατιωτικές επιχειρήσεις «Σερβάλ» και «Μπουρχάν» συνοδεύτηκαν από μεγάλη αποτυχία για τις γαλλικές δυνάμεις. Στις 19 Νοεμβρίου 2019 σκοτώθηκαν 13 γάλλοι στρατιώτες. Στη συνέχεια, στη γαλλική βάση στο Τιμπουκτού εγκαταστάθηκαν ρώσοι στρατιωτικοί, οι οποίοι δεν συμμετέχουν σε μάχες, αλλά εκπαιδεύουν ντόπιους. Σε διάφορες μάχες συμμετέχουν ρώσοι από ιδιωτικές στρατιωτικές εταιρείες και με τη συνδρομή τους ο στρατός του Μάλι πήρε τον έλεγχο της οδικής αρτηρίας που συνδέει το Μπαμάκο με το Τιμπουκτού.

 

Επίσκεψη Μακρόν στο Κίεβο

 

Ο Μακρόν, μετά την Μόσχα, επισκέφτηκε το Κίεβο μεταφέροντας το μήνυμα ότι η Ρωσία δεν σκοπεύει να διεξάγει πόλεμο με την Ουκρανία και δήλωσε στην ουκρανική κυβέρνηση ότι θα πρέπει να τηρηθούν οι συμφωνίες του Μινσκ. Ο ουκρανός πρόεδρος αναδιπλώθηκε δηλώνοντας ότι με δική του παρέμβαση αποσύρθηκε από τη βουλή (Ράντα) σχέδιο νόμου που αμφισβητούσε τις συμφωνίες του Μινσκ. Οι πληροφορίες που εκπορεύονται από τις ΗΠΑ και υποστηρίζουν ότι η Ρωσία θα επέμβει στην Ουκρανία ή ακόμη ότι η επέμβαση ξεκίνησε, θεωρείται από το Κίεβο, ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και δημιουργούν μεγάλο πανικό στο εσωτερικό της χώρας. Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι βγήκαν στο εξωτερικό περίπου 12,5 δισ. δολάρια και η ισοτιμία της γκρίβνας έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων ετών (1 δολάριο= 28,66 γκρίβνες) και ότι θα χρειαστούν για τη σταθεροποίηση της οικονομίας πάνω από 4 – 5 δισ. δολάρια.

Μιχάλης Ρένεσης Περισσότερα Άρθρα
Πρόσφατα άρθρα ( Διεθνή )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet