Σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία και συγκέντρωση προχώρησαν τη Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου οι εργαζόμενοι στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά. Έδωσαν έτσι συνέχεια στους αγώνες του Νοεμβρίου του 2021, με τους οποίους διεκδίκησαν και πέτυχαν την ικανοποίηση των περισσότερων αιτημάτων τους, που αφορούσαν την προστασία της υγείας και της ζωής τους στους χώρους δουλειάς.

Το σωματείο των εργαζομένων ΕΝΕΔΕΠ προχώρησε στις νέες κινητοποιήσεις με βασικά αιτήματα την υπογραφή ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους, εφαρμογή του νόμου για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ) και επαναπρόσληψη όλων των συμβασιούχων των οποίων οι συμβάσεις δεν ανανεώθηκαν. Σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι «ακλόνητα και αποφασιστικά, μαζικά και αγωνιστικά διεκδικεί την υπογραφή ΣΣΕ που θα βασίζεται σε δύο κεντρικούς πυλώνες: στις συμβάσεις πλήρους απασχόλησης, δηλαδή να μην είναι πολυτέλεια η μόνιμη και σταθερή δουλειά των εργαζομένων. Στην αύξηση των αμοιβών για το σύνολο των εργαζομένων στο λιμάνι του Πειραιά». Όπως τόνισε το σωματείο «όλα αυτά τα χρόνια δεκάδες εκατομμύρια ευρώ είναι τα κέρδη της COSCO από την επένδυση στο λιμάνι του Πειραιά που οφείλονται πρώτα και κύρια στην εκμετάλλευση των εργαζομένων».
Η απεργία καλύφθηκε από το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, καθώς το Πρωτοδικείο Πειραιά, με τις συνήθεις συνοπτικές διαδικασίες, έκανε δεκτή σχετική αίτηση της εργοδοσίας και αποφάσισε πέντε ημέρες πριν από την έναρξη της απεργίας ότι αυτή ήταν παράνομη.

Το Εργατικό Κέντρο Πειραιά κατήγγειλε τις μεθοδεύσεις της εργοδοσίας και κάλεσε ο αγώνας των λιμενεργατών και τα δίκαια αιτήματά τους «να γίνουν υπόθεση όλων των εργαζομένων στο λιμάνι της COSCO στον Πειραιά, αλλά και κτήμα και της κοινωνίας του Πειραιά και όλης της εργατικής τάξης», με στόχο «να σταματήσει ο αυταρχικός περιορισμός της λειτουργίας των σωματείων, η επιβολή νέων εμποδίων στην προκήρυξη απεργιών και οι εκβιασμοί σε βάρος των εργαζομένων».
Η απόφαση της κυβέρνησης να υποκύψει στο αίτημα της εργοδοσίας να στείλει ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις στο λιμάνι για να καταστείλει την απεργία, έπεσε στο κενό. Από τις 3 τα ξημερώματα στο λιμάνι του Πειραιά έκαναν την εμφάνισή τους τα ΜΑΤ και δυνάμεις του Λιμενικού και έζωσαν τον χώρο που συγκεντρώθηκαν οι απεργοί, οι οποίοι γύρισαν την πλάτη στις δυνάμεις καταστολής, που προκλητικά τους υποδείκνυαν (!) ότι πρέπει να δουλέψουν.

Τόσο το σωματείο, όσο και το Εργατικό Κέντρο Πειραιά κατήγγειλαν τη στάση της εργοδοσίας και της κυβέρνησης για το σκηνικό τρομοκρατίας που έστησαν στις πύλες του λιμανιού. «Αυτοί που λένε πως είμαστε μία οικογένεια, έχουνε στείλει τα ΜΑΤ για να χτυπήσουν τους εργαζόμενους. Τους ευχαριστούμε γιατί μας πεισμώνουν ακόμα περισσότερο. Κανένας για δουλειά σήμερα», ήταν η σαφής απάντηση των εργαζομένων.

Η συμμετοχή στην απεργία ήταν καθολική, καθώς –σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του σωματείου ΕΝΕΔΕΠ Μάρκου Μπεκρή– από τους 2.200 εργαζόμενους έπιασαν δουλειά (και στις 3 βάρδιες) μόνο οι 60.

Μαρία Λυκούρα Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet