Χρόνια πολλά μαέστρο
Ο απόλυτος σταρ του πόντιουμ, ο έλληνας μαέστρος, Θεόδωρος Κουρεντζής, και το ορχηστρικό του σύνολο MusicAeterna, έρχεται στην Αθήνα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για να γιορτάσει τα γενέθλιά του μαζί μας, με δύο συναυλίες, το Σάββατο 19 και την Κυριακή 20 Φεβρουαρίου στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης.
Στις 24 Φεβρουαρίου ο αρχιμουσικός, συνθέτης και ποιητής Θεόδωρος Κουρεντζής γιορτάζει μισό αιώνα ζωής. Μια ζωή πλούσια σε μουσική, σε δημιουργία και σε ποίηση. Μια ζωή με θρησκευτική προσήλωση στη μουσική, αμέτρητες ώρες δουλειάς, πολλά βραβεία, δόξα και διθυράμβους.
Αθηναίος, γεννήθηκε στον Βύρωνα. Ήταν μόλις 4 ετών όταν ξεκίνησε μαθήματα πιάνου με δασκάλα τη μητέρα του. Στα 7 του άρχισε να μαθαίνει βιολί, ενώ πέντε χρόνια αργότερα πέρασε το κατώφλι του Εθνικού Ωδείου. Πήρε τα πρώτα μαθήματα σύνθεσης με τον σημαντικό δάσκαλο Γιώργο Χατζηνίκο, ο ίδιος ήταν καταξιωμένος μουσικός με εμπειρία και βαθιά αγάπη στους μαθητές του. Και είναι αυτός που τον προέτρεψε να παρακολουθήσει μαθήματα με τον καλύτερο δάσκαλο διεύθυνσης Ορχήστρας στον κόσμο, τον Ιλία Μούσιν (Ilya Musin). Ακολουθώντας τη συμβουλή του, το 1994 και ενώ είχε εξασφαλίσει υποτροφία για σπουδές στη Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης, ο Κουρεντζής αποφάσισε να εγκατασταθεί στη Ρωσία και να μαθητεύσει στο Κρατικό Ωδείο της Αγίας Πετρούπολης πλάι στον μύθο Ιλία Μούσιν. Ήταν ο τελευταίος από μια σπουδαία επετηρίδα που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τους Σεμιόν Μπιτσκόφ, Βαλέρι Γκέργκιεφ και Τουγκάν Σοχίεφ. Ιδιαίτερα όμως για τον Θεόδωρο Κουρεντζή ο Μούσιν είπε: «Είχα πολύ ταλαντούχους μαθητές σαν τον Γκέρκγιεβ και τον Τερμικανόβ και μία μόνο διάνοια: ήταν ο Θεόδωρος Κουρεντζής».
Σταθμός στην καριέρα του, το 2004, όταν ανέλαβε τη μουσική διεύθυνση της Κρατικής Οπερας του Νοβοσιμπίρσκ, πόλη κοιτίδα του μουσικού συνόλου του, της ορχήστρας και της χορωδίας ΜusicAeterna, με το οποίο πορεύεται σταθερά έως σήμερα. Πρόκειται για μια αξιοζήλευτα καλή ορχήστρα αποτελούμενη από άριστα εκπαιδευμένους μουσικούς που τους εντόπισε ταξιδεύοντας σε δεκάδες ωδεία σε όλη τη Ρωσία κι οι οποίοι τον ακολουθούν με ζήλο, προσήλωση και αυτοθυσία. Στην συνέχεια ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση της Όπερας του Περμ φέρνοντας στην πραγματικότητα καλλιτεχνική κοσμογονία στις παρυφές των Ουραλίων. Στη Ρωσία έχει κερδίσει αμέτρητα μετάλλια και παράσημα, αλλά και τις 7 «Χρυσές Μάσκες», το σημαντικότερο θεατρικό βραβείο της Ρωσίας, που τις έχει σαρώσει στην κυριολεξία.
Από την άνοιξη του 2017, ο Κουρεντζής ανέλαβε τη διεύθυνση της Συμφωνικής Ορχήστρας της Νοτιοδυτικογερμανικής Ραδιοφωνίας, ενώ η έδρα των ΜusicAeterna είναι πια το Dom Radio της Αγίας Πετρούπολης.
Σήμερα είναι ένας από τους πιο περιζήτητους μαέστρους στον κόσμο και διαπρέπει στα μεγαλύτερα φεστιβάλ και τις εμβληματικότερες αίθουσες συναυλιών στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Αποτέλεσμα που οφείλεται στο καλλιτεχνικό σύμπαν που έχει δημιουργήσει, με συστατικά την εμμονή του με την τελειότητα, τις πολύωρες, συχνά εξαντλητικές πρόβες, τους πνευματικούς δεσμούς που αναπτύσσονται ανάμεσα στα μέλη της ορχήστρας και της χορωδίας, την ανάγνωση ποίησης και τη συνακρόαση μουσικής και τη μοναστική ζωή που ακολουθούν.
Από τα πολλά που γράφονται για εκείνον, ας σταθούμε στα λόγια του κορυφαίου πιανίστα Τζέιμς Ροντς που παραδέχεται σε άρθρο του στον «Guardian» (2019), πως οι ηχογραφήσεις των τριών σπουδαιότερων οπερατικών έργων του Μότσαρτ («Οι γάμοι του Φίγκαρο», «Ετσι κάνουν όλες» και «Ντον Τζιοβάνι») από τον Κουρεντζή και την ορχήστρα του τού άλλαξαν την αντίληψη που είχε για τη μουσική.
Στα δικά μας, να θυμηθούμε τι συνέβη το καλοκαίρι που μας πέρασε όταν οι ΜusicAeterna ερμήνευσαν υπό τη διεύθυνσή του την «Εβδομη Συμφωνία» του Μπετόβεν στο Αρχαίο Θέατρο των Δελφών και συγκλόνισαν πάνω από δύο εκατομμύρια ευρωπαίους τηλεθεατές (η συναυλία είναι διαθέσιμη στην ηλεκτρονική σελίδα του δικτύου ARTE)
Μετά από αυτή τη τεράστια διεθνή επιτυχία της μυσταγωγικής αυτής συναυλίας, αναμένεται η μαγική ερμηνεία της «Συμφωνίας αρ. 9» του Ludwig van Beethoven από την Ορχήστρα και Χορωδία MusicAeterna υπό τον Θεόδωρο Κουρεντζή, αλλά και τους σολίστ Birgitte Christensen (σοπράνο), Sophie Harmsen (άλτο), Benjamin Bruns (τενόρος) και Johannes Kammler (μπάσος). Η συναυλία θα ηχογραφηθεί και θα κυκλοφορήσει από τη Sony Classical, τεχνικό κλιμάκιο της οποίας έρχεται στην Αθήνα ειδικά για την ηχογράφηση της αριστουργηματικής σύνθεσης του Μπετόβεν, που ο Θεόδωρος Κουρεντζής θεωρεί ως τον Παρθενώνα της μουσικής. Με το διπλό sold out και χιλιάδες μουσόφιλους εκτός, το Μέγαρο και η MusicAeterna, εξασφάλισαν τη μετάδοση της συναυλίας σε streaming από τις ιστοσελίδες του Mεγάρου Μουσικής Αθηνών και του γαλλογερμανικού τηλεοπτικού σταθμού ARTE Concert, σε μια μαγνητοσκόπηση που θα διατίθεται δωρεάν στους διαδικτυακούς θεατές, σε ολόκληρη την Ευρώπη, από τις 24 Φεβρουαρίου, ημέρα γενεθλίων του μαέστρου, και για τις επόμενες 90 ημέρες!
Εμείς να ευχηθούμε χρόνια πολλά μαέστρο, το άστρο σου να λάμπει πάντα στο μουσικό σύμπαν που ονειρεύεσαι.
Μουσικό αφιέρωμα στον Ιάκωβο Καμπανέλλη
.jpeg)
Ο Δήμος Αθηναίων τιμά, με μια μεγάλη συναυλία, τον σπουδαίο έλληνα λογοτέχνη Ιάκωβο Καμπανέλλη, με αφορμή τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από τη γέννησή του. Η Μαρία Φαραντούρη θα ενώσει τη φωνή της με καταξιωμένους Έλληνες
τραγουδιστές, την Ηρώ Σαΐα, τον Βασίλη Γισδάκη και τον Θανάση Βούτσα, αλλά και με τη Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Αθηναίων, υπό τη μουσική διεύθυνση του μαέστρου Ραφαήλ Πυλαρινού. Θα ερμηνεύσουν ορισμένα από τα πιο χαρακτηριστικά έργα του Ιάκωβου Καμπανέλλη, τα οποία μελοποιήθηκαν από μεγάλους Έλληνες συνθέτες, όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Μάνος Χατζιδάκις και ο Σταύρος Ξαρχάκος. To αφιέρωμα διοργανώνει ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), στο Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο Μαρία Κάλλας, την Παρασκευή 25 και το Σάββατο 26 Φεβρουαρίου.
Συναυλία για τα 40 χρόνια του Αρχείου Ελλήνων Μουσουργών
.jpg)
Με αφορμή τη συμπλήρωση των σαράντα ετών (1980-2020) από την ίδρυση και τη συνεχή δράση και προσφορά του Αρχείου Ελλήνων Μουσουργών Θωμά Ταμβάκου (Α.Ε.Μ.Θ.Τ.) πραγματοποιείται συναυλία με έργα ελλήνων και ελληνικής καταγωγής μουσουργών για πιάνο και για κουαρτέτο εγχόρδων.
Το Α.Ε.Μ.Θ.Τ. δημιουργήθηκε από τον μουσικογράφο, κριτικό, ερευνητή και συγγραφέα Θωμά Ταμβάκο. Σε γενικές γραμμές, το έμψυχο δυναμικό του ερευνά ανά την υφήλιο και με επιτόπου επισκέψεις, αποκτά, τεκμηριώνει, καταγράφει, προβάλλει και δημοσιοποιεί, με διάφορους τρόπους, υλικό που αφορά την καλλιτεχνική δραστηριότητα και προσφορά των ελλήνων και ελληνικής καταγωγής μουσουργών λόγιας μουσικής, από τους πρώτους με χρονολογική σειρά (9ος αι. μ.Χ.) έως τους νεότατους. Από το 2012 το Α.Ε.Μ.Θ.Τ. έχει ενοποιηθεί με το Αρχείο Ελληνικής Μουσικής του δρ Γιώργου Κωνστάντζου, μουσικολόγου και ερευνητή.
Για Α.Ε.Μ.Θ.Τ. θα μιλήσουν ο δρ Αθανάσιος Τρικούπης, πανεπιστημιακός, συνθέτης, πιανίστας και ερευνητής, ο Ιάκωβος Κονιτόπουλος, συνθέτης, αρχιμουσικός και γενικός γραμματέας της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών, και ο Θωμάς Ταμβάκος.
Στο συναυλιακό μέρος εννέα πιανίστες (Έφη Αγραφιώτη, Ντιάνα Βρανούση, Κωνσταντίνος Δεστούνης, Χρήστος Μαρίνος, Ναταλία Μιχαηλίδου, Απόστολος Ντάρλας, Αγγέλικα Παπανικολάου, Ανίτα Σάβιτς και Βίκυ Στυλιανού) και το Κουαρτέτο Εγχόρδων L’ Anima θα ερμηνεύσουν έργα δεκαεπτά Ελλήνων και ελληνικής καταγωγής μουσουργών που δημιουργήθηκαν την περίοδο 1860-2021.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου, στις 8.30μμ, στην αίθουσα συναυλιών του Ωδείου Φ. ΝΑΚΑΣ (Ιπποκράτους 41) με ελεύθερη είσοδο και με την τήρηση όλων των απαραίτητων υγειονομικών πρωτοκόλλων και θα υποστηριχθεί με προβολή υλικού δραστηριοτήτων του Α.Ε.Μ.Θ.Τ.