Οι διανοούμενοι ένοικοι μιας έπαυλης ζουν ανυποψίαστοι στον εγωιστικό μικρόκοσμό τους και επιδίδονται σε φιλοσοφικές συζητήσεις με θέμα την επιστήμη, την τέχνη, την αισθητική και τον έρωτα. Γύρω τους όλα καταρρέουν. Έξω από τα τείχη της έπαυλης, χιλιάδες άνθρωποι ζουν στην εξαθλίωση. Πεθάνουν από την πείνα και τις κακουχίες της επιδημίας της χολέρας. Ωστόσο, οι ένοικοι της έπαυλης δεν φαίνεται να επηρεάζονται από το περιβάλλον τους. «Τα παιδιά του ήλιου», το αριστουργηματικό έργο του Μαξίμ Γκόρκι, παρουσιάζεται στο Θέατρο 104 από τους Indigo Theatre Project, σε μετάφραση - σκηνοθεσία Γιάννας Δ. Γκιώνη.

«Οι διανοούμενοι είναι εγκλωβισμένοι στον μικρόκοσμό τους, στο σπίτι της οικογένειας Προτασόφ. Δεν ξεφεύγουν από την εγωιστική και ελιτίστικη συμπεριφορά, που τους αποξενώνει από την πραγματικότητα και ό,τι συμβαίνει γύρω τους», σημειώνει στην Εποχή ο ηθοποιός Ιορδάνης Καλέσης, που υποδύεται τον ρόλο του κτηνίατρου Μπόρις Νικολάγιεβιτς. «Το έργο γράφτηκε γύρω στο 1905 (σ.σ. τη χρονιά της πρώτης ρώσικης επανάστασης) και είναι ένα από τα προφητικά έργα του Γκόρκι, καθώς προφητεύει την Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917, που αποτέλεσε τεράστια αλλαγή, όχι μόνο για την τότε Ρωσία και τη Σοβιετική Ένωση, αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο. Προφητεύει ότι η σήψη της άρχουσας τάξης της εποχής είναι τόσο μεγάλη που ο λαός επαναστατεί».

Το έργο, που ξεκίνησε πριν λίγες ημέρες τις παραστάσεις του, είναι ιδωμένο με μια σύγχρονη οπτική, που δεν περιορίζεται στα όρια της Ρωσίας, αλλά αφορά όλους τους πολίτες του κόσμου, ανεξαρτήτως γεωγραφικής θέσης ή εποχής. «Μέσω της παράστασης μιλάμε για οποιαδήποτε ξεπεσμένη ελίτ», επισημαίνει ο ηθοποιός. «Δώσαμε στοιχεία διαχρονικότητας στο έργο, πράγμα που μιλά στην ψυχή μου. Σκέφτομαι ότι ίσως μιλήσει και στις ψυχές των θεατών».

Η μόνη φωνή που προσπαθεί να αφυπνίσει τους ένοικους της έπαυλης είναι η Λίζα Προτασόφ, ο χαρακτήρας πίσω από τον οποίο «κρύβεται» ο ίδιος ο συγγραφέας. Ο Μαξίμ Γκόρκι, θεμελιωτής του σοσιαλιστικού λογοτεχνικού ρεαλισμού, στα Παιδιά του ήλιου τοποθετεί τους ήρωές του σε μια αστική έπαυλη, δημιουργώντας μια σχεδόν τσεχοφική ατμόσφαιρα, στην οποία όμως προσδίδει πολιτική διάσταση. «Ο Μπόρις Νικολάγιεβιτς είναι ερωτευμένος με τη Λίζα Προτασόφ, αδερφή του επιστήμονα Πάβελ Προτασόφ. Η Λίζα τους λέει ότι ο δρόμος που ακολουθούν είναι εγωιστικός. Έχουν χάσει την επαφή τους με τον λαό και τη ζοφερή πραγματικότητα. Η λογική και η επιστήμη έχουν χάσει τον πραγματικό τους στόχο, που πρέπει να είναι ο άνθρωπος. Κανείς, όμως, δεν δίνει σημασία στην ηρωίδα, την οποία μάλιστα φτάνουν στο σημείο να θεωρήσουν παράφρονα», εξηγεί ο Ιορδάνης Καλέσης.

Ποια πρέπει να είναι η ευθύνη των διανοούμενων, των καλλιτεχνών και του κάθε ατόμου, όταν υποφέρει ολόκληρος ο κόσμος; «Σκοπός όλων των ανθρώπων, ανεξαρτήτως ιδιότητας, είναι να υπάρχει δικαιοσύνη, αλληλεγγύη και ευτυχία. Όλοι μας πρέπει να βλέπουμε πιο καθαρά κάποια πράγματα. Είναι λάθος να ρίχνουμε την ατομική μας ευθύνη σε κάποιον άλλο. Ίσως, αυτό να είναι το μεγαλύτερο λάθος. Για παράδειγμα, ψηφίζουμε κάτι και περιμένουμε από αυτό να κάνει αυτό που θα έπρεπε να κάνουμε εμείς. Αν ο καθένας προσπαθούσε να κάνει έστω κάτι μικρό από πλευράς του, ίσως ο κόσμος μας να ήταν διαφορετικός», απαντά ο ηθοποιός.

Ανάμεσα στο χθες, το σήμερα και το μέλλον, έχοντας στο επίκεντρο τον άνθρωπο ως σκοπό και όχι ως μέσο, δημιουργείται μια νέα ηθική, που καταρρίπτει κάθε βαρβαρότητα. Οι ήρωες του Γκόρκι στα Παιδιά του ήλιου ανήκουν στην προνομιούχα πνευματική ελίτ, που αγνοεί τα προβλήματα του λαού, κλεισμένη στους τοίχους μιας έπαυλης, όταν στον ακριβώς απέναντι δρόμο, ο λαός πάσχει από τα κακώς κείμενα της εποχής, που άλλοτε ονομάζουμε επιδημία χολέρας, άλλοτε κορονοϊό και άλλοτε πόλεμο ηθικό, κοινωνικό, ταξικό. Η μόνη οδός για την κατάκτηση αυτού του πολύτιμου αγαθού, της νέας ηθικής, είναι οι άνθρωποι και η ουσιαστική αλληλεγγύη, που υπερβαίνει κάθε ελίτ κι έχει χτίσει τα θεμέλιά της με όρους ισότητας και ειρήνης.

 

ΙNFO

Kάθε Κυριακή, στις 9μμ, στο Θέατρο 104 (Ευμολπιδών 41).

Παίζουν οι ηθοποιοί: Άννα Αναστασοπούλου, Ιορδάνης Καλέσης, Αντώνης Καραστεργίου, Μαριλένη Κουζού, Σοφία Λαμπιδώνη, Κατερίνα Λιόντη, Κωνσταντίνος Μαρούγκας, Βασίλης Νικολάου, Γιάννης Πετρίδης, Γεωργία Σοφού.

Αγορά εισιτηρίων: viva.gr

Ράνια Παπαδοπούλου Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet