Πρωτοφανής σε ενότητα, μαζικότητα, αγωνιστικό παλμό και αποφασιστικότητα υπήρξε η κινητοποίηση των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, την περασμένη Κυριακή, στη Λάρυμνα. Σκοπός τους η ανατροπή των σχεδίων της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης και της απόλυσης όλων των εργαζομένων. Στο πλευρό τους ολόκληρη η πόλη. Όλα κλειστά. Ακόμη και τα περίπτερα. Το εργοστάσιο δουλεύει με προσωπικό ασφαλείας. Η συγκέντρωση έξω από αυτό, εντυπωσιακή.

«Αυτή τη στιγμή παίζεται η τελευταία πράξη του σχεδίου για να μείνει το εργοστάσιο χωρίς παραγωγή, αλλά και χωρίς εργαζόμενους πριν περάσει στα χέρια ιδιωτών», δηλώνουν οι εκπρόσωποί τους, εκτιμώντας πως είναι πολύ κοντά ο χρόνος που οι επενδυτές θα ανακοινώσουν τις οικονομικές τους προσφορές. Ο πρόεδρος, Παναγιώτης Πολίτης, και ο γραμματέας, Ανδρέας Κορέτζελος, του σωματείου των εργαζομένων στη Λάρυμνα, αναφερόμενοι στις εξελίξεις για την ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ, τόνισαν: «έχουν αλλάξει πολλές φορές τα σχέδια μέχρι τώρα. Όμως έχουν έναν κοινό παρονομαστή. Οι εργαζόμενοι να οδηγούνται στην ανεργία και το εργοστάσιο σε μαρασμό και απαξίωση». Σε άλλο σημείο της ομιλίας τους, τόνισαν ότι «το εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ κινδυνεύει να κλείσει από ώρα σε ώρα ακόμη και για μία βίδα». Επίσης, υποστήριξαν πως έχει απαξιωθεί στο σύνολό του, σημειώνοντας πως «οι νέοι επενδυτές δεν έχουν σκοπό να συνεχίσουν την παραγωγική διαδικασία». Ωστόσο, «οι ίδιοι οι εργαζόμενοι κρατούν ανοιχτό το εργοστάσιο, κόντρα στη βούληση της διοίκησης να απαξιωθεί και να κλείσει».

Ιδιαίτερες αναφορές έκαναν και ως προς τις δυνατότητες παραγωγής του εργοστασίου με νέο προσανατολισμό, οι οποίες συνοψίζονται σε άρθρο του Τάκη Καραμέρη, μέλους της διοίκησης του σωματείου της ΛΑΡΚΟ, με τίτλο «Γιατί η διαδικασία εκποίησης είναι σκάνδαλο». Αντιγράφουμε: «Με βάση την έκθεση αποθεμάτων, οι μετρημένοι – ενδεικτικοί μεταλλευτικοί πόροι της εταιρείας εκτιμώνται σε 108 εκατ. τόνους, με μέση περιεκτικότητα νικελίου 0,94%. Τα αποθέματα αυτά περιέχουν 1 εκατ. τόνους νικελίου, οι οποίοι στην τρέχουσα τιμή των 23.000 δολ./τόνο αντιστοιχούν σε αξία 23 δισ. δολαρίων! Επιπρόσθετα, τα εκμεταλλεύσιμα αποθέματα της εταιρείας ανέρχονται σε 54 εκατ. τόνους νικελίου, αξίας 13 δισ. δολαρίων. Αυτά τα εκμεταλλεύσιμα αποθέματα επαρκούν για να διασφαλιστεί η λειτουργία της εταιρείας για τα επόμενα 20 χρόνια. Τα βεβαιωμένα αποθέματα της χώρας σε νικέλιο, η τεχνογνωσία στην εξόρυξη, η εμπειρία του προσωπικού της, η ηγεμονική θέση της στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά, αποτελούν τα ισχυρά πλεονεκτήματα για τη βιώσιμη επαναλειτουργία της ΛΑΡΚΟ. Η εταιρεία σήμερα χρειάζεται κεφαλαιακή υποστήριξη για να πάρει και πάλι μπρός, καθώς οι αναπτυξιακές δυνατότητές της είναι τεράστιες. Επομένως αποτελεί σκάνδαλο μεγατόνων η διαδικασία εκποίησής της. Η ΛΑΡΚΟ αποτελεί ένα στοιχείο εθνικού πλούτου και μια εμβληματική, με τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης βαριά βιομηχανία. Η επιλογή, λοιπόν, της κυβέρνησης αποτελεί έγκλημα σε βάρος της χώρας μας, αποτελεί έγκλημα σε βάρος των παραγωγικών δυνατοτήτων της Ελλάδας και δεν πρέπει να επιτραπεί….».

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν, δηλώνοντας τη συμπαράστασή τους, και οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης από τη Φθιώτιδα, τη Βοιωτία και την Εύβοια. Κατέθεσαν, μάλιστα, τα ομόφωνα ψηφίσματα των φορέων τους για την απρόσκοπτη λειτουργία του εργοστασίου και για να μην υπάρξουν απολύσεις.

Ιδιαίτερο τόνο έδωσε στη συγκέντρωση ένας μαθητής του σχολείου της Λάρυμνας, λέγοντας –καταχειροκροτούμενος– από το μικρόφωνο πως «ανακοίνωσαν τις απολύσεις και το ξεσπίτωμα των οικογενειών μας. Έξω από τα σπίτια μας δεν πρόκειται να βγούμε. Μαζί με τους εργάτες το δίκιο μας θα βρούμε. Όλοι μαζί με το κεφάλι ψηλά, θα νικήσουμε». Το ίδιο και η Νικολία Δαλάκα, εκ μέρους των γυναικών της ΛΑΡΚΟ, όταν σημείωσε στο χαιρετισμό της πως «εμείς οι γυναίκες στεκόμαστε δίπλα στους εργαζόμενους, ενάντια στις απολύσεις και το ξεσπίτωμά μας. Δίνουμε μαζί τον αγώνα και θα νικήσουμε».

Ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, κατά τη διάρκεια του σύντομου χαιρετισμού του, κατηγόρησε την κυβέρνηση για «την τελική φάση αυτού του άτιμου πολέμου ενάντια στους εργάτες της ΛΑΡΚΟ, ενάντια στους εργαζόμενους της χώρας μας. Ο Μητσοτάκης προχώρησε με την κυβερνητική τρόικα Σταϊκούρα – Σκρέκα – Χατζηδάκη σε αυτή την κατάπτυστη πρόταση προς τους εργαζόμενους, οι οποίοι καλά κάνανε, καλά κάνατε, και τους απαντήσατε "όχι το εγκληματικό σχέδιό σας δεν θα περάσει". Στον άτιμο πόλεμο απαντάμε με πόλεμο, με τον καθημερινό αγώνα μας, με αλληλεγγύη, με τον αγώνα όλων των εργαζομένων της χώρας, των λαϊκών στρωμάτων», όπως είπε.

Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτήρισε ως «απαράδεκτη την απόφαση της κυβέρνησης που οδηγεί σε μαζική απόλυση 1.200 εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ και σε πλήρες ξεπούλημα την επιχείρηση… Το έγκλημα είναι τριπλό. Είναι ενάντια στους εργαζόμενους, είναι έγκλημα απέναντι στη Στερεά Ελλάδα, αλλά και έγκλημα απέναντι στην οικονομία και την ανάπτυξη της χώρας μας». Επανέλαβε δε τη θέση που εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στη συνάντησή του με τους εργαζόμενους, τονίζοντας πως «για μας είναι "κόκκινη γραμμή". Λέμε όχι στις απολύσεις, να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και να εξασφαλιστεί η πορεία και λειτουργικότητα της επιχείρησης».

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων ανακοίνωσαν συνεχείς συγκεντρώσεις είτε στη Λάρυμνα, είτε στην Αθήνα, με κορυφαίο το συλλαλητήριο που οργανώνεται στις 26 του μήνα στο Σύνταγμα. Κάλεσαν δε τους εκπροσώπους των κομμάτων της Βουλής που ήταν παρόντες, να σταθούν πλάι τους «για να ακυρωθούν τα σχέδια της κυβέρνησης», όπως σημείωσαν.

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet