Με βαθιά καθεστωτική αντίληψη συνεχίζει να λειτουργεί στον τομέα της ενημέρωσης η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Σημάδι αυτής της πρακτικής, η πραξικοπηματικού τύπου επιχείρηση αλλοίωσης της σύνθεσης του διοικητικού συμβουλίου του ΑΠΕ–ΜΠΕ, με τον διορισμό δύο επιπλέον μελών εκπροσώπων του υπουργείου.
Είναι φανερό ότι το 9μελές, πλέον, διοικητικό συμβούλιο δίνει τη δυνατότητα στη διοίκηση να έχει την απόλυτη πλειοψηφία και να περνά ό,τι θέλει και ό,τι της καπνίσει –προφανώς σε βάρος των εργαζομένων και της ενημέρωσης– καθώς τα 5 μέλη είναι διορισμένα από το υπουργείο, ενώ τα θεσμικά μέλη που εκπροσωπούν φορείς και εργαζόμενους είναι 4.
Η κυβέρνηση θυμήθηκε, δε, τις παλιές καλές πρακτικές της Δεξιάς, καθώς, χωρίς να έχει ενημερωθεί το ΔΣ του ΑΠΕ–ΜΠΕ, υπήρχε ήδη ΦΕΚ (Αρ.5263 από τις 12/11/2021) με τροποποίηση του ισχύοντος νόμου, σύμφωνα με τον οποίο τα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών του Δημοσίου έχουν 7μελή σύνθεση. Η τροποποίηση του νόμου αφορούσε ειδικά την σύνθεση του ΔΣ του ΑΠΕ–ΜΠΕ για αύξηση των μελών από 7 σε 9.
Τα πράγματα είναι απλά. Η κυβέρνηση επιχειρεί με αυτό το πραξικόπημα στην ενημέρωση να ελέγξει έτει περαιτέρω το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, καθώς ήδη εδώ και καιρό το ΑΠΕ–ΜΠΕ έχει περάσει υπό τον πλήρη έλεγχο του γραφείου του πρωθυπουργού. Βέβαια τι μπορεί να περιμένει κανείς από μια κυβέρνηση που λειτουργεί –είτε ως κυβέρνηση είτε ως αξιωματική αντιπολίτευση– με το γκεμπελικό «αν πεις ένα μεγάλο ψέμα και το επαναλαμβάνεις, τελικά οι άνθρωποι θα το πιστέψουν».
Πλείστα όσα τα παραδείγματα. Από τις εθνικιστικές κορώνες στα μεγάλα εθνικά ζητήματα και τον εναγκαλισμό με τους γραφικούς μακεδονομάχους, έως την περίφημη λίστα Πέτσα που προκρίνει την ανάγκη του απόλυτου ελέγχου της ενημέρωσης και της δημιουργίας ασφυκτικών συνθηκών στον χώρο του Τύπου. Σε αυτή την τραγική συγκυρία για τον χώρο του Τύπου, το ΑΠΕ–ΜΠΕ έχει στην κεφαλή του έναν άνθρωπο πειθήνιο όργανο της κυβέρνησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν έγινε γνωστή η πραξικοπηματικού τύπου επιχείρηση αλλοίωσης της σύνθεσης του ΔΣ, ετέθη το θέμα από τα θεσμικά μέλη, που ζήτησαν να αποσταλεί επιστολή του ΔΣ στον αρμόδιο υπουργό, προκειμένου το ένα εκ των δύο νέων μελών να εκπροσωπεί, τουλάχιστον, θεσμικό φορέα, όπως ιδιοκτήτες ΜΜΕ της περιφέρειας, που δεν εκπροσωπούνται, ώστε να μην θιγεί η υπάρχουσα ισορροπία της σύνθεσης του ΔΣ. Το αίτημα δεν έγινε αποδεκτό από τον πρόεδρο, καθώς δεν θέλησε να θέσει καν το θέμα σε συζήτηση και ψηφοφορία. Σαφές!
Οι εργαζόμενοι του ΑΠΕ–ΜΠΕ με απόφαση της Γενικής Συνέλευσής τους, στις 16 Φεβρουαρίου 2022, απαιτούν την άμεση απόσυρση του ΦΕΚ της 12ης Νοεμβρίου 2021, με το οποίο αυξάνεται ο αριθμός των μελών του ΔΣ του ΑΠΕ–ΜΠΕ από 7 σε 9, με τα δύο επιπλέον μέλη να διορίζονται από την κυβέρνηση, ενισχύοντας κατ' αυτόν τον τρόπο τον κρατικό/κυβερνητικό έλεγχο στο πρακτορείο. Ζητούν συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό και κυβερνητικό εκπρόσωπο, παρουσία και των ΔΣ της ΕΣΗΕΑ και της ΠΟΕΣΥ, προκειμένου να συζητηθούν σειρά ζητημάτων που αφορούν στα εργασιακά και άπτονται και της λειτουργίας του ΑΠΕ–ΜΠΕ.
Της ανακοίνωσης των εργαζομένων του ΑΠΕ–ΜΠΕ είχε προηγηθεί η σαφής –κατά της κυβερνητικής απόφασης– θέση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), η οποία με επιστολή της προς τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου, ζητά να μην αλλάξει η σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου του ΑΠΕ–ΜΠΕ. Η ΠΟΕΣΥ ζητά την τροποποίηση της απόφασης της Γενικής Συνέλευσης του πρακτορείου για τον τρόπο που ορίζονται πρόσθετα μέλη του ΔΣ, διασφαλίζοντας την ανεξαρτησία και την αντικειμενικότητα του. Και προτρέπει τον Γ. Οικονόμου, έστω και την ύστατη αυτή ώρα: «να αποτρέψετε τη θεσμική εκτροπή και να διαφυλάξετε το κύρος του πρακτορείου, αλλά και της κυβέρνησης».