Η νεοφιλελεύθερη πολιτική της Δεξιάς, εμπλουτισμένη με τις λογικές «Λουδοβίκων» της κυβέρνησης Μητσοτάκη, έχει αρχίσει να καταστρέφει και τον πρωτογενή τομέα. Την άγνοια και την ανικανότητα, την ταύτιση με μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα, ήρθε να συμπληρώσει η κούρσα ανατιμήσεων και ακρίβειας σε όλες τις εισροές του αγροτοδιατροφικού τομέα.
Η αρχή έγινε το καλοκαίρι του 2021 με την απότομη και μεγάλη αύξηση στις τιμές των ζωοτροφών. Η τεράστια αύξηση, τώρα, σε καύσιμα και ενέργεια, που συνεχίζεται μέρα με τη μέρα, έφερε σε απόγνωση τους κτηνοτρόφους και άρχισε να δημιουργεί καταστάσεις οικονομικής ασφυξίας και στους αγρότες.
Πετρέλαιο και βενζίνη έχουν υπερβεί κάθε όριο, η ενέργεια γονατίζει όλες τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις, αλλά και τη μεταποίηση πριν καλά-καλά ξεκινήσει η νέα καλλιεργητική περίοδος. Μοιραία, στην κούρσα μπήκαν και μεταφορές, λιπάσματα, σπόροι και γενικά όλα τα γεωργικά εφόδια. Οι όποιες αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων δεν φτάνουν να καλύψουν το αυξημένο κόστος παραγωγής και να μειώνουν την κατανάλωση. Στην εξίσωση μπαίνει και η μείωση της αγοραστικής δύναμης του καταναλωτή.
Αποτέλεσμα, να ξεκινάει η καλλιεργητική περίοδος με μείωση εισροών, αρχής γενομένης από τα λιπάσματα, που θα οδηγήσει σε μείωση παραγωγής, σε υποβάθμιση της ποιότητας των προϊόντων, με αποτέλεσμα τη μείωση του εισοδήματος των αγροτών.
Στην αντίδραση των αγροτών και κτηνοτρόφων, που παλεύουν για το δικαίωμά τους στην επιβίωση μέσω των «μπλόκων» σε όλη τη χώρα, η κυβέρνηση απαντά με την ανακοίνωση αναποτελεσματικών και προσχηματικών μέτρων. Απέναντι στη «δεξιά εποποιία του 2007», αλλά και σε αυτή που υφαίνεται για το 2022, που αδειάζει τα ταμεία και φέρνει τη χώρα σε καταστάσεις προ του 2015, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι παλεύουν για την αξιοπρέπεια και την επιβίωση τους.
Ο πρωτογενής τομέας είναι πυλώνας ανάπτυξης ο οποίος απασχολεί το 11% του εργατικού δυναμικού. Είναι υπεύθυνος για τη διατροφική επάρκεια του πληθυσμού και για την εισροή συναλλάγματος, μέσω των εξαγωγών. Γι’ αυτό, είναι επιβεβλημένη η άμεση στήριξη των ανθρώπων που παράγουν με στοχευμένα μέτρα για να ανταπεξέλθουν στην ανεξέλεγκτη αύξηση του κόστους παραγωγής.

Στοχευμένα μέτρα

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην κατεύθυνση αυτή δεσμευμένος να μην κλείσει καμία αγροτική εκμετάλλευση, προτείνει:

* Κατάργηση της Ρήτρας Αναπροσαρμογής για χαμηλής τάσης παροχές.
* Επιδότηση – αναπλήρωση του 80% της ρήτρας όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση για τις μεσαίες και υψηλής τάσης παροχές.
* Οι ενεργειακές κοινότητες και η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, μέσω του net metering, μπορούν και πρέπει να συμβάλουν ώστε οι αρδευόμενες εκμεταλλεύσεις να μειώσουν το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος.
* Μείωση του ΕΦΚ σε όλα τα καύσιμα στο ελάχιστο δυνατό.
* Όλα τα αγροεφόδια να πάνε σε συντελεστή ΦΠΑ 6%. Να πάνε και οι πωλήσεις αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων στο 6% για να μπορεί να κλείνει λογιστικά.
* Στα φυτοφάρμακα μπορεί να εφαρμοστεί ένα καθεστώς όπως των ανθρώπινων φαρμάκων. Με τη σύγκριση των 3 φθηνότερων χωρών στην ΕΕ.
* Να υπάρξουν έλεγχοι της αγοράς για στήριξη των τιμών των ελληνικών προϊόντων απέναντι στην πίεση που δέχονται οι τιμές τους από ελληνοποιήσεις.
* Στελέχωση, αναβάθμιση, εντατικοποίηση και συντονισμό των μηχανισμών ελέγχου που αυτή η κυβέρνηση έχει διαλύσει.
* Διαχείριση του ιδιωτικού χρέους με προστασία των παραγωγικών περιουσιακών στοιχείων.
* Βελτίωση θεσμικού πλαισίου για την ανασύνταξη των συνεταιρισμών, ανάπτυξη των ομάδων παραγωγών και κοινωνικής οικονομίας. Κατάργηση του Νόμου Βορίδη που εκχωρεί μέχρι 35% των συνεταιρισμών σε ιδιώτες.
* Άμεση αλλαγή - επικαιροποίηση του κανονισμού ασφάλισης του ΕΛΓΑ με αξιοποίηση των αναλογιστικών μελετών, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αύξηση της κρατικής επιχορήγησης, θέσπιση προκαταβολών.
Οι παραπάνω δεσμεύσεις, αφορούν τις πρώτες δράσεις μιας κυβέρνησης της Αριστεράς, με σκοπό τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα και των ανθρώπων του, για έξοδο από τη μακροχρόνια κρίση που τον μαστίζει.

Φάνης Κουρεμπές Ο Φάνης Κουρεμπές είναι γεωπόνος και μέλος του ΔΣ ΓΕΩΤΕΕ Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet