«Η κινεζική κοινωνία έχει ομοιότητες και διαφορές με την ελληνική. Φυσικά διαθέτει και τις δικές της παθογένειες. Προσπάθησα να θίξω ορισμένες από αυτές, ιδίως μέσα από τη σχέση της Τζιν Ξι με τον πατέρα της», σημειώνει ο Βασίλης Ξηρός για την ταινία του «Μια μέρα στη Σαγκάη».

Γυρισμένη στην κινεζική μεγαλούπολη, η ταινία αφηγείται τη σχέση του Πάνου και της Τζιν Ξι στην οποία εμπλέκεται και ένα ψεύτικο αρκουδάκι! Το αρκουδάκι παίζει σημαντικό ρόλο, αν και άψυχο, καθώς εξανθρωπίζεται ενώ περνάει από χέρι σε χέρι και ανάλογα προβάλλει διαφορετικά συναισθήματα και προθέσεις.

Ο Πάνος είναι αρχιτέκτονας και ζει στη Σαγκάη όπου και εργάζεται. Εκεί γνωρίζεται με την Τζιν Ξι, μια νεαρή κινέζα βιολονίστα η οποία ετοιμάζεται να φύγει για τη Βιέννη, με σκοπό να ξεφύγει από τα στενά όρια της πατρίδας της και να κάνει διεθνή καριέρα. Οι δυο αυτοί νέοι άνθρωποι θα συναντηθούν και θα περάσουν μια μέρα μαζί, μια μέρα στην οποία θα εξωτερικεύσουν τις επιθυμίες και τα όνειρά τους. Όσο για τον πατέρα της κοπέλας, είναι ένας ηλικιωμένος άνδρας ο οποίος δεν μπορεί να ξεφύγει από το παρελθόν ούτε να συγκρουστεί με τον κοινωνικό περίγυρο. Αυτήν την αδυναμία του την κρύβει πίσω από μια μάσκα υπερηφάνειας.

Η ταινία είναι ελληνοκινεζική παραγωγή και έχει γυριστεί σε τρεις χώρες. Με φόντο την πολυάνθρωπη Σαγκάη, μας αφηγείται μια ιστορία για εκείνους οι οποίοι έφυγαν στο εξωτερικό, για την πολυπολιτισμικότητα και τις δυσκολίες που παρουσιάζουν οι διαπολιτισμικές σχέσεις, για τις δυσκολίες που υπάρχουν στις οικογένειες. Μια ταινία ρομαντική, τρυφερή, έξυπνη από έναν σκηνοθέτη ο οποίος ως εργαζόμενος στη διπλωματική υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών από το 2002, διετέλεσε για 4 χρόνια γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Σαγκάη.

Όπως σημειώνει ο Βασίλης Ξηρός: «Δεν χρειάστηκε πολλή προσπάθεια για να καταλήξω στο θέμα της ταινίας, έχοντας ζήσει ο ίδιος στη Σαγκάη για τέσσερα χρόνια. Όπως και οι περισσότεροι στο εξωτερικό, ζούσα με τις αισθήσεις οξυμένες, με αποτέλεσμα να έχω καταγράψει άπλετο υλικό στο οποίο μπόρεσα να βασίσω τη συγγραφή του σεναρίου. Θέλησα να διοχετεύσω στην ταινία ένα απαύγασμα σκέψεων και εμπειριών, κυρίως όμως να αποτυπώσω τη γνωριμία δύο ανθρώπων από διαφορετικές κουλτούρες ρεαλιστικά, όπως αυτή θα μπορούσε να συμβεί στην πραγματικότητα».

Στράτος Κερσανίδης strakersan@gmail.com
kersanidis.wordpress.com
Περισσότερα Άρθρα
Tags:
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet