Οι ανθρώπινες σχέσεις αποτελούν ένα σημαντικό μέρος της θεματικής που έχει απασχολήσει και απασχολεί τον παγκόσμιο κινηματογράφο. Mέρος της είναι οι οικογενειακές σχέσεις, οι οποίες συχνά είναι από λιγότερο έως περισσότερο προβληματικές. Γιατί μπορεί κάποιοι άνθρωποι να ζουν μέσα στο ίδιο σπίτι και να συναναστρέφονται καθημερινά μεταξύ τους, αλλά να έχουν προβλήματα επικοινωνίας και η σχέση τους να περιορίζεται στα απολύτως τυπικά στερούμενη ουσίας.

Μια τέτοια προβληματική σχέση αποτελεί το θέμα της θαυμάσιας ταινίας «Σελήνη, 66 ερωτήσεις» της Ζακλίν Λέντζου, την οποία είδαμε στο τελευταίο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, τον περασμένο Νοέμβριο.

Εδώ πρόκειται για τη σχέση της Άρτεμης με τον πατέρα της. Η ζωή τα έφερε έτσι ώστε μετά από χρόνια απουσίας, η Άρτεμη να επιστρέψει στο πατρικό της επειδή ο Πάρις, αυτό είναι το όνομα του πατέρα, παρουσίασε προβλήματα υγείας και πρέπει κάποιος να τον φροντίζει. Η επιστροφή της κοπέλας δεν είναι εύκολη καθώς διαπιστώνουμε σύντομα την κακή σχέση που είχαν, καθώς ο Πάρις υπήρξε ένας αυταρχικός πατέρας. Παρόλα αυτά εκείνη τον φροντίζει όσο μπορεί καλύτερα ενώ οι ώρες και οι μέρες περνούν δύσκολα. Ο χρόνος μοιάζει σταματημένος, επιμηκύνεται και η Άρτεμις περνά πολλές ώρες στο πλάι του Πάρι, ενώ στα ενδιάμεσα διαστήματα προσπαθεί να ξεδώσει. Ξεσπάει χορεύοντας, κολυμπώντας, κάνοντας γυμναστική με φίλες και φίλους που την επισκέπτονται. Όσο για τον πατέρα, ο μόνος που τον επισκέπτεται είναι ένας παλιός του φίλος ο οποίος, όπως φαίνεται, τον αγαπά ιδιαίτερα. Έτσι περνά ο καιρός κι αυτό αρχίζει να φέρνει πιο κοντά την Άρτεμη και τον Πάρι. Αρχίζει να δημιουργείται ο δεσμός που δεν υπήρξε ποτέ, να αποκαθίσταται η μεταξύ τους σχέση και, επιτέλους, να γνωρίζονται. Κι ύστερα θα έρθει η στιγμή μιας αποκάλυψης η οποία θα ανατρέψει τα πάντα και θα κάνει την κοπέλα να τον νιώσει και να τον καταλάβει. Θα αναθεωρήσει πολλά όταν καταλάβει πως ο Πάρις δεν ήταν αυτό που έδειχνε, αυτό που φαινόταν, αλλά κουβαλούσε κι εκείνος το δικό του βαρύ φορτίο. Κάτι που καθόριζε τη ζωή του και δεν μπορούσε να αποκαλύψει. Αυτή ήταν η αρχή ώστε η Άρτεμις, όχι μόνο να τον γνωρίζει καλύτερα, αλλά, κυρίως, να τον αγαπήσει.

Η Ζακλίν Λέντζου με ματιά ευαίσθητη, ανθρώπινη και πάνω απ’ όλα διακριτική, σκηνοθετεί μια ταινία για το βαθύ ανθρώπινο πόνο, τις οικογενειακές και κοινωνικές συμβάσεις, για τους ανείπωτους πόθους και κρυμμένα μυστικά. Κι έτσι, μέσα από μια δραματική ιστορία ξετυλίγει το κουβάρι των οικογενειακών και των ανθρώπινων σχέσεων. Κι αν αυτό σε ένα πρώτο επίπεδο αναφέρεται στις σχέσεις μιας μεγαλοαστικής οικογένειας, κάτι που θα μπορούσε να παρεξηγηθεί, η σκηνοθέτιδα πολύ έξυπνα και καθόλου κραυγαλέα, υπονομεύει και αποδομεί με τον τρόπο της τη μεγαλοαστική τάξη και τις εμμονές της. Αυτό φαίνεται στις μαζώξεις της οικογένειας, όπου συγκεντρώνονται διάφοροι συγγενείς, παρουσία της Άρτεμης, για να συζητήσουν για τον πατέρα και να περάσουν από συνέντευξη κάποιες υποψήφιες αποκλειστικές για να τον φροντίζουν. Εκεί είναι που η Ζακλίν Λέντζου μετατρέπει το δράμα σε σουρεαλιστική κριτική του αστισμού που θυμίζει Μπουνιουέλ. Πάνω απ’ όλα όμως η ταινία παραμένει ένα υπόκωφο δράμα για τις σχέσεις που είναι καλά κρυμμένες πίσω από τους τοίχους και τις κλειστές πόρτες των καλύτερων οικογενειών. Γιατί, εν τέλει, αυτό που είναι πιο δυνατό από όλα τα «πρέπει», είναι η ανθρώπινη αγάπη η οποία δεν μπαίνει σε καλούπια και η ανάγκη για ζωή. Τόσο απλά, τόσο αληθινά.

Ο Λάζαρος Γεωργακόπουλος, πολύ καλός στο ρόλο του Πάρι, ενώ η Σοφία Κόκκαλη, στον ρόλο της Άρτεμης, δίνει μια συγκλονιστική ερμηνεία, που της χάρισε το βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας για το Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Η σκηνοθέτιδα Ζακλίν Λέντζου, μιλώντας για την πρωταγωνίστριά της, την χαρακτήρισε ως την «καλύτερη ηθοποιό της γενιάς της».

Η «Σελήνη, 66 ερωτήσεις» είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της 33χρονης Ζακλίν Λέντζου μετά από 5 μικρού μήκους που προηγήθηκαν.

Στράτος Κερσανίδης strakersan@gmail.com
kersanidis.wordpress.com
Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet