Παουλίνα Φλόρες «Τι ντροπή», μετάφραση: Ματθίλδη Σιμχά, εκδόσεις Κίχλη, 2021
Από τις νέες, φρέσκιες, φωνές της λατινοαμερικάνικης λογοτεχνίας η Χιλιανή Παουλίνα Φλόρες (Σαντιάγο, 1988) σπούδασε Ισπανική Φιλολογία και με το πρώτο της διήγημα «Τι ντροπή» πήρε, το 2014, το Βραβείο Ρομπέρτο Μπολάνιο. Ένα χρόνο μετά εκδίδει υπό τον ίδιο τίτλο εννέα διηγήματα που έχουν μεταφραστεί σε οκτώ γλώσσες, με πολλές διακρίσεις. Πριν λίγο καιρό βγήκε το πρώτο της μυθιστόρημα, «Isla Decepción».
Σκηνές από τη σύγχρονη ζωή στην Χιλή: στο ομώνυμο κείμενο παρακολουθούμε τον άνεργο τριαντάχρονο πατέρα Αλεχάνδρο και τις δυο κόρες του Πία και Σιμόνα, 6 και 9 ετών. Πεζή κατευθύνονται προς ένα πρακτορείο ανδρικών μοντέλων. Γεμάτος ντροπές ο ενήλικος σχεδόν σέρνεται από τη μεγάλη κόρη. Η κατάσταση σπίτι δύσκολη, η μητέρα πιέζει για μοίρασμα ευθυνών. Περιγράφονται οι λεπτές σχέσεις πατέρα, μεγάλης κόρης και μητέρας και τα χάσμα ανάμεσα τους. Η δύσκολη πορεία προς διαφημιστική εταιρεία. Στο τέλος η ντροπή κυριαρχεί.
«Είμαι τόσο λυπημένη που θα μπορούσα να ξεκινήσω να γράφω ημερολόγιο». Έτσι άρχεται η αφήγηση στο «Να ξεχάσω τον Φρέντυ». Μια γυναίκα γράφει από τα μικρά της ημερολόγια και χωρίζει με τον άντρα που θέλει πολύ. Στην μπανιέρα της μητέρας της περνά ώρες σκαλίζοντας την παιδική της ηλικία. Η περιγραφή των καθημερινών μικρολεπτομερειών συνδυάζεται με τα συναισθήματα που αυτές δημιουργούν και τις αντίστοιχες μνήμες.
Στην ιστορία με τίτλο «Είμαι τυχερή», η Ντενίσε, υπάλληλος σε βιβλιοθήκη, παρακολουθεί το ζευγάρι ενηλίκων να κάνουν έρωτα σε ένα δωμάτιο του διαμερίσματος της μέσω ενός καθρέφτη απ’ την μισάνοιχτη πόρτα. Συναντάει την Καρολίνα και μοιράζονται τη μανία τους για αυτοκόλλητα, ενώ διαρκώς τρέχει στο παρελθόν και στην εφηβική φιλία με μια συνομήλική της. Τελικά παρόν και παρελθόν συνδέονται ξανά.
Στις «Τελευταίες διακοπές», ένα αγόρι από φτωχή γειτονιά ζει με την μητέρα και την γιαγιά. Πηγαίνουν διακοπές με την θεία Βερόνικα και τις ξαδέρφες του σε κάμπινγκ. Η θεία, μικροαστή, τον προσέχει και του αγοράζει καινούρια ρούχα. Του αρέσει η αρκετά μεγαλύτερη του ξαδέρφη Χαβιέρα. Τον μυεί στο διάβασμα. Σταθερά ξετυλίγεται η πρωτόλεια σκέψη ενός παιδιού από την αθωότητα στη σκληρή πραγματικότητα.