«Για τρίτο χρόνο, το φεστιβάλ ντοκιμαντέρ πραγματοποιείται στη σκιά της υγειονομικής κρίσης», ανέφερε η γενική διευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Ελίζ Ζαλαντό, στη συνέντευξη Τύπου της περασμένης Τρίτης. «Φέτος όμως πραγματοποιείται και στη σκιά του πολέμου. Πολέμου πραγματικού με θύτες και θύματα. Και ενώ η λογική μένει άφωνη, αφήνουμε τα ντοκιμαντέρ να μιλήσουν», συμπλήρωσε.

Φυσικά το φεστιβάλ δεν θα μπορούσε να μείνει μακριά από τα δραματικά γεγονότα των τελευταίων ημερών κι έτσι, ενέταξε στο πρόγραμμά του, κάτω από το γενικό τίτλο «Με το βλέμμα στην Ουκρανία», τρεις ταινίες που μας μεταφέρουν εκεί που μαίνεται σήμερα ο εφιάλτης του πολέμου.

Τα «Χαρακώματα» του γάλλου Λουπ Μπιρό μάς ταξιδεύουν στο μαρτυρικό Ντομπάς, παρακολουθώντας άνδρες και γυναίκες να περνούν τα καλύτερα χρόνια της ζωής τους στην πρώτη γραμμή, καταδικασμένοι να σκάβουν ανελλιπώς χαρακώματα, ενώ δίπλα τους σκάνε οι βόμβες.

Στο «Σπίτι από θραύσματα» του δανού Σάιμον Λέρενγκ Βιλμόντ παρακολουθούμε πως, ενώ ο πόλεμος στην Ανατολική Ουκρανία μαίνεται, μια ομάδα κοινωνικών λειτουργών προσπαθεί να κρατήσει ασφαλή τα παιδιά σε ένα τοπίο φρίκης και απόγνωσης.

Το «F@ck this job» της ρωσίδας Βέρα Κριτσέφσκαγια αναφέρεται στο μικρό κανάλι Dozhd TV, μια φωνή αντίστασης στη Ρωσία του Πούτιν, και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ιδιοκτήτριά του η οποία αγκαλιάζει τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα και προσλαμβάνει δημοσιογράφους της αντιπολίτευσης.

 

Διαγωνιστικά τμήματα και ελληνικά ντοκιμαντέρ

 

Το 24ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, το οποίο ξεκινά την ερχόμενη Πέμπτη και θα διαρκέσει ως τις 20 Μαρτίου 2022, περιλαμβάνει τρία διαγωνιστικά τμήματα: το Διεθνές Διαγωνιστικό, το Newcomers και το >>FilmForward. Και επίσης τα τμήματα Ανοιχτοί Ορίζοντες, Πλατφόρμα και Από Οθόνη σε Οθόνη.

Φέτος θα πάρουν μέρος 93 ελληνικά ντοκιμαντέρ μεγάλου και μικρού μήκους από τα οποία τα 32 θα προβληθούν στο Διεθνές πρόγραμμα. Ειδικότερα στα τρία διαγωνιστικά τμήματα συμμετέχουν διεκδικώντας τα βραβεία, τα εξής ελληνικά ντοκιμαντέρ:

Στο Διεθνές Διαγωνιστικό, «Οι γάμοι της Τήλου» του Παναγιώτη Ευαγγελίδη, το «Fermicidio» της Νίνας Μαρίας Πασχαλίδου και το «Τhe other half» του Γιώργου Μουτάφη.

Στο Newcomers, η «Λιτή αφθονία» της Φραντζέσκας Ρωμανού και του Γιώργου Σαβόγλου, ο «Χειροπαλαιστής» του Γιώργου Γούση και το «Τέλος χρόνου» του Λουκά Παλιοκρασά.

Στο >>Forward, το «Γράμμα στο Νικόλα» της Χαράς Καμιναρά, το «Τελευταίο ταξίδι» του Άρη Χατζηστεφάνου και το «IODINE – Η Ελλάδα στα ερείπια του Μεσολογγίου» του Ορφέα Περετζή.

Στο >>FilmForxard shorts, θα διαγωνιστεί το «Γιώτα Τελεία Ωμέγα» του Αλέξη Αλεξίου.

Στο τμήμα των Ανοιχτών Οριζόντων θα προβληθούν 22 ντοκιμαντέρ, στην Πλατφόρμα 38 ντοκιμαντέρ και στο Από Οθόνη σε Οθόνη 7 ντοκιμαντέρ.

 

Ειδικές προβολές

 

Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από η Μικρασιατική Καταστροφή, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Τραγωδία του Αιγαίου», του πολύ σημαντικού σκηνοθέτη Βασίλη Μάρου, που γύρισε το 1961.

Στο πλαίσιο των Καθολικά Προσβάσιμων Προβολών, θα προβληθεί «Ο μανάβης» του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου, που γυρίστηκε το 2013.

Τέλος, στις 15 Μαρτίου, ημέρα που συμπληρώνονται 79 χρόνια από την αναχώρηση του πρώτου τρένου με Εβραίους της Θεσσαλονίκης με προορισμό το Άουσβιτς, θα προβληθεί «Η πόλη και η πόλη» των Χρήστου Πασσαλή και Σύλλα Τζουμέρκα. Έξι κεφάλαια από τη ζωή και τα δεινά που υπέστη η εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης ενώνονται κινηματογραφικά με την πόλη του σήμερα. Το παρελθόν και το παρόν μιας πόλης συναντιούνται και συγκλίνουν στις ρωγμές της. Μια συμπαραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της Homemade Films, με τη συνεργασία του Φεστιβάλ Kινηματογράφου Θεσσαλονίκης, που υπογράφει η Μαρία Δρανδάκη, ενώ την επιμέλεια έχει ο Ορέστης Ανδρεαδάκης.

 

Οι ξένες ταινίες

 

Φέτος, όπως ανακοίνωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής Ορέστης Ανδρεαδάκης, το πρόγραμμα περιλαμβάνει περισσότερες παγκόσμιες, διεθνείς και ευρωπαϊκές πρεμιέρες από κάθε άλλη χρονιά.

Στο ξένο πρόγραμμα θα δούμε συναρπαστικές ταινίες οι οποίες πραγματεύονται επίκαιρα θέματα της εποχής μας μέσα από μια κριτική και οξυδερκή ματιά. Στο κάθε ένα από τα τρία διαγωνιστικά τμήματα, συμμετέχουν από 12 ταινίες.

Οι ταινίες του Διεθνούς Διαγωνιστικού διεκδικούν τον Χρυσό Αλέξανδρο, καθώς και το Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής. Υπενθυμίζουμε πως το Διεθνές Διαγωνιστικό λειτουργεί και ως «διαβατήριο» για τα Όσκαρ, καθώς η ταινία που θα αποσπάσει τον Χρυσό Αλέξανδρο βρίσκεται αυτόματα στη λίστα προεπιλογής για το Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ.

Επίσης μεγάλο αφιέρωμα στη μετά-πραγματικότητα (post reality), με 10 ταινίες οι οποίες εξερευνούν τις εποχές της εποχής που διανύουμε.

Αφιερώματα στο έργο της Λετονής, Λάιλα Πακάλνινα (19 ταινίες) και της Φιλανδής, Βίλπι Σουούταρι (6 ταινίες).

Ως ταινία έναρξης έχει επιλεγεί το ντοκιμαντέρ «Πώς να επιβιώσετε σε μια πανδημία» του Ντέιβιντ Φρανς, το οποίο θα ανοίξει επίσημα τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ, την Πέμπτη 10 Μαρτίου.

Η αυλαία της διοργάνωσης θα πέσει στις 20 Μαρτίου με την προβολή του ντοκιμαντέρ «Τυφλή φιλοδοξία» των Γουόρκ Ρος και Ρομπ Κόου.

Στράτος Κερσανίδης strakersan@gmail.com
kersanidis.wordpress.com
Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet