Τον περιορισμό του «δανεισμού» ποδοσφαιριστών, πρακτική που χρησιμοποιούν κυρίως οι ισχυροί οικονομικά ποδοσφαιρικοί σύλλογοι, επιδιώκει η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (FIFA) με τους νέους κανόνες που έχει ανακοινώσει. Στόχος να περιορισθεί ο αριθμός των ποδοσφαιριστών που μπορεί να έχει ως δανεικούς ένα σωματείο, καθώς από 2024-25 θα επιτρέπονται το ανώτερο όριο 6 ανά σύλλογο. Θα υπάρξουν αξιοσημείωτες εξαιρέσεις, με ποδοσφαιριστές ηλικίας 21 ετών και κάτω που έχουν εκπαιδευθεί σε συλλόγους, οι οποίοι δεν θα περιλαμβάνονται στο ανώτατο όριο. Η προσπάθεια αυτή της FIFA στοχεύει να σταματήσει το απόθεμα ποδοσφαιριστών και να αποκαταστήσει κάτι πιο κοντά σε «μια ανταγωνιστική ισορροπία».
Οι νέοι κανόνες
Πρώτα έρχεται μια μεταβατική περίοδος από το καλοκαίρι του 2022 και μετά. Κανένας σύλλογος δεν θα επιτρέπεται να έχει περισσότερους από 8 διεθνείς δανεισμούς, πριν ο αριθμός μειωθεί σε 7 για την σαιζόν 2023-24. Σε λιγότερο από τρία χρόνια από τώρα, το όριο θα μειωθεί σε 6 δανεισμούς συνολικά. Οι νέοι κανόνες της FIFA θα ισχύουν μόνο για διεθνείς μεταγραφές, αλλά όλες οι ομοσπονδίες μέλη θα κληθούν να «εφαρμόσουν κανόνες για ένα σύστημα δανεισμού που είναι σύμφωνο με τις αρχές που έχουν θεσπιστεί σε διεθνές επίπεδο» μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.
Στους νέους κανόνες της FIFA περιλαμβάνεται επίσης η απαίτηση για γραπτή συμφωνία που θα καθορίζει τους όρους του δανεισμού. Μαζί με την εισαγωγή των ελάχιστων και μέγιστων όρων δανεισμού (από ένα μεταγραφικό παράθυρο σε ένα έτος), η FIFA θα εισαγάγει επίσης ένα όριο που θα επιτρέπει έως 3 δανεισμούς ανά σεζόν.
Πριν από πέντε χρόνια η Παγκόσμια Ομοσπονδία είχε ανοίξει για πρώτη φορά τη συζήτηση για να περιορίσει τους δανεισμούς παικτών, μιας και έβλεπε πως αρκετές ομάδες είχαν (και έχουν) φτάσει να έχουν δεκάδες δανεικούς, όλων των ηλικιών, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης. Ενδεχομένως αυτό να αποδειχτεί εξαιρετική επιλογή για κάποιον νεαρό και ελπιδοφόρο ποδοσφαιριστή, μεγάλης ομάδας, που θα βρει περισσότερο χρόνο συμμετοχής, αλλά δεν είναι καθόλου εξαιρετική επιλογή, λειτουργώντας πολλές φορές και αρνητικά, για παίκτες, όλων των ηλικιών, που φεύγουν δανεικοί σε ομάδες που δεν έχουν τίποτα να τους προσφέρουν (και αυτοί σε αυτές). Με την πανδημία να έχει πάει πίσω αρκετά το πρότζεκτ της FIFA, η εφαρμογή του θα ξεκινήσει, κλιμακωτά, τον Ιούλιο του 2022 και θα μπει σε πλήρη εφαρμογή, αν δεν αλλάξει κάτι, το 2025. Αυτό που θέλει η FIFA είναι να υπάρχει συγκεκριμένο χρονικό όριο για τον δανεισμό του παίκτη, τερματίζοντας έτσι τους δανεισμούς δύο και περισσότερων ετών.
Επιπλέον, κάθε ομάδα θα μπορεί να δανειστεί και να δανείσει μέχρι τρεις ποδοσφαιριστές σε κάποια άλλη και αναμένεται να υπάρχει μεγάλο πρόστιμο σε περίπτωση νέου δανεισμού. Κανένας παίκτης δεν θα μπορεί να φεύγει δανεικός από την ομάδα Α για να πάει στην ομάδα Β και από εκεί δανεικός -και πάλι- για την ομάδα Γ. Το όριο των δανεικών που θέλει να φτάσει η FIFA, για κάθε ομάδα, για τη σεζόν 2024-2025 είναι οι έξι. Αυτό θα γίνει κλιμακωτά μιας και υπάρχουν ομάδες με τεράστιο αριθμό δανεικών και πρέπει να γίνει ολόκληρος σχεδιασμός για βρεθούν κερδισμένες και αυτές αλλά και οι παίκτες. Το καλοκαίρι του ’23 οι παίκτες θα είναι οχτώ, το καλοκαίρι του ’24 εφτά και το καλοκαίρι του ’25 έξι. Το αρχικό πλάνο είναι το νέο σχέδιο να μπει σε ισχύ για τους διεθνείς δανεισμούς, αλλά σύμφωνα με τη FIFA αυτό θα γίνει, εντός της τριετίας, και από όλες τις ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες για τους, εντός των τειχών, δανεισμούς.
Ο σκοπός
Το κίνητρο πίσω από όλο αυτό αποσκοπεί στο να μειώσει τη συσσώρευση παικτών σε μια ομάδα, βελτιώνοντας παράλληλα τις συνθήκες ανάπτυξης των παικτών. Βλέπουμε ομάδες με δεκάδες δανεικούς, που βάσει του ταλέντου τους δεν πρόκειται ποτέ να φτάσουν στην πρώτη ομάδα, να δίνονται δανεικοί δεξιά κι αριστερά σε μια κατάσταση που δεν βοηθάει ούτε τους παίκτες ούτε την ομάδα. Πολλά υποσχόμενες καριέρες παικτών, σε ομάδες μεσαίας δυναμικότητας, καταστρέφονται επειδή πολύ απλά πολλοί νεαροί παίκτες δεν μπορούν να στεριώσουν πουθενά επειδή δίνονται για πολλά σερί χρόνια δανεικοί. Στόχος των νέων κανόνων είναι να αυξηθεί το κόστος να έχει κάποιος παίκτες με κανονικά συμβόλαια στα τμήματα υποδομής, αναγκάζοντας ουσιαστικά τα κλαμπ να βγάλουν αυτούς τους παίκτες στο μεταγραφικό παζάρι, αν φυσικά βλέπουν πως δεν έχουν το ταλέντο για να βρεθούν στην κανονική ομάδα.
Η FIFA δεν θέλει οι μεγάλοι σύλλογοι να δημιουργούν ομάδες παραρτήματα μέσω του δανεισμού παικτών. Μένει να φανεί αν θα το πετύχει με τους νέους κανονισμούς που ανακοίνωσε!