Πολλοί δήμοι της χώρας συμμετέχουν στο πρόγραμμα της ανακύκλωσης, με τους μπλε κάδους που βλέπουμε σε επιλεγμένα σημεία των δρόμων. Μπορούμε να διαπιστώσουμε κινητικότητα και αύξηση του ενδιαφέροντος των πολιτών γι’ αυτό το θέμα, είμαστε βέβαια ως χώρα αρκετά πίσω σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Κατά καιρούς, όμως, ακούμε διάφορα περίεργα πράγματα σε σχέση με τη διαχείριση της ανακύκλωσης όπως το ότι τα ανακυκλώσιμα υλικά καταλήγουν τελικά να αναμειγνύονται μαζί με τα υπόλοιπα απορρίμματα ή γινόμαστε μάρτυρες πυρκαγιών που προκαλούνται σε χώρους όπου συγκεντρώνονται τα απορρίμματα των μπλε κάδων. Ο πυκνός μαύρος καπνός που σκέπασε περιοχές στην δυτική Θεσσαλονίκη, πριν λίγες μέρες, προήλθε από μια μεγάλη φωτιά που ξέσπασε σε εργοστάσιο επεξεργασίας ανακυκλώσιμων υλικών. Η δημοτική κίνηση «Πόλη Αλλιώς» στον δήμο Νεάπολης – Συκεών αναδεικνύει αυτό το πολύ σημαντικό θέμα με ανακοίνωσή της:

 «Η φωτιά που ξέσπασε πριν λίγες μέρες σε εργοστάσιο ανακυκλώσιμων υλικών στη δυτική Θεσσαλονίκη, αφορά καύση στερεών απορριμμάτων (ιδίως πλαστικών, καλωδίων κ.λ.π.) σε ανοικτό αέρα, που είναι η χειρότερη περίπτωση καύσης αποβλήτων, λόγω της εξαιρετικά υψηλής ποσότητας τοξικών ρύπων που εκπέμπονται στον αέρα και, ως εκ τούτου, διασκορπίζονται στο έδαφος και το νερό. Στους ατμοσφαιρικούς ρύπους που εκπέμπονται κατά τη διάρκεια τέτοιας πυρκαγιάς περιλαμβάνονται διάφορες ανόργανες ενώσεις, σωματίδια, βαρέα μέταλλα και ιδίως οργανικές ενώσεις, όπως διοξίνες και φουράνια, που προκαλούν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία.

Είναι τοξικές ενώσεις και μπορούν να προκαλέσουν μεταλλάξεις και τερατογενέσεις. Είναι πολύ σταθερές στο περιβάλλον και έχει βρεθεί ότι σε περιοχές, όπου εκπέμπονται, διασκορπίζονται στο έδαφος, το νερό και τους βιοτόπους των πληγέντων περιοχών. Το ίδιο φαινόμενο παρουσιάζεται για τους πολυαρωματικούς υδρογονάνθρακες, οι οποίοι είναι καρκινογόνες και μεταλλαξιογόνες ενώσεις.

 Ανάλογη πυρκαγιά συνέβη τον Μάη του 2019 στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών στη Σίνδο. Γενικά οι πυρκαγιές είναι πολύ συχνές (και ύποπτες…) στα ιδιωτικά Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) της χώρας, επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα με επικίνδυνες χημικές ουσίες και αποστερούν από την πόλη ακόμα και τη λιγοστή ανακύκλωση που γίνεται. Είναι σαφές ότι η συμμετοχή των ιδιωτών στη διαχείριση των απορριμμάτων έχει αποτύχει οικτρά. Μία τόσο σοβαρή δημόσια υπόθεση, μπορεί να βασιστεί μόνο σε ένα συνολικό σχεδιασμό και μια δημόσια λειτουργία, με κριτήριο τις ανάγκες της κοινωνίας και τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, και όχι το κέρδος της κάθε εταιρείας και κερδοσκόπου εργολάβου.

 Η εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης, αποκλειστικά δημόσιας και κοινωνικά ελεγχόμενης διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων θα πρέπει να έχει ως πρώτη προτεραιότητα την ριζική μείωση της παραγωγής απορριμμάτων, την επαναχρησιμοποίησή τους, την ανακύκλωση με διαχωρισμό στην πηγή και την κομποστοποίηση του οργανικού τους κλάσματος, έτσι ώστε να απομείνει ένα μικρό κλάσμα αποβλήτων για τον χώρο υγειονομικής ταφής. Διαφορετικά, τέτοια ατυχήματα ρύπανσης θα είναι αναπόφευκτα και θα θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των κατοίκων.

 Ως «Πόλη Αλλιώς» θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέσα κι έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο για ένα ριζικά διαφορετικό μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων που θα εξασφαλίζει τόσο την έγκαιρη, φτηνή και ασφαλή συγκομιδή, όσο και την απόθεση των υπολειμμάτων με κοινωνική και περιβαλλοντική δικαιοσύνη.

- Ενάντια στις μεγάλες μπίζνες για τα σκουπίδια και τα σχέδια για την καρκινογόνα καύση.

- Ενάντια στην δημοτική αρχή που είναι φανατικός υπέρμαχος της».

Πρόσφατα άρθρα ( Δαιμονικά )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet