Παράταση έως το τέλος του 2022 δίνεται τελικώς στο πρόγραμμα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των προσφύγων στις δομές φιλοξενίας. Το πρόγραμμα «PHILOS 2» επρόκειτο να τερματιστεί στις 28/02/2022, αφήνοντας ιατρικά απροστάτευτους τους προσφυγικούς πληθυσμούς που διαμένουν στα κλειστά Κέντρα Φιλοξενίας Προσφύγων Μεταναστών (ΚΦΠΜ) και Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ). Μετά τις αντιδράσεις των 670 συμβασιούχων εργαζομένων και της αντιπολίτευσης, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε στις 25/02 πως «έχει προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη υλοποίηση του προγράμματος».

Η ιατρός και αντιπρόεδρος σωματείου εργαζομένων του ΕΟΔΥ, Ελένη Μπέλα τόνισε στην «Εποχή» πως οι εργαζόμενοι έως και την τελευταία στιγμή δεν γνώριζαν εάν θα συνεχιστεί το πρόγραμμα ή αν δεν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις τους. «Είχαμε μια αίσθηση πως δεν ενδιαφέρει αυτό το πρόγραμμα. Σε επίσημη συνάντηση που είχε ο πρόεδρος μας με τη διοίκηση, ειπώθηκε ότι θα δοθεί μια παράταση για να υπάρξει ομαλή μετάβαση του έργου που θα το πάρουν οι περιφέρειες. Οι περιφέρειες δεν προχωρούν σε κάποια προκήρυξη για να καλυφθεί η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των προσφύγων και φαίνεται ότι αδυνατούν κιόλας να το καλύψουν εν τω συνόλω», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Παρά την παράταση του προγράμματος, τα προβλήματα είναι αρκετά και δεν παρέχονται κίνητρα σε νέους γιατρούς για να εργαστούν. Έλλειψη προσωπικού, καθηλωμένες αμοιβές στην κατώτερη βαθμίδα της μισθολογικής κατάταξης ιατρών, δίχως να αναγνωρίζεται μισθολογικά η ιατρική ειδικότητα και η προϋπηρεσία. Ανασφάλεια στην ανανέωση των συμβάσεων, απουσία υλικοτεχνικού εξοπλισμού. Μερικά μόνο από τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα εργαζόμενα άτομα στο PHILOS, εν μέσω πανδημίας.

«Τρία camps στην Κεντρική Μακεδονία είναι χωρίς γιατρό αυτή τη στιγμή. Έγινε μία προσπάθεια να καλυφθούν τα κενά με προκήρυξη από τον ΕΟΔΥ, με γιατρούς με συμβάσεις έργου –με μπλοκάκι δηλαδή. Πάλι δεν καλύφθηκαν».

Στα ΚΦΠΜ και τα ΚΥΤ «χρειαζόμαστε υλικοτεχνική υποδομή. Υλικό ιατρικό, φαρμακευτικό. Δεν έχουμε συνήθως ούτε για τα επείγοντα. Δεν έχουμε υπολογιστές, τηλέφωνα, εκτυπωτές. Στην αρχική προκήρυξη περιλαμβάνονταν πληρώματα ασθενοφόρων και ασθενοφόρα για μετακίνηση σε νοσοκομείο, για δευτεροβάθμια περίθαλψη. Αυτό δεν έγινε ποτέ, στα περισσότερα ΚΦΠΜ και ΚΥΤ δεν υπάρχει ασθενοφόρο ούτε όχημα μετακίνησης», αναφέρει η αντιπρόεδρος του Σωματείου.

Η έλλειψη προσωπικού θέτει εμπόδια και στην πορεία εμβολιασμού. «Οι ωφελούμενοι θέλουν να εμβολιαστούν. Η κάλυψη είναι ανάλογη του γενικού πληθυσμού. Η πρόσβαση γίνεται δύσκολη, γιατί χρειάζεται προσωπικό και καλύπτεται από προσωπικό του PHILOS. Στα Διαβατά, άτομα από το PHILOS πηγαίνουν με τους αριθμούς προσωρινής ασφάλισης των ωφελούμενων και κλείνουν ραντεβού στα ΚΕΠ. Και αυτό έχει γίνει με πρωτοβουλία των εργαζομένων για να λύσουμε το θέμα».

Η Ελένη Μπέλα αναφέρει πως «το αρχικό πρόγραμμα (PHILOS 2) είναι ένα εμπνευσμένο πρόγραμμα. Είχε προκηρυχθεί το 2018, οι πρώτες θέσεις καλύφθηκαν τον Μάιο του 2019 και προσλήψεις γινόταν μέχρι το τέλος του 2020. Άργησαν πάρα πολύ οι διορισμοί. Κάλυπτε το θέμα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στα camps και ΚΥΤ και είχε και εργαζόμενους στο ΕΣΥ, προσπαθώντας να ισορροπήσει την αυξημένη ζήτηση».

Σε περίπτωση που δεν δινόταν η παράταση του προγράμματος, τα ΚΦΠΜ θα ήταν «χωρίς γιατρούς, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας». Με ό,τι αυτό θα σήμαινε για την υγεία των προσφύγων, εν καιρώ πανδημίας.

Υπενθυμίζεται πως λίγα εικοσιτετράωρα μετά τη νίκη της ΝΔ στις εκλογές του Ιουλίου 2019, ο τότε υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης πάγωσε την χορήγηση ΑΜΚΑ σε αιτούντες άσυλο, εμποδίζοντας την πρόσβαση τους στο ΕΣΥ. Εννιά μήνες μετά, τον Απρίλιο του 2020, και ενώ είχε ξεσπάσει η πανδημία COVID–19, η κυβέρνηση κλήθηκε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που η ίδια είχε δημιουργήσει. Έθεσε σε εφαρμογή την απόδοση του Προσωρινού Αριθμού Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (ΠΑΑΥΠΑ). Όμως, έως και σήμερα ο συγκεκριμένος αριθμός απενεργοποιείται κάθε έξι μήνες, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται γραφειοκρατικά κωλύματα.

«Για κάποιο διάστημα όντως υπήρχε ένα κενό. Δεν είχαν αριθμό ασφάλισης. Ο ΠΑΑΥΠΑ απενεργοποιείται στο εξάμηνο και πρέπει να επανενεργοποιηθεί. Δεν έχουμε κατανοήσει για ποιο λόγο γίνεται αυτό. Έχουμε προβλήματα και στη συνταγογράφηση και στα πιστοποιητικά εμβολιασμού. Είναι πολύ δύσκολη η γραφειοκρατία», εξηγεί η Ε. Μπέλα.

Ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Ψυχογιός καταγγέλλει την «πολιτική επιλογή της κυβέρνησης της ΝΔ να μην κατοχυρώνει, όπως επιτάσσουν οι διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, οι συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την προστασία προσφύγων και μεταναστών, αλλά και οι ίδιες οι ανθρωπιστικές αξίες, την πρόσβαση στην υγεία για όλους. Το κάνει αυτό, μάλιστα, χάνοντας και τους ευρωπαϊκούς πόρους του προγράμματος». Ενώ καλεί τη ΝΔ να «διασφαλίσει την ομαλή συνέχιση του προγράμματος, τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα του προσωπικού και, κυρίως, την ισότιμη υγειονομική κάλυψη μιας ομάδας ειδικής ευαλωτότητας. Όχι μόνο για να μην είναι κανένας "αόρατος", αλλά και για λόγους δημόσιας υγείας».

Πρόσφατα άρθρα ( Κοινωνία )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet