Ποια είναι η θέση του κόμματός σας στο ζήτημα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία;

Η ρωσική εισβολή είναι στην πραγματικότητα ένας επιθετικός πόλεμος, ο οποίος μπορεί να θεωρηθεί τομή για την πολιτική στην Ευρώπη.

 

Η επέκταση του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη έχει παίξει κάποιο ρόλο σ’ αυτήν την απαράδεκτη και απολύτως καταδικαστέα πολεμική πράξη;

Φυσικά. Αλλά τώρα δεν είναι η ώρα να προβληματιστούμε τόσο πολύ γι’ αυτό το ζήτημα∙ αυτό που μας απασχολεί περισσότερο είναι οι εθνικιστικές και ηγεμονικές απόψεις του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος αποφάσισε μόνος του ότι μια κυρίαρχη χώρα, πλήρες μέλος των Ηνωμένων Εθνών, πρέπει να εξαφανιστεί από τον χάρτη. Είχαμε κάποιες ψευδαισθήσεις για τον Πούτιν και την εξωτερική του πολιτική, και αυτό είναι κάτι που πρέπει να μας προβληματίσει σοβαρά.

 

Θεωρείτε ότι οι κυρώσεις στην Ρωσία και η αποστολή στρατιωτικού υλικού στον ουκρανικό στρατό θα συμβάλουν στην ειρήνευση στην περιοχή ή θα υποδαυλίσουν περισσότερο την ένταση;

Η αντίσταση της Ουκρανίας εδράζεται σαφώς στο άρθρο 51 της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών. Αλλά η αποστολή όπλων σε μια εμπόλεμη ζώνη είναι πάντοτε ένα ζήτημα δύσκολο για την Αριστερά – αυτό σε συνδυασμό με την ιδιαίτερη γερμανική ιστορία με οδηγεί στο συμπέρασμα ότι τουλάχιστον η Γερμανία δεν πρέπει να παραδώσει οπλισμό στην Ουκρανία. Είμαστε κατά των κυρώσεων που στοχεύουν τους απλούς ανθρώπους στη Ρωσία, αλλά υπέρ των κυρώσεων που έχουν στόχο τους ολιγάρχες της χώρας.

 

Με ποιο σκεπτικό καταψηφίσατε στο κοινοβούλιο την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών της γερμανικής κυβέρνησης;

Με την επιπλέον αύξηση των στρατιωτικών δαπανών κατά 100 δισεκατομμύρια ευρώ η Γερμανία θα καταλάβει την τρίτη θέση στον παγκόσμιο πίνακα των στρατιωτικών δαπανών. Αυτό είναι απαράδεκτο. Τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ δαπανούν ένα τετράκις εκατομμύριο δολάρια, ενώ η αντίστοιχη δαπάνη της Ρωσίας είναι 60 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά παρόλα αυτά δεν υπάρχει «ασφάλεια». Επιπλέον, αυτή η αύξηση βλάπτει τη γερμανική κοινωνία: οι στρατιωτικές δαπάνες θα χρηματοδοτηθούν πιθανότατα με περικοπές στον κοινωνικό τομέα. Θεωρώ, λοιπόν, ότι υπήρχαν πολύ σοβαροί λόγοι για τους οποίους καταλήξαμε σ’ αυτήν την απόφαση.

 

Φαίνεται ότι αυτή τη φορά η Ευρωπαϊκή Ένωση ακολουθεί πιστά, χωρίς καμία διαφοροποίηση από τις χώρες-μέλη, την επιθετική εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Πιστεύετε ότι η ειρήνη και η ασφάλεια στην Ευρώπη και στον κόσμο θα επιτευχθεί με τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού στρατού ή με κάποιον άλλον τρόπο;

Όπως ανέφερα προηγουμένως σε σχέση με τις υπερβολικές στρατιωτικές δαπάνες του ΝΑΤΟ, δεν πιστεύω ότι η αύξησή τους θα συμβάλει στην παγκόσμια ειρήνη. Το  καθήκον της Αριστεράς είναι να προτείνει τρόπους εξόδου από τη στρατιωτική λογική, που μπορεί να ηγεμονεύσει το επόμενο διάστημα. Ο πόλεμος είναι πάντα αποτέλεσμα της αποτυχίας της πολιτικής και γι’ αυτό πρέπει να ενισχύσουμε τις δυνάμεις της συμφιλίωσης και τις φωνές των απλών ανθρώπων, που δεν θέλουν πολέμους. Αλλά και το διεθνές δίκαιο δεν επιτρέπει τον πόλεμο. Έτσι, στην περίπτωση που όλες οι πολιτικές δυνάμεις τείνουν περισσότερο ή λιγότερο να θεωρούν τον πόλεμο ως μέσο πολιτικής, είναι ακόμη πιο σημαντικό για την Αριστερά να διατηρήσει τη δέσμευσή της για μια πολιτική ειρήνης, που θα συμβάλει στη μείωση των στρατιωτικών δαπανών.

 

Η Σούζαν Χένινγκ-Βέλσοου είναι συμπρόεδρος του γερμανικού κόμματος «Die Linke».

Πρόσφατα άρθρα ( Ευρώπη )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet