Με τις δημοσκοπήσεις να δίνουν στον Ντόμπριτσα Βεσελίνοβιτς ποσοστά κοντά στο 15%, θα γίνουν στις 3 Απριλίου οι δημοτικές στο Βελιγράδι (σημ: την ίδια ημέρα γίνονται και οι βουλευτικές εκλογές στην Σερβία). Ο Βεσελίνοβιτς είναι επικεφαλής του κινήματος Ne davimo Beograd (Μην αφήνετε το Βελιγράδι να πνιγεί), που δημιουργήθηκε το 2015 και έχει δώσει πολλούς αγώνες για την προστασία του Δούναβη και του αστικού περιβάλλοντος της πόλης και η υποψηφιότητά του υποστηρίζεται από τον Moramo (Πρέπει), έναν κοκκινοπράσινο συνασπισμό διαφόρων κομμάτων και οργανώσεων που δημιουργήθηκε τον Ιανουάριο, καθώς και από πολλά κινήματα πόλης.

 

 

Αρχικά να μιλήσουμε για την υποψηφιότητά σου. Πώς προέκυψε και τι σηματοδοτεί;

Είναι μεγάλη μου τιμή που θα εκπροσωπήσω το κίνημα Ne davimo Beograd και τον συνασπισμό Moramo ως υποψήφιος δήμαρχος. Τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια συμμετέχω με τους πολίτες του Βελιγραδίου στην προστασία του δημόσιου συμφέροντος. Τώρα έχουμε τη γνώση, τη δύναμη και πολλούς νέους ανθρώπους για να μεταφέρουμε την εμπειρία μας στους θεσμούς. Προσωπικά πιστεύω ότι προσφέρουμε έναν νέο τρόπο για να κάνουμε πολιτική, είναι ένα όραμα που αντιπροσωπεύει ένα μέλλον το οποίο πρέπει να είναι μια πράσινο, αλληλέγγυο, κοινωνικά δίκαιο και χωρίς αποκλεισμούς στην πόλη. Διεκδικούμε μια πόλη όπου μαζί με τους πολίτες θα παίρνουμε τις αποφάσεις.

 

Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα το Βελιγράδι;

Πιστεύω ότι το Βελιγράδι αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα με την υπόλοιπη Σερβία. Ζούμε σε μια κατάσταση όπου οι πολίτες δεν ερωτούνται για τα θέματα που τους επηρεάζουν, ούτε συμμετέχουν στη λήψη των αποφάσεων. Για πολλά χρόνια στον δήμο έχουν παρθεί αποφάσεις που δεν περιλαμβάνουν το δημόσιο συμφέρον, που παραμελούν τα περιβαλλοντικά προβλήματα και δεν ενισχύουν την αλληλεγγύη. Το κίνημα Ne davimo Beograd μέσα σε επτά χρόνια αγώνα απέδειξε ότι η πολιτική μπορεί να είναι διαφορετική, ότι μπορούμε να αναπνέουμε καθαρό αέρα, να έχουμε καλύτερες μεταφορές και κοινωνική αλληλεγγύη ως κατευθυντήριες αρχές.

 

Ποια είναι τα κύρια σημεία στο πρόγραμμά σας;

Τα σημαντικότερα θέματα που καλύπτει το πρόγραμμά μας είναι τα αυξανόμενα προβλήματα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, της κυκλοφοριακής συμφόρησης και των κοινωνικών ανισοτήτων. Θέλουμε μια νέα προσέγγιση στις δημόσιες υπηρεσίες, που πρέπει να είναι διαθέσιμες, οικονομικά προσιτές και ποιοτικές για όλους τους πολίτες. Επίσης, προτεραιότητά μας είναι να συμπεριλάβουμε τους πολίτες στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων. Ξεκινήσαμε ως ένα κίνημα που ήταν ενάντια στον τρόπο ανάπτυξης της πόλης μας, επομένως θέλουμε να δείξουμε ότι μπορούμε να αναπτύξουμε το Βελιγράδι πάνω σε μια διαφορετική βάση, συμπεριλαμβανομένων των οικολογικών, οικονομικών, έμφυλων και όλων των άλλων προοπτικών στη χάραξη πολιτικής.

 

Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας στα θέματα κοινωνικής πολιτικής και τι περιθώρια έχουν σήμερα οι δήμοι στην Σερβία για να κάνουν κοινωνική πολιτική;

Τα βασικά πολιτικά ερωτήματα είναι αν μπορούμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια από τη δουλειά μας, αν έχουμε στέγη πάνω από το κεφάλι μας, αν υπάρχει υγειονομική περίθαλψη και ποιοτική εκπαίδευση για όλους, αν ο αέρας είναι επικίνδυνος ή αν μπορούμε να ζήσουμε τη ζωή μας στο έπακρο. Αυτά είναι ζητήματα που πρέπει να λύσουμε άμεσα και από τα οποία εξαρτάται η επίλυση όλων των άλλων προβλημάτων. Στο πρόγραμμά μας λέμε ότι ο δήμος του Βελιγραδίου, ως εργοδότης, πρέπει να θέσει ένα δεσμευτικό πλαίσιο για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων στις δημοτικές υπηρεσίες και τις επιχειρήσεις της πόλης, καθώς και για τους προμηθευτές. Επίσης θα εργαστούμε για τον κοινωνικό διάλογο και την υπογραφή κλαδικών συλλογικών συμβάσεων σε επίπεδο πόλης, θα ενθαρρύνουμε την αυτοαπασχόληση και την ίδρυση συνεταιρισμών, θα επιβάλουμε φόρο στα διαμερίσματα που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα προωθήσουμε φορολογικές ελαφρύνσεις για οικογενειακές κατοικίες και θα αναπτύξουμε προγράμματα στήριξης της στέγασης. Στο πρόγραμμά μας περιλαμβάνεται επίσης η αποκέντρωση, γιατί βλέπουμε ότι οι δήμοι σήμερα δεν έχουν αρκετό χώρο και πόρους επειδή όλα είναι συγκεντρωτικά. Από αυτή την άποψη, οι δυνατότητες που έχουν οι δήμοι για κοινωνική πολιτική στην Σερβία είναι πολύ περιορισμένες.

 

Πώς αποτιμάς τη θητεία του σημερινού δημάρχου Ζόραν Ραντόζισιτς; (σημ: υποστηρίχτηκε από το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα του Αλεξάνταρ Βούτσιτς). Ποια είναι η κριτική που του κάνεις;

Ο Ζόραν Ραντόζισιτς ήταν απλώς μια μαριονέτα, οπότε μπορώ να τον επικρίνω, με την έννοια ότι δεν στάθηκε στο ύψος που απαιτεί ο ρόλος του, ότι δεν δούλεψε για την πόλη και ότι δεν πήρε αποφάσεις που ήταν διαφορετικές από τις οδηγίες του κόμματός του. Η θητεία του σημαδεύτηκε από τα προβλήματα, όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση, που δεν προσπάθησε καν να επιλύσει, από αποφάσεις και έργα που ωφέλησαν τις ελίτ που συνδέονται με το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα και από τη σοβαρή υποβάθμιση των δημοκρατικών διαδικασιών. Ήταν, λοιπόν, μόνο ένας από τους πολλούς που συμμετείχαν στην κατάληψη αυτής της πόλης, την οποία θέλουμε στις 3 Απριλίου να την απελευθερώσουμε, να σταματήσουμε όλα τα καταστροφικά έργα, να την κάνουμε πράσινη και αλληλέγγυα και το Βελιγράδι να γίνει μια πόλη που να είναι για όλους.

Δημήτρης Γκιβίσης Περισσότερα Άρθρα
Tags:
Πρόσφατα άρθρα ( Ευρώπη )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet