Ο Γιώργος Κοντραφούρης μας μυεί στον κόσμο του Bill Evans

 

Ο Γιώργος Κοντραφούρης είναι κορυφαίος έλληνας πιανίστας της τζαζ, οργανίστας και δάσκαλος με διεθνή αναγνώριση, πλούσια δισκογραφία και αναρίθμητες συνεργασίες με μουσικούς από όλο τον κόσμο και από διαφορετικά είδη μουσικής, όπως οι: Ralph Peterson Jr, Lou Donaldson, Bob Brozman, David Liebman, Benny Golson, Sheila Jordan, Houston Pearson, κ.ά. Η καλλιτεχνική του παραγωγή περιλαμβάνει τζαζ μουσική, μπλουζ, ελληνική μουσική, ποίηση καθώς και αυτοσχεδιασμούς. Είναι καθηγητής τζαζ πιάνου και οργάνου στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, έχει διδάξει στο Ωδείο Athenaeum και στην Ακαδημία Sibelius στη Φινλανδία, ενώ έχει δώσει πλήθος σεμιναρίων σε διάφορες σχολές στην Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Ινδονησία και την Εσθονία.

Είναι λάτρης της κλασικής μουσικής, τον κέρδισε όμως η τζαζ και όπως λέει και ο ίδιος: «Είμαι λάτρης και των δύο ειδών. Απλώς δεν μπορείς να τα κάνεις όλα.» Στην ερώτηση πώς έγινε η μετάβαση από το κλασικό πιάνο στην τζαζ, απαντά: «Είμαι της γενιάς που όταν ήμουν μικρός έκανα κλασικό πιάνο, επειδή ήθελαν οι γονείς, στην εφηβεία άρχισα να παίζω ροκ, επειδή ήθελα εγώ και ήθελα να παίζω και με άλλους. Μετά το ροκ ήρθε το μπλουζ και από το μπλουζ στην τζαζ. Τώρα πλέον δεν έχει σημασία το είδος, απλώς είμαι χαρούμενος που μπορώ και παίζω ακόμη.» Όσο για το πού βρίσκεται σήμερα η ελληνική τζαζ σκηνή μας είπε: «Νομίζω ότι βρίσκεται σε πάρα πολύ καλό σημείο και είναι πιο εξωστρεφής από ποτέ. Πιστεύω ότι θα έρθουν και ακόμη καλύτερες μέρες. Πρόσφατα κυκλοφόρησε η νέα δισκογραφική του δουλειά από την Irida Jazz με τον τίτλο George Kontrafouris Trio “Tribute to Bill Evans”.»

Ο Μπιλ Έβανς θεωρήθηκε ο πιο σημαντικός πιανίστας τζαζ της γενιάς του και ήταν τεράστια επιρροή σε νεότερους ερμηνευτές όπως οι Chick Corea, Keith Jarret και Herbie Hancock. Η εμφάνισή του, στα τέλη της δεκαετίας του ’50, εισήγαγε νέα διάσταση στην τζαζ μουσική. Σπουδαίος συνθέτης με στέρεη κλασική μουσική παιδεία, συνέθεσε μερικά από τα πιο σπουδαία κομμάτια του 20ού αιώνα και για πολλούς επαναπροσδιόρισε την ιδέα της τζαζ μουσικής. Πέθαινε ξαφνικά το 1980. Το τζαζ τρίο Γιώργος Κοντραφούρης στο πιάνο, Κίμωνας Καρούτζο στο κοντραμπάσο και Ιάσονας Γουάστωρ στα κρουστά, στο «Tribute to Bill Evans» επιλέγουν να αναδημιουργήσουν και να ερμηνεύσουν έργα του, ως φόρο τιμής σε αυτόν. Και βέβαια στην επίκαιρη ερώτησή μας τι σημαίνει για αυτόν ο Μπιλ Έβανς μας είπε: «Από τους πρώτους πιανίστες που με έκαναν να στραφώ στην τζαζ. Ο δάσκαλός μου, Μάρκος Αλεξίου, του είχε ιδιαίτερη αδυναμία και τον ανέφερε συνέχεια σε μένα, καθώς και διάφοροι φίλοι μου μου έγραφαν κασέτες με δίσκους του Bill Evans όταν πήγαινα στο λύκειο. Άρα, ο Bill Evans και ο McCoy Tyner ήταν από τους πρώτους ήρωές μου στο τζαζ πιάνο.»

Την Πέμπτη 17 Μαρτίου, στις 8.30μμ, στην αίθουσα διδασκαλίας του Μεγάρου Μουσικής, ο Γιώργος Κοντραφούρης παρουσιάζει με το τρίο του τα έργα του «Tribute to Bill Evans», μοιράζεται μαζί μας τα μονοπάτια που τον οδήγησαν στο έργο του ιδιοφυούς αμερικανού πιανίστα και συνθέτη Bill Evans (1929-1980) και μας μυεί διεξοδικά στον κόσμο του. Θα προλογίσουν: ο μουσικογράφος, κριτικός, ερευνητής και συγγραφέας Θωμάς Ταμβάκος, ο συνθέτης και καθηγητής σύνθεσης του Ιονίου Μουσικού Πανεπιστημίου Δημήτρης Μαραγκόπουλος, ο δημοσιογράφος και μουσικός παραγωγός Δημήτρης Τρίκας, η εκπρόσωπος της Irida Jazz και μουσικολόγος Δήμητρα Καραμπεροπούλου. Παίζουν: Βασίλης Κουτσονάνος κοντραμπάσο, Παναγιώτης Θέμας τύμπανα.

 

Λιάνα Μαλανδρενιώτη Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet