George Kontrafouris Trio

«Tribute to Bill Evans»

Irida Jazz

 

Δύο σημαντικές μουσικές προσωπικότητες, από διαφορετικές ηπείρους, με δύο διαφορετικές κουλτούρες, σε δύο διαφορετικές εποχές συνδιαλέγονται σε αυτό το CD και με όχημα την κοινή αγάπη τους για την τζαζ μας οδηγούν στα γοητευτικά μονοπάτια της.

Και ενώ ο τίτλος δηλώνει πως πρόκειται για ένα φόρο τιμής από τον Γιώργο Κοντραφούρη στον Μπίλ Έβανς (1929-1980) εγώ θα έδινα τον τίτλο Conversations with Bill Evans, παραφράζοντας το εκπληκτικό Conversations with Myself που ηχογράφησε ο Εβανς το 1963, αναδημιουργώντας «πάνω» από ήδη ηχογραφημένες συνθέσεις του. Ο Έβανς υπήρξε από τις εμβληματικές μουσικές προσωπικότητες που διέπρεψαν στο χώρο της τζαζ, ανιχνεύοντας τις δημιουργικές παραμέτρους ανάμεσα στην κλασική μουσική και στην τζαζ και διακρίθηκε ως ένας σπουδαίος συνθέτης, με στέρεη κλασική μουσική παιδεία, επιρροές της οποίας είναι εμφανείς στο συνθετικό του έργο, γεγονός που θεωρητικά τον κατατάσσει στο περίφημο «τρίτο ρεύμα», για τη συγχώνευση της ευρωπαϊκής μουσικής με την τζαζ. Όμως οι συνθέσεις του, προσαρμοσμένες στο δικό του στιλ παιξίματος, αποτελούν ιδιαίτερη πρόκληση για τους εκτελεστές, γι’ αυτό ελάχιστες μπήκαν στο ρεπερτόριο της τζαζ. Ο Γιώργος Κοντραφούρης έχοντας μαζί του δύο εξέχοντες νέους μουσικούς με βάση τους τη Νέα Υόρκη, τον κοντραμπασίστα Κίμωνα Καρούτζο και τον κρουστό Ιάσονα Γουάστωρ, τολμά να μας παρουσιάσει στην παρούσα ηχογράφηση επιλογές από την τζαζ σουίτα: Solo-In memory of my father, έργο αναφοράς για την εργογραφία της τζαζ. Και όπως μας πληροφορεί ο μουσικός ερευνητής Θωμάς Ταμβάκος στο ένθετο του δίσκου, το έργο αυτό, μέχρι τις μέρες μας, ως “ιερό κειμήλιο” δεν προσεγγίστηκε ερμηνευτικά και δισκογραφικά από άλλους μουσικούς είτε της τζαζ είτε της λόγιας μουσικής. Μετά από πενήντα πέντε χρόνια το κλασικό τζαζ τρίο Κοντραφούρης - Καρούτζος - Γουάστωρ μελετούν τον ελκυστικό μουσικό κόσμο του Έβανς και μας προσφέρουν μια σπάνια ακουστική εμπειρία.

Στο ηχογράφημα περιέχονται επιλογές κομματιών από την τζαζ σουίτα σόλο «In memory of my father» (Prologue, Story, Turn of the Stars, Epilogue) διάρκειας 14 λεπτών, με αναφορές στον Σοπέν, στον Σατί και στον Ραβέλ, ήρεμα, γαλήνια, μελαγχολικά, στο κλίμα, στην αισθητική και στην ποιητική διάσταση της μουσικής, επισφραγίζουν τη φήμη του Έβανς ως ποιητή των ήχων. Το τρίο παίζει με τον δικό του άρτιο τρόπο αποδίδοντας τον ρυθμό και την αρμονία των κομματιών με συναίσθημα και εμφανή σεβασμό στον δημιουργό τους. Το «Time Remembered» είναι ένα ξεχωριστό κομμάτι που ο Έβανς το συνέθεσε το 1966 και το αφιέρωσε στους Ντεμπισί και στον Φορέ καθώς ήταν λάτρης του γαλλικού εμπρεσιονισμού. Η αναδημιουργία και η εκτέλεσή του εμβαθύνουν και κατανοούν το εσωτερικό άκουσμα, τον στοχασμό και την ονειροπόλα διάθεση του Έβανς. Στις επιλογές του δίσκου υπάρχει και η σύνθεση «Gary’s Waltz» του συνθέτη Gary McFarland που ο Μπιλ Εβανς αγαπούσε ιδιαίτερα και την είχε σταθερά στο ρεπερτόριό του. Το τρίο ακολούθησε την αισθητική και το πνεύμα της δημιουργικής τζαζ, εμβάθυνε στις μουσικές απόψεις του Μπιλ Έβανς και αναμετρήθηκε με τον θρύλο του. Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη μουσική κατάθεση και ένα σπάνιο απόκτημα της τζαζ δισκοθήκης μας. Συγχαρητήρια για το αποτέλεσμα και την τόλμη του εγχειρήματος.

Κυκλοφορεί από την Irida Jazz.

Καλή σας ακρόαση.

 

Λιάνα Μαλανδρενιώτη Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet