Στις 22 Φεβρουαρίου ήλθε η ώρα του φεμινιστικού - γυναικείου κινήματος και στην Κολομβία  να πανηγυρίσει για την αναγνώριση, επιτέλους, των σεξουαλικών και αναπαραγωγικών δικαιωμάτων των γυναικών. Την απόφαση για την αποποινικοποίηση της έκτρωσης μέχρι την 24η βδομάδα εγκυμοσύνης πήρε το Συνταγματικό Δικαστήριο μετά από προσφυγή φεμινιστικών ομάδων, αφού η Βουλή και η Γερουσία καταψήφιζαν σχετικά νομοσχέδια. Αγώνες πολλών χρόνων δικαιώνονται και εκατοντάδες γυναίκες, αλλά και άντρες, πανηγυρίζουν στους κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας και άλλων πόλεων για αυτήν την ιστορική απόφαση.

 

Συνοπτικό χρονικό των αγώνων

 

Από τη δεκαετία του ’80 ξεκινούν οι αγώνες γυναικών για τη νομιμοποίηση της έκτρωσης που αυξάνονται συνεχώς όπως και οι θάνατοι, των  φτωχών ιδιαίτερα, γυναικών. Την εικοσαετία 1980 - 1990 τουλάχιστον επτά σχετικά νομοσχέδια που κατατέθηκαν στη Βουλή κατέληξαν στο αρχείο.

Με το πέρασμα των χρόνων το φεμινιστικό κίνημα δυναμώνει και ταυτόχρονα αποδυναμώνεται η εξουσία της Εκκλησίας. Το 2006, η τακτική του κινήματος αλλάζει: εγκαταλείπουν τις προσπάθειες νομοθετικής ρύθμισης από τη Βουλή και στρέφονται προς το Συνταγματικό Δικαστήριο, όπου έχουν την πρώτη τους νίκη. Το Δικαστήριο νομιμοποιεί την έκτρωση σε τρεις περιπτώσεις (σοβαρός κίνδυνος για τη σωματική ή ψυχική  υγεία της γυναίκας, βιασμός ή αιμομιξία, πολύ σοβαρή δυσμορφία του εμβρύου) και το κίνημα αναθαρρεύει.

Τα τελευταία χρόνια, όπως και σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, το φεμινιστικό κίνημα και ιδιαίτερα οι νεαρές γυναίκες συμπρωταγωνιστούν  στους μαζικούς και δυναμικούς αγώνες - ξεσηκωμούς  που διεξάγονται στην Κολομβία και αντιστέκονται στην βάναυση κρατική καταστολή.

 

Ο αγώνας συνεχίζεται

 

Μετά την απόφαση για αποποινικοποίηση της έκτρωσης ξεκινά ο αγώνας για να γίνει αυτή αποδεκτή στην πράξη από το σύστημα υγείας. Ο κίνδυνος  να μείνει στα χαρτιά το δικαίωμα των γυναικών στην έκτρωση είναι υπαρκτό και μεγεθύνεται από την άμεση και δημόσια έκφραση της διαφωνίας με την απόφαση του προέδρου της χώρας. Ήδη υπάρχει κινητικότητα των γιατρών για επίκληση λόγων συνείδησης ώστε να μην αναλαμβάνουν εκτρώσεις.

Η διαδρομή φαίνεται ότι θα είναι δύσβατη. Ας ελπίσουμε ότι οι προεδρικές εκλογές  που διεξάγονται σε λίγους μήνες (29 Μαΐου) θα την κάνουν πιο βατή.

Πρόσφατα άρθρα ( Λατινική Αμερική )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet