Την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί, ύστερα από πρωτοβουλία του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν συνάντηση με τον έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην Ιστανμπούλ. Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση μετά από δύο χρόνια και κατόπιν πολλών εντάσεων, με αποκορύφωμα το αδιέξοδο στις διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Έρχεται, μάλιστα, μετά από την πρωτοβουλία του Ερντογάν για τριμερείς διαπραγματεύσεις με Ουκρανία και Ρωσία για ειρηνευτική λύση του πολέμου.

Είναι μία σαφής προσπάθεια του τούρκου προέδρου να ξαναβρεθεί στο κάδρο, να λήξει τις φημολογίες για πολιτική απομόνωση –που ενισχύουν συνεχώς τα ελληνικά μίντια- και να αποκτήσει στρατηγικό ρόλο στις διεθνείς εξελίξεις ως φιλειρηνική δύναμη. Για την Ελλάδα είναι μια ευκαιρία –ειδικά σε μία περίοδο παγκόσμιας αποσταθεροποίησης- να ξεκινήσει ένας ουσιαστικός διάλογος με τη γείτονα χώρα, που θα κατευνάσει τις εντάσεις και θα επιχειρήσει να επιλύσει ζητήματα όπως η προσφυγή στη Χάγη για υφαλοκρηπίδια/ΑΟΖ. Για την ελληνική κυβέρνηση, από την άλλη, είναι μια ευκαιρία να δείξει διάθεση διαλόγου και να παίξει το χαρτί της «σταθερότητας», που φαίνεται ότι θα είναι το προεκλογικό της μότο. Να δείξει δηλαδή –ανεξαρτήτως έκβασης- πως η κυβέρνηση της ΝΔ είναι εκείνη που μπορεί να λύσει το γόρδιο δεσμό των ελληνοτουρκικών, ακόμα και αν δεν προσφέρει καμία λύση. Πρόκειται, επίσης, για διόρθωση γραμμής, ύστερα από την ακραία στάση της ελληνικής πλευράς να συμπαραταχθεί με τις πιο φιλοπόλεμες πλευρές της Δύσης και την πίεση που δέχτηκε από την αντιπολίτευση.

Την ίδια ώρα που οι επιτυχίες της τουρκικής διπλωματίας είναι εμφανείς, ο έλληνας πρωθυπουργός φαίνεται να πηγαίνει στην συνάντηση χωρίς ατζέντα. Από όσα έχουν γίνει γνωστά, η τουρκική πλευρά προσέρχεται με διάθεση να θίξει όλα τα ανοιχτά μέτωπα. Η ελληνική φαίνεται να προσέρχεται όχι μόνο χωρίς την από κοινού προετοιμασία της ατζέντας, αλλά και με το γνωστό έλλειμμα στρατηγικής προοπτικής, στη θέση της οποίας έχει από χρόνια εγκαταστήσει η συντηρητική παράταξη τη λογική της αναβλητικότητας. Γι’ αυτό και ο Κ. Μητσοτάκης δήλωσε σχετικά «οι προσδοκίες μου είναι μετρημένες και ρεαλιστικές. Προσέρχομαι σε αυτή την συνάντηση με την αυτοπεποίθηση την οποία μας προσφέρουν οι τεκμηριωμένες εθνικές μας απόψεις». Όπως φαίνεται δεν σκοπεύει –ικανοποιώντας και το εσωκομματικό ακροατήριο- ο πρόεδρος της ΝΔ να προβεί σε κάποιο διάλογο, ο οποίος εξ ορισμού προϋποθέτει και «κόκκινες γραμμές» και «υποχωρήσεις», αλλά να παραβρεθεί σε μία συνάντηση, που θα αξιοποιήσει προεκλογικά όταν επιστρέψει από το Φανάρι.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet