Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο οι πρωταγωνιστές, ποδοσφαιριστές και προπονητές, συνήθως είναι κομμάτι του λεγόμενου σταρ σίστεμ. Ακριβά αυτοκίνητα, υπερπολυτελή σπίτια, πισίνες, ζωή γεμάτη (επιφανειακή) χλιδή και φυσικά μακριά από πολιτικές και κοινωνικές παρεμβάσεις. Υπάρχουν εξαιρέσεις; Φυσικά, απλά επιβεβαιώνουν με τραγικό τρόπο ότι η πλειονότητα αποτελούν κομμάτι του λεγόμενου σταρ σίστεμ. Μια τέτοια εξαίρεση είναι ο 29χρονος άγγλος ποδοσφαιριστής της Λήντς Γιουνάιτεντ Πάτρικ Μπάμφορντ, ο οποίος πέρα από τις πολύ καλές ποδοσφαιρικές ικανότητες, μιλά γαλλικά, γερμανικά, ισπανικά και παίζει τέσσερα μουσικά όργανα. Μια σπάνια περίπτωση ποδοσφαιριστή με βαθιά κουλτούρα και γνώση.
Η πορεία του
Ο Πάτρικ Μπάμφορντ γεννήθηκε τον Σεπτέμβριο του 1993, στο Γκράνθαμ, μία βιομηχανική πόλη της Αγγλίας και μεγάλωσε στο Νότιγχαμσάιρ. Η οικογένειά του ανήκε στα ανώτερα οικονομικά στρώματα της τοπικής κοινωνίας, καθώς ο θείος του ήταν ο ιδρυτής της εταιρείας-κολοσσού JCB. Ο Μπάμφορντ φοίτησε σε ιδιωτικό σχολείο και από μικρός έκανε το πρώτο μουσικό του βήμα μαθαίνοντας βιολί. Τα πρώτα ποδοσφαιρικά του βήματα τα έκανε οκτώ χρονών, όταν από την ακαδημία Μάσκαμ Κούγκαρς, πήρε μεταγραφή στην Νότιγχαμ Φόρεστ, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την μεταγραφή του και στο λύκειο της πόλης. Είναι χαρακτηριστικό ότι το σχολείου του δεν είχε ποδοσφαιρική ομάδα, σπάνιο γεγονός για αγγλικό σχολείο. Είχε όμως ομάδα ράγκμπι στην οποία αγωνίστηκε ως «φουλ μπακ»! Ο επιθετικός της Λήντς πέρασε με σχεδόν άριστα τις εξετάσεις. Πήρε, έτσι, υποτροφία από το κορυφαίο πανεπιστήμιο του κόσμου, το Χάρβαρντ. Ο Μπάμφορντ απάντησε αρνητικά. Ήθελε να συνεχίσει τη ποδοσφαιρική του καριέρα στην Αγγλία. Αγωνίστηκε μέχρι το 2012 στη Νότινγκαμ και σε ηλικία 19 ετών τον απέκτησε η Τσέλσι. Όμως δεν τα κατάφερε να βρει θέση στην βασική ομάδα των “μπλε” και άρχισε μια πορεία “δανεισμών”: Μίλτον Κέινς Ντονς, Ντέρμπι Κάουντι, Μίντλεσμπρο, Κρίσταλ Πάλας, Νόριτς, Μπέρνλι & Μιντλεσμπρο. Στην τελευταία σε μια σεζόν (2017-2018) έπαιξε 47 ματς και πέτυχε 12 γκολ). Εκεί τον “τσέκαρε” ο δάσκαλος Μαρσέλο Μπίελσα και τον πήρε στη Λήντς Γιουνάιτεντ. Ο Μπάμφορντ αναγεννήθηκε και συνέβαλε τα μέγιστα για να επιστρέψουν τα “παγώνια” και πάλι στη πρεμιερ Λιγκ.
Όταν τον Απρίλιο του 2021 “έσκασε σαν… βόμβα” η πρωτοβουλία 12 κορυφαίων ευρωπαϊκών συλλόγων, οι οποίοι επιχείρησαν ανεπιτυχώς τη δημιουργία μίας κλειστής διοργάνωσης με απώτερο σκοπό φυσικά την αύξηση των ήδη μεγάλων εσόδων τους. Μίλαν, Άρσεναλ, Ατλέτικο, Τσέλσι Μπαρτσελόνα, Ίντερ, Γιουβέντους, Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Σίτι, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ρεάλ και Τότεναμ προσπάθησαν να αλλοιώσουν ακόμα περισσότερο το σύγχρονο ποδόσφαιρο. Όμως βρήκαν απέναντί τους το σύνολο των οπαδών τους, αλλά και πολλούς από τους ποδοσφαιριστές. Ο Πάτρικ Μπάμφορντ ήταν ένας από αυτούς που τάχθηκαν εξ αρχής κατά της Ευρωπαϊκής Σούπερ Λιγκας των “ισχυρών” ποδοσφαιρικών συλλόγων της Γηραιάς Ηπείρου. Μίλησε μετά το παιχνίδι Λιντς-Λίβερπουλ (19/4/2021, 1-1). Αυτό που έκανε αίσθηση στις δηλώσεις του ήταν πως προσέγγισε το… ξέσπασμα των ομάδων που δε συμμετείχαν στην κλειστή λίγκα από διαφορετική σκοπιά, κάνοντας λόγο για… ευθιξία μόνο όταν επηρεάζονται οι “τσέπες”. Μία δήλωση για την οποία αποθεώθηκε τόσο από τον προπονητή της Λιντς, Μαρσέλο Μπιέλσα, όσο και από άλλους προπονητές της Πρέμιερ Λιγκ: «Είναι τρομερό αυτό που συμβαίνει από τη στιγμή που έγινε γνωστή η ESL και τι διαστάσεις παίρνει ένα ζήτημα όταν… πειράξει κάποιες τσέπες. Είναι κρίμα που δεν συμβαίνει κάτι ανάλογο και με άλλα θέματα, όπως ο ρατσισμός που παραμένει στον αθλητισμό», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αλληλεγγύη
Πριν από μήνες ο Πάτρικ Μπάμφορντ τιμήθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης του Λιντς και από το Δημοτικό Σχολείο του Μπίστον. Ο λόγος ήταν ότι έκανε δωρεά ύψους 5.000 λιρών στο τελευταίο, προκειμένου να στηριχθούν οι μικροί μαθητές του σχολείου στη διαδικασία της τηλεκπαίδευσης. Τα χρήματα χρησιμοποιήθηκαν για την αγορά 20 καινούριων iPads, τα οποία δάνεισε το σχολείο σε οικογένειες που δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να προμηθευτούν τον απαραίτητο εξοπλισμό. Με την ενέργεια του αυτή, ο επιθετικός της Λήντς Γιουνάιτεντ, όχι μόνο βοήθησε οικονομικά αδύναμες οικογένειες να μη διακόψουν τη φοίτηση των παιδιών τους, αλλά έστειλε και ένα ηχηρό μήνυμα, αποτελώντας πρότυπο για τους συναδέλφους-ποδοσφαιριστές και τα αγγλικά σωματεία. Ειδικά τα τελευταία, κατά την διάρκεια της πανδημίας έχουν διαθέσει ουκ ολίγα χρήματα για την αγορά τεχνικού εξοπλισμού, ο οποίος βελτίωσε την διαδικασία της τηλεκπαίδευσης για τους μικρούς… “φίλους” των ομάδων.
Η περίπτωση του Πάτρικ Μπάμφορντ σίγουρα ξεχωρίζει στα αγγλικά γήπεδα. Ικανότατος επιθετικός, ο οποίος αντί να βρίσκεται μέσα στα ποδοσφαιρικά γήπεδα να πετυχαίνει ανόδους και να κατακτά βραβεία, θα μπορούσε το ίδιο άνετα να βρίσκεται πάνω σε μια σκηνή για μια συναυλία με το πιάνο, το βιολί, το σαξόφωνο ή την κιθάρα του!