Τις τελευταίες μέρες οι πόλεις της Αλβανίας και κυρίως η πρωτεύουσα της χώρας, τα Τίρανα, έχουν γεμίσει με χιλιάδες ανθρώπους, ως επί το πλείστον νέους, οι οποίοι διαδηλώνουν ενάντια στην ακρίβειας και την κοινωνική αδικία. Πριν διεισδύσουμε βαθύτερα στις κινηματικές διαδικασίες που επιτελούνται στη γειτονική χώρα, έχει σημασία να κάνουμε μία ιστορική ανάλυση για να δούμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του αλβανικού κοινωνικού σχηματισμού.

Μετά την κατάρρευση του Χοτζικού συστήματος στην Αλβανία, εγκαθιδρύθηκε ένας άγριος και νεοφιλελεύθερος καπιταλισμός, που έχει στο επίκεντρο τα κέρδη των λίγων και την υποβάθμιση των κοινωνικών αναγκών. Το κοινωνικοοινομικό σύστημα της Αλβανίας χαρακτηρίζεται από έντονες σχέσεις διαφθοράς και διαπλοκής της πολιτικής εξουσίας με την οικονομική ελίτ, με αποτέλεσμα η αλβανική κοινωνία για πολλά χρόνια να είναι αποκομμένη από τις πολιτικές εξελίξεις. Βασικό στοιχείο που έχει μεγάλη αξία στη διαμόρφωση της κοινωνικής πραγματικότητας στην Αλβανία είναι και τα μαζικά κύματα μετανάστευσης από τη δεκαετία του ‘90 και εντεύθεν. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, και κυρίως νέοι, έχουν φύγει από την Αλβανία για την εύρεση καλύτερων συνθηκών εργασίας και για το κυνήγι μίας καλύτερης ζωής. Τα τελευταία, όμως, χρόνια παρατηρούμε ότι υπάρχουν έντονες κοινωνικές διεργασίες στη γειτονική χώρα, καθώς η νέα γενιά βγαίνει στους δρόμους και αγωνίζεται για μία ζωή με δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη.

Πριν λίγα χρόνια, ριζοσπάστες φοιτητές έβγαιναν στους δρόμους και ζητούσαν δημόσια, δωρεάν και ποιοτική παιδεία για όλους–ες, χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς και ταξική μεροληψία υπέρ των λίγων. Μία άλλη στιγμή κοινωνικής αντίδρασης μέσα στην κοινωνική κίνηση αποτελεί και η εξέγερση της νέας γενιάς πριν δύο χρόνια, όταν ο εικοσιπεντάχρονος Κλοντιάν Ράσα δολοφονήθηκε εν ψυχρώ από αστυνομικό, επειδή δεν σταμάτησε σε έλεγχο για την Covid-19. Μετά από αυτή την εν ψυχρώ δολοφονία χιλιάδες νέοι και νέες ξεχύθηκαν στους δρόμους των μεγάλων πόλεων διεκδικώντας ελευθερία και ισότητα απέναντι στον νόμο. Φάνηκε για άλλη μία φορά ξεκάθαρα σε αυτόν τον νεανικό ξεσηκωμό ότι κάτι ριζοσπαστικό κυοφορεί η αλβανική κοινωνία, το οποίο αναζητά συλλογική έκφραση και διεύρυνση της δημοκρατίας.

Έχουν περάσει δύο χρόνια από τότε και, όμως, βλέπουμε ότι οι «από κάτω» συνεχίζουν να αγωνίζονται, προκαλώντας τριγμούς στο υπάρχον κοινωνικοπολιτικό σύστημα. Μεγάλες μερίδες της αλβανικής κοινωνίας πλέον έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί και βγαίνουν συλλογικά στο προσκήνιο, αμφισβητώντας την κοινωνική αδικία και την εξοντωτική αύξηση των τιμών στα καύσιμα (50% πάνω), στο ρεύμα και στα τρόφιμα. Βασικά συνθήματα των ανθρώπων που ξεχύνονται στους δρόμους είναι η φορολόγηση της ολιγαρχίας και η πτώση της κυβέρνησης, εάν δεν πέσουν άμεσα οι τιμές στο ρεύμα, στα καύσιμα και δεν μειωθεί η ακρίβεια που μαστίζει τον κόσμο της κοινωνικής πλειοψηφίας, δηλαδή τους εργαζόμενους, τη νέα γενιά και τους συνταξιούχους, που πλήττονται βάναυσα.

Σε μία εποχή όπου σε παγκόσμιο επίπεδο προσπαθούν να μας πείσουν ότι η ακρίβεια και η υποτίμηση των κοινωνικών αναγκών είναι νομοτέλεια και παρουσιάζεται εν είδει φυσικού φαινομένου, οι νέοι και οι νέες της Αλβανίας μάς δείχνουν την οδό της αντίστασης και της συλλογικής διεκδίκησης. Πάντα όταν οι κυρίαρχοι παρουσιάζουν τη φτωχοποίηση σαν μία φυσική κατάσταση, έρχονται οι λαοί και μας υπενθυμίζουν ότι οι αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης δεν πέφτουν από τον ουρανό, ούτε κληροδοτούνται, αντιθέτως διεκδικούνται μέσα από τους κοινωνικούς και συλλογικούς αγώνες. Η αλβανική κοινωνία που αγωνίζεται, μας υπενθυμίζει ότι την τελευταία απάντηση για το παρόν και το μέλλον της ανθρωπότητας την δίνουν οι λαοί που αγωνίζονται και παλεύουν για μία ζωή με αξιοπρέπεια και κοινωνική δικαιοσύνη.

 

Αντιλιάν Κοτζάι Ο Αντιλιάν Κοτζάι είναι πολιτικός επιστήμονας και κοινωνιολόγος, πρόεδρος του προσωρινού ΔΣ του Δικτύου Νέων Μεταναστευτικής Καταγωγής «Ορίζοντες» Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet