«Βαδίζουμε αργά γιατί πάμε μακριά»

(Σύνθημα των φοιτητικών αγώνων του 2011)

 

 

Χιλιάδες γυναίκες και άντρες, διαφορετικές γενιές, παλιές και νέες σημαίες (κόκκινες, μοβ, πράσινες, ουράνιο τόξο), παλιά και νέα συνθήματα («λαός ενωμένος ποτέ νικημένος» «Μπόριτς, φίλε, είμαστε μαζί σου» (στα ισπανικά κάνει ρίμα) συγκίνηση, χαρά και μια αίσθηση ότι μόλις τώρα γκρεμίστηκε η μακρόχρονη πινοσετική εποχή. Κάπως έτσι μπορεί να περιγραφεί η πρωτοφανής τελετή έναρξης της Προεδρίας Μπόριτς.

 

Συμβολισμοί

 

Πολλοί οι συμβολισμοί στη διαδρομή των 120 χλμ. από την έδρα της Βουλής στο Βαλπαραίσο, όπου έγινε η ορκωμοσία των νέων μελών της Βουλής και της Γερουσίας, μέχρι το Προεδρικό Μέγαρο στο Σαντιάγο (Μονέδα), συνεχίστηκαν στο προαύλιο της Μονέδα και κορυφώθηκαν με τις τιμητικές προσκλήσεις και την ομιλία του Γκαμπριέλ Μπόριτς. Συμβολισμοί, με σαφή πολιτική και ιδεολογική στόχευση.

 

Σαλβαδόρ Αλιέντε ωσεί παρών

 

Με τα λόγια του Αλιέντε ξεκίνησε και τελείωσε την ομιλία του ο νέος πρόεδρος, έκδηλα συγκινημένος. Παρέκαμψε, μάλιστα, την επίσημη διαδρομή εισόδου στη Μονέδα για να αποτίσει, σεμνά, φόρο τιμής στο άγαλμα του Αλιέντε στο προαύλιο.

 

• Φεμινισμός, δικαιώματα των γυναικών

 

Καταρχάς σχημάτισε υπουργικό συμβούλιο με 14 γυναίκες και 10 άντρες και για πρώτη φορά στην πολιτική ζωή της χώρας γυναίκες κατέχουν καίρια υπουργεία. Μίλησε, ακόμα μια φορά, για την αποφασιστική συμβολή του φεμινιστικού-γυναικείου κινήματος, ιδιαίτερα των νέων γυναικών, στις πολιτικές εξελίξεις και την εκλογή του. Θυμίζουμε ότι το 68% των γυναικών μέχρι 30 ετών που ψήφισαν επέλεξαν τον Μπόριτς.

Στο «παραδοσιακό» αυτοκίνητο που χρησιμοποιείται για την πιο πάνω διαδρομή, τον πρόεδρο συνόδευε μια γυναίκα, η 34χρονη υπουργός Εσωτερικών και δημοφιλής γιατρίνα Ίσκια Σίτσες (ανένταχτη αριστερή), το δε αυτοκίνητο οδηγούσε για πρώτη φορά μια αστυνομικίνα.

 

• Εξεγερμένες υφάντρες

 

Η παραδοσιακή φαρδιά ταινία που φορά ο πρόεδρος στις επίσημες εμφανίσεις του, αυτήν την φορά δεν φτιάχτηκε στο Παρίσι ή σε κάποια άλλη… εξωτική πρωτεύουσα αλλά την ύφαναν στη Χιλή μαχόμενες για τα δικαιώματά τους και μια πιο δίκαιη κοινωνία εργάτριες (συνδικάτο υφαντριών). Νευρική κρίση θα έπαθε ο πρόεδρος του χιλιάνικου ΣΕΒ με την τιμητική πρόσκληση που έλαβαν, αφού προεκλογικά τόνιζε ότι «η εκλογή Μπόριτς θα ανοίξει τις πόρτες στη δικτατορία του προλεταριάτου».

 

• Μια τράνς  στη Βουλή και στη Μονέδα

 

Η Εμίλια Σναϊντερ είναι η πρώτη γυναίκα τρανς που εκλέγεται στη Βουλή. Αν αναλογιστούμε ότι η δεξιά και ακροδεξιά κατέγραψαν 44% στις προεδρικές εκλογές και τη δύναμη της Εκκλησίας, η τιμητική πρόσκληση από τον πρόεδρο δείχνει αποφασιστικότητα και πολιτικό θάρρος. Στο μεταξύ, η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα πανηγυρίζει.

 

• Θύματα της κρατικής καταστολής

 

Ο Μπόριτς τιμά τα πολλά θύματα της κρατικής καταστολής στη διάρκεια της εξέγερσης του 2019  στο πρόσωπο της  Φαμπιόλας Καμπιγιάι  (γερουσιάστρια πλέον) και του Γκουστάβο Γκάτικα που έχασαν την όρασή τους σε  διαδήλωση το 2019. Η πρώτη από χημικά που έριξαν οι κατασταλτικές δυνάμεις κατευθείαν στο πρόσωπό της και ο δεύτερος όταν χτυπήθηκε στα μάτια από σκάγια διασποράς.

 

Αναγνώριση της  πολυεθνοτικής Χιλής

 

Καταρχάς, για πρώτη φορά προσκλήθηκαν σε επίσημη εκδήλωση αντιπροσωπεία ιθαγενών λαών. Ο Μπόριτς απευθυνόμενος -έστω λίγες φορές - στους λαούς της Χιλής ανέδειξε τον πολυεθνοτικό  χαρακτήρα της χώρας και μεταξύ άλλων είπε «… παλιότερα μιλούσαν για την ειρήνευση της Αραουκανίας (περιοχή Μαπούτσε), αργότερα για  τη σύγκρουση μαπούτσε. Δεν είναι μια σύγκρουση μαπούτσε, είναι η σύγκρουση μεταξύ του κράτους της Χιλής  και ενός λαού που έχει δικαίωμα να υπάρχει και η επίλυσή της  δεν είναι και δεν θα είναι  η βία.

 

Αρχές Διεθνών σχέσεων

 

Ο Μπόριτς συνεπής στις προεκλογικές του δηλώσεις για καταδίκη χωρίς ιδεολογικές –πολιτικές διακρίσεις των κυβερνήσεων που παραβιάζουν τα δημοκρατικά δικαιώματα του ανθρώπου, δεν προσκάλεσε τους προέδρους της Βενεζουέλας, Κούβας και Νικαράγουας. Όμως, προσκάλεσε δύο γνωστά άτομα της αριστερής αντιπολίτευσης στη Νικαράγουα, τον πρώην αντάρτη σαντινίστα Σ. Ραμίρες και τη συγγραφέα Τ. Μπέγι. Η στάση αυτή είναι πολύ πιθανόν να δημιουργήσει εντάσεις τόσο στο εσωτερικό του συνασπισμού «Επιλέγω Αξιοπρέπεια», όσο και του Κομουνιστικού Κόμματος.

 Το στίγμα του Μπόριτς για τις σχέσεις με άλλες κυβερνήσεις της περιοχής αποτυπώνεται στη δήλωση «Προσβλέπω σε στενή συνεργασία με τον πρόεδρο της Βολιβίας Λ. Άρσε και τους Γ. Πέτρο και Λούλα εφόσον εκλεγούν στις προσεχείς εκλογές στην Κολομβία και τη Βραζιλία.

 

Η αρχή της διαδρομής

 

Περιέγραψε την κυβέρνησή του ως την αρχή μιας μακράς διαδρομής για την επανασύνδεση των σπασμένων δεσμών της χιλιανής κοινωνίας, μια προσπάθεια που για να διαρκέσει πρέπει να είναι σταδιακή. Τελείωσε την ομιλία του λέγοντας: «όπως προέβλεψε, πάνε  σχεδόν  50 χρόνια,  ο Σαλβαδόρ Αλιέντε, ανοίγουμε εκ νέου τις μεγάλες λεωφόρους που θα τις περνά ο  άντρας και η γυναίκα απελεύθεροι για να οικοδομήσουν μια καλύτερη κοινωνία».

Σχετικά με τις οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις και τη ολόπλευρη στήριξη της Συντακτικής, γράψαμε στο προηγούμενο φύλλο (12-13/3/2022).

Γεωργία Ντούσια Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet