«Η βασίλισσα της κυψέλης»

 

 

 

«Αντίο κύριε Χάφμαν» (Adieu monsieur Haffman) του Φρεντ Καβαγιέ: 1941, στο Παρίσι, ο Φρανσουά Μερσιέ, είναι υπάλληλος σε έναν εβραίο κοσμηματοπώλη, τον κύριο Ζοζέφ Χάφμαν. Και ενώ η γερμανική κατοχή σκιάζει το Παρίσι, οι δύο άνδρες θα έρθουν σε μια συμφωνία η οποία θα επηρεάσει τις ζωές τους. Η ταινία είναι βασισμένη σε θεατρικό του Ζαν-Φιλίπ Νταγκέρ.

«Η χαμένη πόλη» (The lost city) των Άαρον Νι και Άνταμ Νι: Μια συγγραφέας πέφτει θύμα απαγωγής από έναν εκκεντρικό δισεκατομμυριούχο, ο οποίος πιστεύει πως μπορεί να τον οδηγήσει στον θησαυρό που περιγράφει στο τελευταίο μυθιστόρημά της.

«Η βασίλισσα της κυψέλης» (Hive) της Μπλέρτα Μπασόλι: Η Φαρίγε έχασε τον άνδρα της κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο. Μόνη πλέον πρέπει να φροντίσει την οικογένειά της. Έτσι αποφασίζει να ξεκινήσει μια μικρή αγροτική επιχείρηση. Όμως μια γυναίκα μόνη σε μια συντηρητική, πατριαρχική κοινωνία αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα. Η Φαρίγε, προσπαθώντας να πάρει δύναμη αλλά και να πάρει με το μέρος της κι άλλες γυναίκες της κοινότητας, αντιμετωπίζεται πολύ αρνητικά, σχεδόν επιθετικά. Συγκλονιστική ταινία με θέμα τον αγώνα για τη γυναικεία χειραφέτηση η οποία θριάμβευσε στο Φεστιβάλ του Σάντανς και κέρδισε το Βραβείο Κοινού στο τμήμα Ματιές στα Βαλκάνια του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Επίσης ήταν η επίσημο πρόταση του Κοσσυφοπεδίου για το Διεθνές Όσκαρ.

«Τα κακά παιδιά» (The bad guys) του Πιέρ Περιφέλ: Κωμική περιπέτεια κινουμένων σχεδίων.

 

Στράτος Κερσανίδης strakersan@gmail.com
kersanidis.wordpress.com
Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet