Ως ακραία πρόκληση μπορεί να θεωρηθεί η εγκατάσταση του τεράστιου Αιολικού Σταθμού (ΑΣΠΗΕ) των 300 MW στην περιοχή Natura στο Όρος Κόχυλας της Σκύρου, εννιά χρόνια μετά την απόρριψή του από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, υπό την πίεση της καθολικής αντίθεσης της τοπικής κοινωνίας και της αδιαμφισβήτητης τεκμηρίωσης για τις σοβαρότατες περιβαλλοντικές του επιπτώσεις.
Το έργο, το οποίο βρίσκει απέναντι το σύνολο της τοπικής κοινωνίας και το δημοτικό συμβούλιο, επιχειρείται τώρα να περάσει μέσω του χαρακτηρισμού του σαν «στρατηγική επένδυση»! Να σημειωθεί ότι: α) το μεγαλύτερο μέρος της εγκατάστασης συντελείται εντός περιοχής Natura, με φερόμενο ιδιοκτήτη τη Μονή Μεγίστης Λάβρας του Αγίου Όρους, η οποία κατέχει έκταση περίπου 37.000 στρεμμάτων.
β) Η υποθαλάσσια διασύνδεση συντελείται επίσης εντός «Ζώνης Ειδικής Προστασίας» (Natura).
γ) Η τοποθέτηση των ανεμογεννητριών στο σύνολό τους είναι εντός δασικών εκτάσεων.
δ) Το ύψος της κάθε ανεμογεννήτριας (σύνολο 58) ανέρχεται περίπου σε 180 μ. (105 μ. πυλώνας και 150 μ. διάμετρος πτερωτής) και είναι ισοδύναμο με πύργο ύψους 60 ορόφων. Συγκρινόμενο με εκείνο του Πύργου Αθηνών των 103 μέτρων είναι το διπλάσιο, σε σχέση με τον Πύργο του Άιφελ των 300 μέτρων είναι τα 2/3 αυτού, και σε σχέση με τον ουρανοξύστη «Εμπάιαρ Στέιτ» των 381 μέτρων (τον υψηλότερο στον κόσμο επί 41 χρόνια) είναι το ½ αυτού.
ε) Το Όρος Κόχυλας περιλαμβάνεται στις 55 Περιοχές Άνευ Δρόμων (ΠΑΔ) άνω των 10 τ.χλμ., που προέκυψαν από τη σχετική εργασία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με τη σχετική πρωτοβουλία του ΥΠΕΝ για την προστασία των ΠΑΔ να παρουσιάζεται με κάθε επισημότητα μόλις έναν μήνα πριν!
Όμως σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, τώρα οι επικρατούσες πολιτικές έχουν ξεκινήσει να εφαρμόζουν άλλη μια νέα ιδέα, που πιθανώς να αποτελέσει και τη χαριστική βολή για τα νησιά. Μετά από όλη αυτή την απαξίωση και καταστροφή των νησιών σε στεριά και θάλασσα, έχοντας αποβιομηχανοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας, προωθούν να εγκαταστήσουν μια νέα ζώνη βιομηχανικής παραγωγής (βλέπε ενέργεια) στα νησιά και στις νησίδες. Σε νησιά όπου επί αιώνες οι κάτοικοι πρόσεχαν ακόμα και το πώς θα μετακινήσουν μια πέτρα, ώστε να μην επηρεάσουν το αισθητικό τοπίο και να μην προξενήσουν τη διάβρωση, δηλαδή απώλεια γόνιμου χώματος. Οι κάτοικοι των νησιών είχαν διαμορφώσει ένα αισθητικό τοπίο που είναι σημαντικό δείγμα του πολιτισμού τους, το οποίο όλοι, Έλληνες και ξένοι, αρεσκόμαστε να θαυμάζουμε στις διακοπές μας. Όλα τα κτίσματα είναι συνυφασμένα με το περιβάλλον και το τοπίο (με εξαίρεση κάποιες βίλες που φύτρωσαν τα τελευταία χρόνια), με μια εξαιρετική ισορροπία συνύπαρξης, καθώς κανένα κτίσμα δεν πρόσβαλλε το τοπίο, ούτε έκρυβε τη θέα των γειτονικών του κτισμάτων. Η σχεδιαζόμενη επένδυση στη νότια Σκύρο υπόσχεται να καταστρέψει το φυσικό περιβάλλον στο όνομα της διάσωσής του. Ως πολίτες θέλουμε να συμμετέχουμε στην παραγωγή καθαρής ενέργειας, μέσα από νομοσχέδια που θα δίνουν κίνητρα σε όλα τα νοικοκυριά να τοποθετούν οικιακά συστήματα παραγωγής καθαρής ενέργειας, που να τη διοχετεύουν στο δίκτυο και να συμβάλλουν με ένα τεράστιο ποσοστό στην εθνική παραγωγή. Και τα οποία εύκολα θα απομακρυνθούν με την εξέλιξη των μελλοντικών συστημάτων. Ενώ οι γιγαντιαίες εγκαταστάσεις, για τις οποίες δεν προβλέπεται τίποτα για την απεγκατάστασή τους, θα μείνουν για να θυμίζουν την αλαζονεία.
Η φύση πως θα αποκατασταθεί; Οι κορυφές δεν ξαναφυτρώνουν, τα αρπακτικά και τα μεταναστευτικά είδη πουλιών θα εξαφανιστούν. Θέλουμε να δίνονται κίνητρα και χρηματοδοτήσεις σε δήμους και κοινότητες για την ενεργειακή τους αυτονομία, με μικρές παρεμβάσεις που θα αναλογούν στην κλίμακα του κάθε τόπου. Αν αυτές οι μεγάλες επενδύσεις ήταν ελκυστικές και φιλικές προς το περιβάλλον, όλοι θα ζητούσαν να τις έχουν χωρίς ανταλλάγματα. Τα ανταποδοτικά οφέλη που δίνονται για την αποδοχή τους, είναι στη λογική της εξαγοράς και προσδιορισμού τιμής πώλησης της περιβαλλοντικής συνείδησης. Η αλλοίωση του περιβάλλοντος, των κορυφών και του ορίζοντα, που εφαρμόζεται για πρώτη φορά από τη δημιουργία του πλανήτη, τίθεται ως λογική επιλογή μόνο και μόνο επειδή υπάρχει τεχνολογία. Η επένδυση αυτή αποτελεί άμεση υπονόμευση του βιώσιμου τουρισμού και θα καταδικάσει τη Σκύρο να χαρακτηρίζεται μόνο σαν βιομηχανική και στρατιωτική ζώνη. Ο παραδοσιακός χαρακτήρας του νησιού και η δήθεν προστασία του πάει στα σκουπίδια. Επιβάλλονται πρόστιμα χιλιάδων ευρώ για αποκλίσεις εκατοστών στα παράθυρα μιας οικοδομής και για τη μετακίνηση μιας πέτρας από τον αιγιαλό, αλλά επιτρέπεται να κατακερματίζεται ένα βουνό.