Πολλά τα ερωτήματα, νομικά, πολιτικά και κοινωνικά, για το μέλλον του νησιού, μετά την άγρια κακοποίηση του Κολοννά στη φυλακή και την απώλειά του. Ο αγωνιστής για την ανεξαρτησία της Κορσικής, που είχε καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη για τον θάνατο ενός αστυνομικού το 1998, πέθανε τη Δευτέρα το βράδυ, 21 Μαρτίου, στη Μασσαλία. Ο θάνατός του επήλθε μετά την επίθεση που δέχτηκε από συγκρατούμενό του (τζιχαντιστή που είχε πολεμήσει στο Αφγανιστάν), σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση. Το τοπικό δικαστήριο είχε αποφασίσει τη διακοπή της ποινής του για «λόγους υγείας». Όμως, η απόφαση αυτή εκδόθηκε καθυστερημένα, όταν ο 61χρονος Κολοννά δεν ήταν πια στη ζωή. Για την καθυστέρηση αυτή (τρεις εβδομάδες ήταν σε κώμα) διατάχτηκε έρευνα για να αποδοθούν ευθύνες. Οι ευθύνες υπάρχουν και αποδίδονται στην ίδια την κυβέρνηση Μακρόν, από μερίδα του Τύπου. Το δράμα αυτό έχει προκαλέσει ευρύτατη συγκίνηση και αναμένεται η εκδήλωση μαζικών διαδηλώσεων. Η μορφή του Κολοννά είναι αρκετά γνωστή και αγαπητή από τα γκράφιτι στους τοίχους των πόλεων του νησιού. Θεωρούν ότι ενσαρκώνει τη μορφή του ανυπότακτου και για ορισμένους νέους –ιδιαίτερα της Άκρας Αριστεράς– φαντάζει σαν ένας Τσε Γκεβάρα στο νησί. «Ο άδικος θάνατός του, πέρα από το πένθος, έχει ήδη ανοίξει πολλά ζητήματα κοινωνικά, νομικά και πολιτικά», τα οποία οι εκάστοτε κυβερνήσεις της Γαλλίας, ιδιαίτερα αυτή του Μακρόν, δεν αντιμετώπισαν.

Τώρα βέβαια ο Μακρόν βρέθηκε αντιμέτωπος με τη μεσίστια σημαία που σήκωσαν στο νησί, σε ένδειξη πένθους. Ο πρόεδρος εξέφρασε την άποψη ότι «είναι λάθος η ενέργεια αυτή και απαράδεκτη». Ταυτόχρονα τόνισε την ανάγκη να προχωρήσουν οι έρευνες… Με την άποψη αυτή έσπευσε να συνταχτεί και ο πολύ γνωστός για τις αντιδραστικές του θέσεις, Εμμάνουελ Βαλς, πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας. «Είναι πράξη απαράδεκτη και απρεπής» και, συνέχισε, «είναι άλλο πράγμα να εκφράσουμε θλίψη και άλλο να κάνουμε σύμβολο έναν άνθρωπο που έχει καταδικαστεί για τη δολοφονία αστυνομικού».

 

«Το γαλλικό κράτος σκοτώνει»

 

Η περιπέτεια του Ιβάν Κολοννά άρχισε το 1998, όταν επικηρύχτηκε για μια κατηγορία την οποία αρνήθηκε σε όλη του τη ζωή. Η καταζήτησή του διήρκεσε τέσσερα χρόνια, συνελήφθη στις αρχές Ιουλίου του 2003 στη νότια Κορσική, κοντά σε ένα στάβλο (σημειωτέον πως το επάγγελμά του ήταν κτηνοτρόφος). Πέρασε από τρεις δίκες, καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη, μεταφέρθηκε σε φυλακή υψίστης ασφαλείας στη Μασσαλία. Η φυλάκισή του εκεί, μαζί με άλλους κρατούμενους –μεταξύ των οποίων και τζιχαντιστές– είχε προκαλέσει πολλά ερωτήματα, χωρίς να απαντηθούν. Όπως δεν έχει απαντηθεί και το ερώτημα γιατί δεν μεταφέρθηκε στις φυλακές της Κορσικής, όπως ο ίδιος είχε ζητήσει.

Στα ερωτήματα αυτά δεν απάντησε ούτε ο υπουργός Εσωτερικών του Μακρόν, που μετέβη στο νησί με εντολή να καθησυχάσει τα πνεύματα. Ωστόσο, η εμπειρία του από τα επεισόδια που σημειώθηκαν και τα συνθήματα που ακούστηκαν, όπως «το γαλλικό κράτος σκοτώνει», ήταν οδυνηρή για τον ίδιο και τη γαλλική κυβέρνηση. «Δεν κατάφερε τίποτε», όπως έγραψε η Ουμανιτέ και άλλες εφημερίδες, με τις αόριστες υποσχέσεις «για ένα νέο θεσμικό πλαίσιο, που θα φτάνει μέχρι και την αυτονομία». Δεν ανέλαβε καμία δέσμευση για τα συλλογικά και τα ατομικά δικαιώματα των Κορσικανών. Ο αναβρασμός που επικρατεί στο όμορφο νησί, εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί για πολύ, γιατί οφείλεται σε βαθύτερα αίτια και έφερε στην επιφάνεια τα κοινωνικά προβλήματα: την ανεργία, τις μεγάλες ανισότητες, την ανυπαρξία προοπτικής. Όλα αυτά τα προβλήματα τέθηκαν με τις κινητοποιήσεις των φοιτητών, των μαθητών και των εργαζομένων, οι οποίοι αναρωτούνται για το μέλλον τους. Με το ερώτημα αυτό οι κάτοικοι –και ιδιαίτερα οι νέοι– του νησιού θα αποχαιρετήσουν, ίσως ήμερα, τον δικό τους άνθρωπο.

Σημειώνεται ότι ο τοπικός πρόεδρος δήλωσε πως «αυτός ο θάνατος είναι άδικος και τραγικός. Θα μείνει στην ιστορία του νησιού και του λαού της Κορσικής».

Μπάμπης Κοβάνης Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet