Σε φλεγόμενο πολιτικό περιβάλλον πραγματοποιούνται, πλέον, οι προσυνεδριακές εργασίες του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία καθώς ο πόλεμος που εξαπέλυσε η Ρωσία στην Ουκρανία συνεχίζεται με όλους τους κινδύνους, τις βαριές και καταστροφικές επιπτώσεις στην ειρήνη, τις ζωές των ανθρώπων, την οικονομία. Οι συζητήσεις γύρω απ’ όλα αυτά καταλαμβάνουν μεγάλο μέρος των προσυνεδριακών συζητήσεων κερδίζοντας χώρο έναντι των αρχικών κεντρικών επίδικων του συνεδρίου. Τα οποία, ωστόσο, δεν παρακάμπτονται αλλά επιζητούν τον προβληματισμό και τοποθέτηση των μελών: η δημοκρατική - συλλογική του λειτουργία, η διεύρυνση - μεγέθυνσή του, η κοινωνική του γείωση, η πολιτική του δυναμική και η νίκη στις επικείμενες εκλογές, ο ιδεολογικός εμπλουτισμός του από τις κρίσεις που ζούμε στην εποχή μας (αξιών, δημοκρατίας, κλιματική, μεταναστευτική, οικονομική).

Η τελευταία συζήτηση στη Βουλή έδωσε τη δυνατότητα στον ΣΥΡΙΖΑ να επικεντρώσει ακόμη περισσότερο στο μείζον κοινωνικό ζήτημα, όπως προκύπτει και από τις δημοσκοπήσεις, που είναι η ακρίβεια και η επιδείνωση της οικονομίας παραθέτοντας προτάσεις και ασκώντας κριτική. Η κυβέρνηση απέτυχε να κρύψει αυτά τα ζητήματα πίσω από τον πόλεμο, αναγκαζόμενη να αποσύρει το ενδεχόμενο εκλογών, από τη δημόσια συζήτηση, ακόμη και πριν το καλοκαίρι με νέο ευνοϊκότερο σύστημα. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις (MARC, Metron κ.ά.) δείχνουν ότι η πλειοψηφία της κοινωνίας απορρίπτει τις δικαιολογήσεις της κυβέρνησης που χάνει έδαφος.

 

Ευνοϊκό πολιτικό περιβάλλον

 

Πρόκειται για ένα πολύ ευνοϊκό περιβάλλον για την πολιτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για τις εργασίες των προσυνεδριακών συνελεύσεων και του ίδιου του Συνεδρίου. Ωστόσο αυτό, εν μέρει, «πιέζεται» από την ύλη του Συνεδρίου καθώς περιλαμβάνει προτάσεις που περισπούν και αντιπαραθέτουν, σε σοβαρά θέματα, μέλη και φίλους του κόμματος, όπως ο τρόπος εκλογής των κεντρικών οργάνων του, ενώ παραλείπει να διερευνήσει με συστηματικό τρόπο τις αιτίες που το κόμμα δεν απέκτησε ακόμη τη δέουσα δυναμική. Αφαιρείται έτσι η δυνατότητα από τις διαδικασίες να είναι το εργαστήριο που εντοπίζει, προτείνει και συνθέτει την ύλη για το μετά. Ορισμένες, ακόμη, πρακτικές που παρακάμπτουν τις συμφωνημένες διαδικασίες και την κομματική άγραφη δεοντολογία, δεν βοηθούν, στο να είναι οι εργασίες απερίσπαστες.

Προβλήματα προκύπτουν, καθώς και οι δυσκολίες της πανδημίας είναι πάντοτε παρούσες, ως προς την ποιότητα και συμμετοχή στις συζητήσεις. Τα ποσοστά συμμετοχής είναι προβληματικά, γενικώς και υποπολλαπλάσια, του μέσου όρου σε κάθε ΟΜ, στους νεοεγγεγραμμένους. Συνιστά σύνθετο σοβαρό ζήτημα το οποίο δεν έχει συζητηθεί αρκούντως στα καθοδηγητικά όργανα έως τώρα, διότι θα έθετε ξανά στο τραπέζι την ορθότητα αποφάσεων της πλειοψηφίας. Έγινε ιδιαίτερη προσπάθεια και με ειδικές καμπάνιες για εγγραφή νέων μελών. Δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά τα αποτελέσματα αλλά δεν πρέπει να υπήρξε στατιστικά σημαντικό αποτέλεσμα. Παραμένει ακόμη μετέωρο, ενώ δεν θα έπρεπε διότι το θέμα είναι σοβαρό, το αν ανοίξουν εκ νέου, μετά το Συνέδριο, εγγραφές νέων μελών που θα μπορούν να ψηφίσουν για την εκλογή Κεντρικής Επιτροπής και προέδρου. Αν αυτό συμβεί θα έχουμε το ιστορικό παράδοξο να εκλέγουν το ανώτατο καθοδηγητικό όργανο του Κόμματος πολίτες που θα πρωτοεμφανιστούν στο κόμμα την ημέρα των εκλογών!

Στα ερωτήματα που εγείρονται ως προς το εύρος της ύλης όπου θα έχει δικαιοδοσία να αποφασίσει, στην πραγματικότητα, το Συνέδριο –έχουν αφαιρεθεί εκλογές οργάνων και εκτίμηση της δυναμικής του Κόμματος την περίοδο της αντιπολίτευσής του– προστέθηκαν και άλλα. Οι προτάσεις, π.χ., που συνέταξε ο Ε. Τσακαλώτος ύστερα από απόφαση οργάνου και του προέδρου για το κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό σχέδιο της περιόδου έως τις εκλογές και μετά, δεν θα συζητηθεί. Η πλειοψηφία το παρέπεμψε ως υλικό προς απόφαση στη νέα ηγεσία. Αυτό υπαγορεύτηκε, μάλλον, από τις διαφωνίες που υφέρπουν ως προς το περιεχόμενό τους καθώς –όπως αναφέρθηκε σε ρεπορτάζ– κρίθηκε από μέλη της ηγεσίας αρκούντως ριζοσπαστικό. Αλλά η ύλη του συνεδρίου είναι καθοριστικό στοιχείο, μαζί με το κλίμα της περιόδου, για διάθεση συμμετοχής των εκλεγμένων από τις ΟΜ συνέδρων. Η λειψή του ύλη, η σιγουριά για τη θετική απόφαση για εκλογή προέδρου από τα μέλη και οι κορονοϊικές – οικονομικές δυσκολίες ενδεχομένως περιορίσουν τη συμμετοχή στο τελικό σώμα.

 

Κλειστές λίστες εις δόξαν των μελών

 

Ο διάλογος και οι προετοιμασίες των ρευμάτων, τάσεων και ad hoc ομάδων συντροφισσών και συντρόφων ζωηρεύουν και συνεχίζονται. Τις τελευταίες μέρες εκτός των μεμονωμένων παρεμβάσεων, υπήρξαν και αξιόλογες ομαδικές παρεμβάσεις όπως των «εκατό» με τίτλο 6 + 6 προτάσεις για το Κόμμα, 13 συντρόφων με τον δηλωτικό τίτλο «Βαρίδια, ή μήπως όχι;» και άλλων εννέα συντρόφων με τίτλο «Για ένα σύγχρονο ΣΥΡΙΖΑ αντάξιο των προκλήσεων της εποχής».

Οι προετοιμασίες όμως έχουν και άλλες πτυχές. Πανελλαδικές συσκέψεις ρευμάτων και τάσεων είναι σχεδόν δημόσιες, ενώ διάφορα ρεπορτάζ, που δεν διαψεύδονται και θεωρούνται έγκυρα, μας πληροφορούν για τις διάφορες τακτικές. Για παράδειγμα, ότι η Κίνηση Μελών θα έχει κλειστά ψηφοδέλτια – λόγω και εσωτερικών δυσκολιών ίσως. Ότι υπήρξε σύσκεψη όλων των ρευμάτων και τάσεων πλην Ομπρέλας για συνεργασία και απόκτηση πλειοψηφίας στην ΚΕ που θα σταυροδοτηθεί είτε αφορά στελέχη του Κέντρου είτε της Περιφέρειας. Χτυπητή αντίφαση εφόσον οι συνεργαζόμενες τάσεις –σε αντιομπρελική βάση;– υποστηρίζουν την πρόταση για εκλογή προέδρου από τα μέλη την ίδια στιγμή τους νοθεύουν το δικαίωμά τους για την εκλογή ΚΕ. Αλλά υπάρχουν κι άλλες αντιφάσεις όπως η πίεση από στελέχη της Κίνησης Μελών να μην περάσει η ποσόστωση 50% - 50%, να είναι κλειστά τα τμήματα της ΚΕ και ιεραρχικά ελεγχόμενα κτλ. Υπήρξαν, επίσης, και παρακάμψεις, που αναμένεται να εξεταστούν από την ΚΟΕΣ, της απόφασης που προέβλεπε –για να μη γεννηθούν τιμάρια– να μη γίνουν δεκτές λίστες εγγραφής μελών.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet